Svet

"Veličali Rusiju" u Kijevopečerskoj lavri, pa Ukrajina pokrenula krivični postupak (VIDEO)

Predstavnik Lavre poručio da će se uskoro sastati Duhovni savet, koji će analizirati ovu situaciju i odlučiti ko treba da bude kažnjen
"Veličali Rusiju" u Kijevopečerskoj lavri, pa Ukrajina pokrenula krivični postupak (VIDEO)© Brendan Hoffman / Stringer

Služba bezbednosti Ukrajine pokrenula je krivični postupak nakon što su na liturgiji u Kijevsko-pečerskoj lavri vernici navodno pevali pesmu koja "veliča Rusiju".

Sveštenik Kijevsko-Pečerske lavre kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) suspendovan je sa služenja liturgije i molebana nakon što se tokom njegove službe, navodno, čula pesma o "veličanju Rusije", prenose "RIA Novosti".

Ranije je predstavnik raskolničke strukture "Pravoslavna crkva Ukrajine" (PCU), koju Moskovska patrijaršija ne priznaje, Mihail Omeljan rekao da se u "Kijevsko-Pečerskoj lavri navodno mole za Rusiju". On je objavio na jednoj od društvenih mreža video snimak na kome ljudi pevaju "Zvonjenje lebdi, lebdi nad Rusijom, budi se majka – Rusija".

Nakon toga, Služba bezbednosti Ukrajine je navela da istražuje informacije o navodnom pevanju pesama koje "veličaju Rusiju" u Kijevsko-Pečerskoj lavri i zapretili da "ovo neće ostati bez odgovarajućeg odgovora".

Služba bezbednosti Ukrajine pokrenula je krivični postupak zbog incidenta koji se dogodio 12. novembra 2022. godine u jednom od hramova Kijevsko-pečerske lavre gde su se tokom službe čule propagandne teze koje veličaju Rusiju, navodi se u saopštenju Službe bezbednosti Ukrajine na Telegramu.

Kako je precizirano, istraga se sprovodi na osnovu člana 436-2 Krivičnog zakonika Ukrajine – "Opravdavanje, priznavanje legitimiteta i negiranje oružane agresije Rusije protiv Ukrajine". Sporni video-materijal je poslat na ekspertizu. Mitropolit Ukrajinske pravoslavne Crkve Pavel Lebed saopštio je da je svešteniku koji je dozvolio pevanje pesme o Rusiji u Kijevsko-pečerskoj lavri zabranjeno služenje liturgija i molebana.

On je dodao da će se u bliskoj budućnosti sastati Duhovni savet Lavre, koji će analizirati ovu situaciju i odlučiti ko treba da bude kažnjen.

Kijevsko-Pečersku lavru država je prenela u slobodan posed kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. U maju je Sinod nepriznate PCU najavio stvaranje verske organizacije za koju želi da dobije jedan od hramova Lavre. UPC smatra da PCU pokušava da zauzme Kijevsko-Pečersku lavru.

Napadi na Rusku pravoslavnu crkvu u Ukrajini su učestali, a naoružani ukrajinski ekstremisti preuzimaju manje hramove po unutrašnjosti, skrnave ih i proteruju sveštenike. Osim toga, u martu je Vrhovnoj radi Ukrajine podnet predlog zakona o zabrani delatnosti, zapleni nekretnina i druge imovine.

Od dve raskolničke organizacije krajem 2018. godine na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja, nasuprot kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, formirana je struktura pod nazivom "Pravoslavna crkva Ukrajine" (PCU).  Carigradska patrijaršija joj je 2019. dodelila "tomos o autokefalnosti". Međutim, PCU je u stvari podređena Carigradskoj patrijaršiji, a većina od 15 pomesnih pravoslavnih crkava u svetu je ne priznaje kao kanonsku.

image