Svet

Iranski ministar odbrane savetuje SAD: Zaustavite rat u Gazi, inače ćete trpeti ozbiljne posledice

Teheran optužuje Vašington da podstiče haos na Bliskom istoku
Iranski ministar odbrane savetuje SAD: Zaustavite rat u Gazi, inače ćete trpeti ozbiljne posledice© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Sjedinjene Države će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako se sukob u Gazi ne okonča, upozorio je u iranski ministar odbrane. "Naš savet Amerikancima je da odmah zaustave rat u Gazi i sprovedu prekid vatre, inače će biti teško pogođeni", rekao je Mohamed-Reza Aštijani.

Agencija IRNA podseća da je Teheran više puta pozvao na prekid sukoba u Pojasu Gaze i optužio Vašington da podstiče tenzije na Bliskom istoku.

U međuvremenu, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Izrael čini "ratne zločine i genocid" uz "punu podršku" američke vlade. "Zločinačka dela Izraela, koja u potpunosti podržavaju Sjedinjene Države, prikazuju arogantan duh Vašingtona koji je podsticao mržnju među narodima širom sveta", rekao je Kanani, prenosi Pres TV.

Vašington je odbio da pozove na potpuni prekid vatre između Izraela i Hamasa i umesto toga odlučio se za frazu "humanitarna pauza". Pentagon je, u međuvremenu, isporučio dodatno oružje Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) i poslao pomorsku armadu u zapadno Sredozemno more da pokaže podršku Izraelu.

Izrael i SAD, u međuvremenu, optužuju Iran da je orkestrirao napade Hamasa na izraelske civile i snabdevao grupu oružjem. Pentagon je takođe saopštio da Iran podržava grupe koje su izvele napade dronovima i raketama na američke baze na Bliskom istoku. Teheran je podržao Hamasov upad u Izrael ali tvrdi da je to bio "potpuno palestinski" čin.

Izrael je odgovorio na upad tako što je uveo blokadu Gaze i udario, kako kaže, mete povezane sa Hamasom. Više od 9.000 Palestinaca, uključujući hiljade žena i dece, ubijeno je, tvrde lokalne vlasti.

image