Netanijahu: Nema primirja bez povratka talaca; Galant: IDF u srcu Gaze

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo nije uspeo da se saglasi oko rezolucije koja se odnosi na rešavanje humanitarne krize u Pojasu Gaze

Na današnji dan, pre tačno mesec dana, pripadnici Hamasa upali su na teritoriju Izraela, a u njihovom napadu poginulo je oko 1.400 ljudi, dok je njih 240 oteto i njihova sudbina i dalje je nepoznata.

Kao odgovor, Izrael je započeo vojne operacije u kojima je stradalo više od 10.328 ljudi, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, od kojih su 4.237 deca. U sukobima je ranjeno 25.965 ljudi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo sinoć nije uspeo da se saglasi oko rezolucije koja se odnosi na rešavanje humanitarne krize u Pojasu Gaze, preneo je AP.

SAD su pozvale na "humanitarnu pauzu", a mnoge članice Saveta bezbednosti UN zahtevaju "humanitarni prekid vatre" kako bi se isporučila humanitarna pomoć i sprečilo dalje stradanja civila u Gazi.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da "neće biti primirja bez povratka talaca", ali da će Izrael razmotriti "male, taktičke pauze" u borbama, s ciljem da se olakša ulazak humanitarne pomoći ili dozvoli transport talaca koje oslobodi Hamas.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da Izraelske odbrambene snage (IDF) deluju u srcu grada Gaze i "stežu obruč" oko grada.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je više od 60 odsto bolnica i medicinskih centara u Gazi trenutno van funkcije.

Libanska šiitska, pro-iranska organizacija Hezbolah najavila je da će, ako Izrael nastavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze, pojačati svoje napade na pogranične oblasti Izraela i na američke vojne baze na Bliskom istoku do "potpune konfrontacije".

Sve najnovije vesti o sukobu u Pojasu Gaze pratite iz minuta u minut na portalu RT Balkan.

7. nov 2023 • 22:11

Bajden pozvao Natenijahua da pristane na trodnevni prekid vatre

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da pristane na trodnevnu pauzu u borbama da bi se omogućio napredak u oslobađanju nekih od talaca koje drži Hamas, izvestio je Akios, pozivajući se na neimenovane američke i izraelske zvaničnike.

Bajden i Netanijahu razgovarali su u ponedeljak telefonom, a iz Bele kuće je saopšteno da su dvojica lidera pričala o mogućim "taktičkim" pauzama u borbam, prenosi Rojters.

MKCK: Konvoj sa medicinskim potrepštinama pogođen u gradu Gazi

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da se humanitarni konvoj sa medicinskim potrepštinama našao pod paljbom u utorak u gradu Gazi, prenosi agencija Frans pres.

Konvoj od pet kamiona i dva vozila Crvenog krsta prevozio je zalihe u zdravstvene ustanove, uključujući bolnicu Al Kuds, kada je pogođen, navodi se u saopštenju MKCK-a.

Dodaje se da su dva kamiona oštećena, a vozač lakše ranjen.

MKCK nije precizirao ko je pucao na njegov konvoj niti iz kog pravca je vatra došla.

Nakon pucnjave, konvoj je promenio rutu i stigao do bolnice Al Šifa gde je isporučio medicinski materijal, saopštio je MKCK.

Kasnije je konvoj MKCK-a pratio šest kola hitne pomoći sa teško ranjenim pacijentima do prelaza Rafa za Egipat, dodaje se.

Njujork: Američki Jevreji "okupirali" Kip slobode tražeći prekid vatre u Gazi

Stotine aktivista američkih Jevreja danas su mirno "okupirale" Kip slobode u Njujorku, tražeći prekid vatre i kraj izraelskog "genocidnog bombardovanja" civila u Gazi.

Noseći crne majice sa sloganima "Jevreji traže prekid vatre" i "Ne u naše ime", demonstranti su u podnožju poznatog njujorškog spomenika razvili transparente na kojima je pisalo "Ceo svet gleda" i "Palestinci bi trebalo da su slobodni", prenosi "Glas Amerike".

"Slavne reči našeg jevrejskog pretka Eme Lazarus, urezane u ovaj spomenik, primoravaju nas da preduzmemo akciju i podržimo Palestince u Gazi, koji čeznu za tim da slobodno dišu", poručio je Džej Saper iz organizacije Jevrejski glas za mir, koja je organizovala ovaj skup.

Ema Lazarus je aktivistkinja iz 19. veka koja je pomagala jevrejskim izbeglicama da iz Evrope pobegnu u Njujork.

