Mađarska smenila direktora muzeja zbog prikazivanja LGBT sadržaja maloletnicima

Mađarska je 2021. godine usvojila zakon koji zabranjuje "prikazivanje i promociju homoseksualnosti" u knjigama i filmovima dostupnim mlađima od 18 godina

Mađarska vlada je smenila direktora Narodnog muzeja nakon što je navodno dozvolio mlađim od 18 godina da posete izložbu sa LGBT sadržajem uprkos zakonskoj zabrani, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prošlog meseca krajnje desničarska stranka Mi Hazank (Naša domovina) pokrenula je vladinu istragu o tom pitanju, pozivajući se na zakon iz 2021. koji zabranjuje "prikazivanje i promociju homoseksualnosti" u knjigama i filmovima dostupnim mlađim od 18 godina. 

Nakon vladine istrage, muzej je saopštio da nema pravo da traži od posetilaca ličnu kartu kako bi utvrdio njihovu starost, ali je na svojoj internet stranici objavio napomenu u kojoj se mlađi od 18 godina pozivaju da ne posećuju izložbu.

Ministar za kulturu i inovacije naveo je u saopštenju da je Laslo Simon, direktor muzeja, smenjen zbog nepoštovanja "zakonskih obaveza institucije". Sajmon je priznao da je otpušten u objavi na Fejsbuku, ali je negirao da je muzej namerno prekršio bilo kakve zakone. Rekao je da je muzej odmah označio starosno ograničenje na svojoj internet stranici "bez odlaganja".