Svet

Riši Sunak odbija da Kinu nazove "pretnjom" po bezbednost Britanije

Ako pogledate strategiju nacionalne bezbednosti SAD, koja je objavljena pre samo nekoliko nedelja, otkrićete da je veoma slična našoj, rekao je britanski premijer
Riši Sunak odbija da Kinu nazove "pretnjom" po bezbednost Britanijewww.globallookpress.com © © Sean Kilpatrick

Premijer Velike Britanije Riši Sunak nagovestio je da odustaje od plana da Kinu proglasi "pretnjom" po nacionalnu bezbednost, u okviru velike revizije britanske spoljne politike.

Obraćajući se novinarima na samitu G20 na Baliju, prenosi "Politiko", britanski premijer je ublažio svoje ranije stavove o Pekingu i dva puta je odbio da podrži planove svoje prethodnice Liz Tras da promeni status Kine u status bezbednosne "pretnje", u predstojećoj reviziji spoljnih i odbrambenih prioriteta britanske vlade.

Originalna verzija Integrisanog pregleda Ujedinjenog Kraljevstva, objavljena prošle godine, opisala je Kinu samo kao "sistemskog konkurenta."

Stav uskladio sa saveznicima

Na pitanje da li će ubuduće nastaviti da sprovodi planove Trasove, Sunak je najpre rekao da je Kina "sistemska pretnja", ali se odmah potom ispravio:

"Moj pogled na Kinu je jasan. Mislim da Kina nedvosmisleno predstavlja sistemsku pretnju,pa sistemski izazov našim vrednostima i našim interesima, i nesumnjivo je najveća državna pretnja našoj ekonomskoj bezbednosti. Tako ja razmišljam o Kini", rekao je Sunak.

Zatim je rekao da misli da je Kina deo globalne ekonomije i da "nećemo moći da rešimo zajedničke globalne izazove, kao što su klimatske promene, javno zdravlje ili sukob Rusije sa Ukrajinom bez dijaloga sa njima".

Promena statusa Kine u status "pretnje" stavila bi Peking u isti rang sa Rusijom i imala bi velike implikacije na spoljnu politiku Britanije.

Sunakove izjave predstavljaju ublažavanje stava koji je on zauzeo tokom borbe za liderstvo u stranci torijevaca tokom leta, kada je opisao Kinu kao "najveću pretnju Britaniji i svetskoj bezbednosti, i pretnju prosperitetu ovog veka."

Njegov ambivalentni stav ga sada približava Borisu Džonsonu, koji je, dok je bio na mestu premijera, isticao važnost dijaloga i potrebu trgovine sa Kinom.

Sunak je, takođe, rekao da je stav koji je izneo "usklađen sa našim saveznicima" i njihovim "bezbednosnim strategijama."

"Ako pogledate strategiju nacionalne bezbednosti SAD, koja je objavljena pre samo nekoliko nedelja, i ako pogledate kako oni opisuju svoje viđenje Kine, mislim da ćete otkriti da je veoma slična onome što sam upravo opisao", rekao je.

Kada je reč o Kanadi i Australiji, dodao je Sunak, "njihove verzije strategije govore slično".

On je, takođe, odbio da kaže da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da prodaje oružje Tajvanu, što je Trasova obećala dok je bila ministarka spoljnih poslova. 

"Sve ove stvari razmatramo kao deo revizije našeg Integrisanog pregleda", rekao je on.

Reakcije na Sunakove reči


Konzervativni poslanici, koji dele znatno oštriji stav prema Kini, kao i aktivisti koji "osuđuju tretman ujgurske manjine u Sinđijangu", ljutito su reagovali na ove Sunakove izjave.

"Koji još dokazi trebaju Sunaku da prizna da Kina ugrožava naše vrednosti?", upitao je bivši lider torijevaca Ijan Dankan Smit, jedan od sedam britanskih političara koje je Kina kaznila sankcijama zbog kritika Pekinga.

"Videli smo napad na demonstranta ispred kineskog konzulata u Mančesteru i ad hok kineske policijske stanice, koje pokušavaju da nateraju kineske građane da se vrate u Kinu, maltretirajući ih i preteći im. To je izigravanje. Najtužniji deo je što će predsednik Si Đinping sada ovaj zaokret videti kao znak slabosti premijera", dodao je Smit.

Rahima Mahmut, britanska direktorka Svetskog ujgurskog kongresa, izjavila je: "Ne mogu da nađem reči koje bi pokazale koliko sam razočarana. Dok nam oni kradu i prevaspitavaju decu, dok sterilišu naše žene, a proizvodi koje Ujguri prave u ropstvu pune police u Britaniji, premijer ne želi da prizna da je kineska vlada takva kakva jeste i da je to jasna opasnost po Britaniju i moj narod". 

Neki visoki poslanici su sugerisali da bi preimenovanje statusa Kine u "pretnju" bilo više pi-ar potez nego odlučna mera.

Ališa Kerns, koja predsedava Komitetom za inostrane poslove Donjeg doma, rekla je: "Vladama je lakše da prave predstave umesto da imaju suštinski pristup prema Komunističkoj partiji Kine."

Ali Dejvid Lemi, sekretar spoljnih poslova opozicione Laburističke partije "u senci", rekao je da Sunakovi komentari "izgledaju kao još jedan zaokret u pristupu konzervativaca prema Kini i nacionalnoj bezbednosti Ujedinjenog Kraljevstva". 

"Nama ne trebaju prazni slogani, potreban nam je dosledan pristup", rekao je on.

image