U zvaničnom saopštenju je citirana njena poema "Novi Kolos", koja je urezana u postament Kipa slobode, kao oda američkim doseljenicima.

Učesnici protesta, iz pro-palestinskog nevladinog Instituta za razumevanje Bliskog istoka, zatražili su kraj "genodicnog izraelskog bombardovanja palestinskih civila u Gazi."

Kirbi: Ponovna okupacija Gaze nije ispravna stvar, Hamas ne može kontrolisati Gazu u budućnosti

Portparol saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Vašington ne želi da Izrael ponovo okupira Gazu, kao i da Hamas ne može učestvovati u kontroli Gaze u budućnosti.

"Ponovna okupacija Gaze nije ispravna stvar", rekao je Kirbi, dodavši, takođe, da "Hamas ne može biti deo jednačine." 

Bela kuća se drži svoje linije da poziva Izrael da pažljivo bira svoje mete u Gazi, istovremeno priznavši da je "mnogo hiljada" palestinskih civila ubijeno na blokiranoj teritoriji.

Bajdenova administracija nastavlja da odbija da javno prizna broj žrtava koje u javnost iznosi ministarstvo zdravlja u Gazi, iako SAD nemaju druge potvrđene informacije o broju mrtvih.

Kirbi je priznao da je "užasno videti slike dece izvučene iz ruševina u Gazi", prenosi "Gardijan".

UN: Humanitarna pomoć ulazi u Gazu preko Rafe, ali i dalje nema goriva

Ukupno 526 kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je u Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa, ali i dalje nema goriva, rekao je danas na brifingu za novinare portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

"Od 21. oktobra u Pojas Gaze ušlo je preko graničnog prelaza Rafa 526 kamiona pomoći, ali ni jedan sa gorivom", rekao je Dižarik, prenosi TASS.

Dižarik je napomenuo da su egipatske vlasti pristale da rasporede tehničku jedinicu UN, koja će delovati u humanitarnom svojstvu i pružati savetodavnu podršku egipatskom Crvenom polumesecu.

Prethodno je portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zeid, rekao da prepreke koje stvara Izrael i aktivnost izraelske strane povezane sa isporukom humanitarne pomoći u Pojas Gaze, otežavaju da pomoć stigne do palestinske enklave.

Hezbolah preti "potpunom konfrontacijom" ako Izrael nastavi svoju ofanzivu u Gazi

Libanska šiitska, pro-iranska organizacija Hezbolah najavila je da će, ako Izrael nastavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze, pojačati svoje napade na pogranične oblasti Izraela i na američke vojne baze na Bliskom istoku do "potpune konfrontacije".

U intervjuu za američku TV mrežu "En-Bi-Si Njuz", Naim Kasem, zamenik generalnog sekretara Hezbolaha potvrdio je da njegova grupa učestvuje u sukobu kako bi se smanjio pritisak na Gazu i upozorio da sve češći napadi Hezbolaha na Izrael imaju za cilj da pošalju jasan signal izraelskom rukovodstvu da će proširenje kopnene operacije u Gazi imati ozbiljne posledice.

"Ako Izrael i SAD nastave na ovaj način sa svojom agresijom, eskaliraju agresiju i pogoršaju situaciju, to će dovesti do potpune konfrontacije", upozorio je Kasem.

Portparol privremenih mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu saopštio je 6. novembra da raste zabrinutost zbog sve većeg broja poginulih civila u sporadičnim sukobima Hezbolaha i Izraela i upozorio da je primetno da neprijateljstva izmiču kontroli u pograničnim oblastima.

Granatiran objekat UNRVA na severu Pojasa Gaze; poginula jedna a povređeno devet osoba

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom Istoku (UNRVA) izvestila je u utorak da je jedna od njenih škola u Pojasu Gaze granatirana, pri čemu je jedna osoba poginula, a devet je povređeno.

"Škola UNRVA na severu Gaze direktno je pogođena udarima, u kojima je jedna osoba poginula, a devetoro povređeno u skloništu u školi UN", saopštila je UNRVA na Iksu (nekadašnji Tviter).

Galant: Lider Hamasa se krije u bunkeru, presečen mu je kontakt sa saborcima

Ministar odbrane Izraela Joav Galant tvrdi da se lider Hamasa Jahja Sinvar "krije u svom bunkeru i da mu je presečen kontakt sa saborcima", preneo je "Tajms of Izrael".

"Skaj njuz" je naveo da je Sinvar okružen u svom bunkeru, pozivajući se na izjavu Galanta, koji nije precizirao lokaciju bunkera.

