Svet

Filipini i Japan zaključuju sporazum o međusobnom angažovanju vojnih trupa

Prema sporazumu za koji je u Manili rečeno da će uskoro biti sklopljen, dve države mogu angažovati svoju vojsku na teritoriji druge zemlje potpisnice
Filipini i Japan zaključuju sporazum o međusobnom angažovanju vojnih trupa© Tanjug/Ezra Acayan/Pool Photo via AP

Filipini očekuju da će u najskorije vreme sklopiti sporazum sa Japanom o angažovanju vojnih trupa, rekao je u Manili ministar odbrane Žilberto Teodoro.

Japan i Filipini dogovorili su se da započnu pregovore kojima bi bilo omogućeno da vojne trupe obe države mogu da budu angažovane na teritoriji one druge.

"Radujemo se ovom sporazumu o recipročnom pristupu između naših zemalja imajući u vidu posvećenost japanske i filipinske vlade u očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i međunarodnog prava", rekao je Teodoro novinarima, a prenosi Rojters. 

Nakon sklapanja sporazuma, kako je objasnio, sporazum će biti predat filipinskom Senatu, odnosno japanskim organima, na ratifikaciju.  

Pregovori o sporazumu ojačaće vojnu saradnju Filipina i Japana, dva najbliža saveznika Sjedinjenih Američkih Država, u vreme tenzija na moru u regionu i sve upornije Kine, konstatuje se u izveštaju Rojtersa. 

image