Svet

Nemačka se sprema za isključenja struje: Čuvajte gotovinu kod kuće

Jedna od opcija mogla bi da bude da se ograniči iznos koji pojedinci mogu da podignu u bankama
Nemačka se sprema za isključenja struje: Čuvajte gotovinu kod kućewww.globallookpress.com © Silas Stein

Nemačke vlasti sve intenzivnije rade na planovima za hitnu isporuku gotovine ako dođe do nestanka struje, kako bi sačuvale ekonomiju, dok se cela nacija priprema za isključenja struje.

Planovi uključuju Bundesbanku, Nemačku centralnu banku, prikupljanje dodatnih milijardi kako bi se izborili sa porastom potražnje i izbegli ograničenja u podizanju novca, piše Rojters.

Iako nemačke vlasti javno umanjuju verovatnoću nestanka struje, ovo planiranje ipak pokazuje koliko ozbiljno shvataju pretnju i kako se bore da se pripreme za potencijalne nestašice struje izazvane rastućim troškovima energije ili čak sabotažom.

Oni naglašavaju sve veće posledice koje na Nemačku imaju sukobi u Ukrajini, jer se ta zemlja decenijama oslanjala na pristupačne ruske energente, a sada se suočava sa dvocifrenom inflacijom i poremećajima zbog nestašice goriva i energenata.

Dostupnost gotovine je naročito važno za Nemce, koji vole sigurnost i anonimnost i zato je koriste više od drugih Evropljana.

Oko 60 odsto svakodnevnih kupovina plaća se gotovim novcem, prema nedavnom istraživanju Bundesbanke koje je pokazalo da Nemci u proseku podižu više od 6.600 evra godišnje, uglavnom iz bankomata. Jedan izveštaj parlamenta od pre deceniju upozorava na "nezadovoljstvo" i "agresivne prepirke" među građanima, ukoliko ne budu mogli da podignu novac zbog isključenja struje.

Na početku pandemije u martu 2020. godine postojala je navala za gotovinom. Tada su Nemci podigli 20 milijardi evra više nego što su deponovali, što je bio rekord, ali je sve funkcionisalo bez problema.

Mogući scenariji

Potencijalni nestanak struje otvara nova pitanja o mogućim scenarijima kako se energetska kriza u najvećoj evropskoj ekonomiji produbljuje i zima se približava.

Jedna od opcija mogla bi da bude da se ograniči iznos koji pojedinci mogu da podignu.

Za sada Bundesbanka ima ogromne zalihe i spremna je za nagli porast potražnje, kažu izvori za Rojters.

Ipak, jedna od slabih tačaka jesu bezbednosne firme koje prenose novac od centralne banke do bankomata i banaka. Zakon nije predvideo da ove kompanije, poput "Brinksa" i "Lumisa", imaju prvenstvo pristupa gorivu i telekomunikacijama, ako dođe do nestanka struje, već bi morale da čekaju na benzinskim stanicama, kao i svi drugi. 

Više od 40 odsto Nemaca strahuje od nestanka struje u narednih šest meseci, prema istraživanju koje je prošle nedelje objavila "Funke Mediengrupe".

Nemačka kancelarija za vanredne situacije preporučila je ljudima da drže gotovinu kod kuće za hitne slučajeve.

Nemački finansijski regulatori brinu da banke nisu u potpunosti spremne za ozbiljnije nestanke struje i vide to kao novi, nepredviđeni rizik, navodi Rojters, dok same banke smatraju da je takav scenario "neverovatan".

Međutim, ponekad i politika može da bude prepreka za dobro planiranje. 

U Frankfurtu je jedan od članova gradskog veća predložio da se predstavi plan za slučaj isključenja struje, što su podržale i neke stranke desne orijentacije, ali su druge partije odbile predlog jer "diže paniku". 

Ovo pitanje takođe naglašava zavisnost trgovine od tehnologije, jer su elektronske transakcije sve zastupljenije, a  većina bankomata nema izvor napajanja u slučaju nužde.

Francuska rizikuje da tokom ove zime nekoliko dana ostane bez struje, jer se zemlja bori sa nestašicom električne energije zbog kvarova na nuklearnim elektranama, rekao je operater mreže EDF.

image