"Danas smo videli hiljade građana Gaze kako idu južno (takozvanim humanitarnim koridorom). Apelujem na sve stanovnike Gaze da se pomere južnije kako ne bi bili povređeni. Uništićemo Hamas, nemamo interes da povređujemo civile", poručio je Galant.

Netanijahu: Nema primirja bez povratka talaca

Izrael neće pristati na prekid vatre bez povratka zatočenika Hamasa, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu tokom televizijskog obraćanja.

Netanijahu je rekao da je grad Gaza sada "opkoljen", a da izraelske snage "deluju unutar grada" i "pojačavaju pritisak" na Hamas, dodavši da je IDF uništio "nebrojene" štabove, tunele i baze palestinske organizacije, prenosi "Tajms of Izrael".

Obećao je da će "potpuno uništiti" sposobnost Hamasa da kontroliše Pojas Gaze.

"Pozivam građane Gaze: molim vas idite na jug. Znam da to već radite. Završite potez na jug jer Izrael neće stati. Nema ulaska radnika i neće biti primirja bez povratka talaca", rekao je izraelski premijer, prenosi "Gardijan".

Turska prekida saradnju s Izraelom u okviru energetskih projekata

Turska je prekinula saradnju sa Izraelom u okviru energetskih projekata, saopštio je šef Ministarstva energetike, prenosi "Izvestija".

Hamas: Brigade Al Kasam gađale Tel Aviv kao odgovor na bombardovanje civila u Gazi

Brigade Al Kasam, vojno krilo Hamasa, saopštile su da su raketirale Tel Aviv kao odgovor na bombardovanje civila u Gazi, prenose RIA Novosti.

Galant: IDF u "srcu" Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da Izraelske odbrambene snage (IDF) deluju u srcu grada Gaze i "stežu obruč" oko grada.

Galant je u televizijskom obraćanju nazvao Pojas Gaze "najvećom terorističom bazom koju je ljudska ruka ikada izgradila" i rekao da su kopnene snage ID jurišale na "teroristička" uporišta u Gazi "sa svih pravaca, u savršenoj koordinaciji sa pomorskim i vazdušnim snagama", javlja "Tajms of Izrael".

Komentarišući mogućnost humanitarnih pauza, rekao je da za njega pre svega podrazumevaju "oslobađanje zarobljenika koje drže životinje", dodavši da "neće biti humanitarnog primirja bez (povratka) talaca".

On je rekao da ni Izrael ni Hamas neće upravljati palestinskom enklavom kada se rat završi, prenosi Rojters.

Palestinska uprava u Gazi: Od početka napada Izraela poginulo 48 novinara

Palestinska uprava u Pojasu Gaze objavila je danas je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra poginulo 48 novinara, prenela je Anadolija.

U saopšenju Kancelarije za medije navodi se da je u poslednjim napadima poginuo Jahja Abu Menija, koji je radio na radiju Al-Aksa.

Upućene su poruke saučešća porodicama, rodbini i svim kolegama novinara koji su poginuli u bombardovanju izraelske vojske.

Izraelska vojska pokrenula je vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

"Tajms of Izrael": Predložen plan da se osnuje nova jevrejska zajednica pri granici s Gazom

Nacionalni savet za planiranje i izgradnju predložio je plan za osnivanje nove jevrejske zajednice u blizini granice sa Gazom.

Predlog je navodno predložila ministarka za zaštitu životne sredine Idit Silman iz vladajuće partije Likud, uprkos stavovima njenog stručnog štaba, koji je tvrdio da prednost treba dati postojećim gradovima koji su oštećeni tokom napada Hamasa 7. oktobra.

Silman je odgovorila tvrdnjama da "cionistička pozicija" podrazumeva da se podrže takvi projekti koji doprinose širenju teritorije Izraela, prenosi "Tajms of Izrael".

IDF tvrdi da je otkrio još dva tunela u severnom Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage kažu da su otkrile još tunela u severnom Pojasu Gaze, u blizini panoramskog točka i univerziteta.

IDF saopštava da su padobranci koji su delovali u severnoj Gazi pronašli tunel pored starog zabavnog parka.

Drugi padobranski tim koji je delovao sa snagama 7. oklopne brigade pronašao je poseban tunel pored univerziteta u severnoj Gazi, prenosi "Tajms of Izrael".

Netanijahu: Izrael otvoren za "male, taktičke pauze"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da će Izrael razmotriti "male, taktičke pauze" u borbama u Pojasu Gaze, s ciljem da se olakša ulazak humanitarne pomoći ili dozvoli transport talaca koje oslobodi Hamas.

