Svet

"Njujork tajms": Povećavaju se pukotine u ukrajinskom rukovodstvu

Javne opomene upućene glavnokomandujućem ukrajinske vojske Valeriju Zalužnom nagovestile su "razdor između vojnog i civilnog rukovodstva u izazovnom periodu za Ukrajinu", piše američki list
"Njujork tajms": Povećavaju se pukotine u ukrajinskom rukovodstvuGetty © Alexey Furman/Getty Images

Sve su veće pukotine unutar ukrajinskog rukovodstva, ocenjuje "Njujork tajms", osvrćući se na javne kritike koje je administracija predsednika Vladimira Zelenskog uputila glavnokomandujućem ukrajinske Valeriju Zalužnom.

Zalužni je prošle nedelje izjavio da je sukob sa Rusijom dospeo u ćorsokak i da nijedna strana verovatno neće ostvariti značajne dobitke u skorije vreme.

Javni ukor "nagovestio je razdor između vojnog i civilnog rukovodstva u izazovnom periodu za Ukrajinu", piše "Njujork tajms", i dodaje da u Ukrajini već više od godinu dana kruže glasine o tenzijama između Zelenskog i Zalužnog, ali da ih skorašnji čine javno očiglednim.

Zalužni je kritike administracije Zelenskog "zaradio" nakon što je u tekstu za britanski "Ekonomist" ocenio da je sukob trenutno u "zastoju", uporedivši situaciju sa Prvim svetskim ratom, te da je malo verovatno da će ukrajinska vojska izvesti "velik i lep prodor" u trenutnoj situaciji. 

"Poslednje što bih uradio je da komentarišem za štampu to šta se dešava na frontu", rekao je zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žovka, ocenivši da iznošenje takvih stavova u javnost ide na ruku Rusiji.

Žovka je naglasio da je primio telefonske pozive od neimenovanih zapadnih zvaničnika koji su bili u panici i raspitivali se da li je Kijev "zaista u ćorsokaku".

Zelenski je takođe tokom konferencije za novinare u subotu tvrdio da ne vidi da je sukob u ćorsokaku.

Do javne razmene ukrajinskih zvaničnika došlo je nakon velikih žrtava i skromnih dobitaka dugo najavljivane ukrajinske ofanzive. Prema procenama ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Kijev je od juna izgubio čak 90.000 vojnika.

image