Međutim, izraelski lider je ponovio da odbija prekid vatre bez oslobađanja svih talaca koje su zarobili pripadnici Hamasa, prenosi Rojters.

U intervjuu za američku televiziju "Ej-Bi-Si Njuz", Netanijahu je rekao da bi posle rata, Izrael trebalo da u Pojasu Gaze na neodređeno vreme ima kompletne bezbednosne nadležnosti.

"Videli smo šta se dešava kada mi nemamo tu bezbednosnu odgovornost", rekao je izraelski premijer.

Ganc: Izrael se bori na više frontova, ovaj rat ne liči ni na jedan drugi iz naše prošlosti

Ministar ratnog kabineta Beni Ganc kaže da je Izrael u "ratu na više frontova".

"Fokus je Gaza – ali mi se borimo u odbrani i napadu i na severu i drugde", rekao je ministar u obraćanju iz vojnog štaba u Tel Avivu povodom obeležavanja mesec dana od napada Hamasa 7. oktobra.

Ganc kaže da tekući rat ne liči ni na šta što je Izrael iskusio u prošlosti, posebno ukazujući na to koliko je Hamas duboko ukorenjen u civilno stanovništvo.

"Od nas se traži da se borimo duboko na terenu protiv neprijatelja koji pretvara bolnice i škole u ​​ratne prostorije i skladišta oružja", tvrdi Ganc.

Izraelske snage su oslobodile samo jednog od više od 240 talaca koje drži Hamas, a Ganc kaže da će Izrael preduzeti sve političke ili vojne poteze koji su neophodni da bi se oslobodili i ostali, prenosi "Tajms of Izrael".

"Nećemo odustati od šanse da bilo koga vratimo", dodao je Ganc.

Porodice talaca koje drži Hamas održale su nekoliko protesta, optuživši vladu ne čini dovoljno da oslobodi njihove najmilije.

Rio de Žaneiro: Na plaži Kopakabana odata pošta ubijenima u napadu Hamasa

Na Kopakabana u Rio de Žaneiru, neprofitna organizacija Rio de Paz postavila je 1.400 izraelskih zastava kao pomen ubijenima u napadu Hamasa pre mesec dana i 34 fotografije dece i tinejdžera koji su palestinski militanti odveli kao taoce.

Prošle nedelje, organizacija Rio de Paz je organizovala slične demonstracije kako bi osudila pogibiju hiljada dece u Gazi, prenosi AP.

Članovi ove neprofitne organizacija postavili su na pesku Kopakabane bele čaršave umrljane lažnom krvlju, koji kao da pokrivaju tela poginulih, a na nekim čaršavima ispisana su imena i godine nekih od žrtava.

"Ovaj rat će ući u istoriju kao rat u kojem su ubijana deca. Obe zaraćene strane su pokazale ravnodušnost prema najugroženijima", rekao je osnivač organizacijw Rio de Paz Antonio Karlos Kosta.

Izvori: Udari na sedam bolnica u Pojasu Gaze

Izraelska vojska je poslednjih sati napala sedam bolnica u Pojasu Gaze, navodi Telegram kanal "Solovjov". Prema podacima Ministarstva zdravlja palestinske enklave, poginulo je 13 ljudi, a 140 je povređeno, 

UN: U ponedeljak oko 5.000 ljudi peške prešlo na jug Gaze za četiri sata

Oko 5.000 ljudi pobeglo je peške u južnu Gazu u ponedeljak u roku od četiri sata, saopštila je Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Izraelska vojska pozvala je stanovnike grada Gaze i severnih provincija Gaze da pređu na jug, otvarajući koridor između 10 i 14 časova. po lokalnom vremenu, navodi se u saopštenju OCHA.

"Pošto su putevi koji vode do glavne raskrsnice bili teško oštećeni, do nje se moglo doći samo pešice. Čitave porodice, uključujući decu, starije osobe i osobe sa invaliditetom, prijavile su da hodaju na velike udaljenosti, noseći svoje lične stvari u rukama", saopštila je OCHA.

OCHA je izvestila da je oko 1,5 miliona ljudi u Gazi interno raseljeno. Od njih, oko 717.000 se nalazi u 149 objekata Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA); 122.000 u bolnicama, crkvama i javnim zgradama; 110.000 ljudi u 89 škola koje nisu UNRVA; a ostatak koji borave kod porodica domaćina, prenosi Si-En-En.

U skloništu Kan Junis nalazi se više od 22.000 interno raseljenih ljudi, gde je jedna osoba smeštena na manje od dva kvadratna metra, a najmanje 600 ljudi deli jedan toalet, dodaje se u saopštenju.

Iz Gaze u Egipat danas prešlo 320 stranaca, samo četvoro ranjenih stanovnika Pojasa Gaze

Najmanje 320 stranaca evakuisalo se danas u Egipat preko graničnog prelaza Rafa, jedinog prelaza iz Pojasa Gaze koji ne kontroliše Izrael, a sa njima je granicu prešlo i oko 100 Egipćana, rekao je egipatski bezbednosni izvor.

Granični prelaz je bio zatvoren u subotu i nedelju, nakon izraelskog napada na ambulantno vozilo koje je išlo ka Rafi, preneo je Rojters.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su da Egipat nastavlja sa pritiskom da se poveća isporuka pomoći i goriva u Pojas Gaze, kao i da se pojača bezbednost za sanitetna vozila.

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su danas evakuisana 262 Jordanca, od 569 koji su "zaglavljeni" u Gazi od početka sukoba 7. oktobra.

Kada je reč o stanovnicima Pojasa Gaze, samo četvoro ranjenih ljudi je moglo danas da pređe preko Rafe, otkrio je medicinski izvor, a u egipatskim bolnicama već leži desetine Palestinaca.

Zdravstveno stanje 140 ranjenih koji su prebačeni iz Gaze u Egipat "ozbiljno"

Zdravstveno stanje 140 povređenih ljudi prebačenih iz Gaze u Egipat na lečenje je "ozbiljno", rekao je portparol egipatskog ministarstva zdravlja Hosam Abdel Gafar za egipatsku vladu "ON TV" u ponedeljak.

Taj broj uključuje 55 dece mlađe od 18 godina, kao i 35 žena, rekao je Abdel Gafar.

Dnevno se sprovede više od 30 hirurških operacija, a nekim slučajevima je potrebno nekoliko specijalista za lečenje opekotina i drugih povreda, rekao je on, prenosi Si-En-En.

Broj evakuisanih povređenih je "nesumnjivo mali", rekao je portparol.

"Spremni smo u pogledu medicinskih timova i bolnica da primimo veći broj, ali to je ono što smo dobili do sada", dodao je on.

Abasova kancelarija demantovala izveštaje o napadu

Izvor RIA Novosti u administraciji palestinskog predsednika Abasa demantovao je medijske izveštaje o "granatiranju" njegove kolone. Abas je potpuno zdrav i radi u svojoj kancelariji u Ramali, rekao je izvor.

Prethodno su turski mediji, pozivajući se na društvene mreže, javili da je navodno napadnuta Abasova kolona, jedan stražar je povređen, ali detalji incidenta nisu precizirani.

U izraelskom bombardovanju ubijen palestinski novinar sa 42 člana porodice

Palestinski novinar je ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu, a drugi je ranjen, javila je državna palestinska novinska agencija.

Mohamed Abu Hasira "poginuo je u izraelskom bombardovanju koje je gađalo njegovu kuću koja se nalazi u blizini ribarske luke zapadno od grada Gaze", javlja VAFA, prenosi "Gardijan".

On je ubijen zajedno sa 42 člana njegove porodice, uključujući sinove i braću, navodi se u saopštenju.

Navodi se da se bombardovanje dogodilo u noći između nedelje i ponedeljka, ali da je njegovo telo pronađeno u ruševinama tek u utorak.

Abu Hasira je jedan od najmanje 37 novinara ubijenih od 7. oktobra, prema Komitetu za zaštitu novinara (CPJ). Te brojke uključuju 32 Palestinca, četiri Izraelca i jednog državljanina Libana.

Napadnut konvoj palestinskog predsednika Abasa na Zapadnoj Obali

Konvoj u kojem je bio palestinski predsednik Mahmud Abas napadnut je na Zapadnoj Obali, a jedna osoba je ubijena, javlja turski Si-En-En.

Zdravstveno stanje predsednika još uvek nije poznato.

Turski dnevni list "Milijet" prenosi da je u napadu ranjen telohranitelj, a odgovornost za incident preuzela je grupa "Sinovi Abu Džandela", koja je, kako se navodi, dan ranije dala Abasu 24 sata da preduzme akciju protiv izraelskih akcija.

Generalni direktor SZO pozvao na prekid vatre: Istorija će nam svima suditi

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pozvao je sve uključene strane da pristanu na humanitarni prekid vatre u Gazi i "rade na trajnom miru".

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus objavio je na društvenim mrežama da je 10.000 ljudi ubijeno tokom mesec dana "intenzivnog bombardovanja" Gaze, od čega više od 4.000 dece, zapitavši se "koliko će trajati ova humanitarna katastrofa?"

"Istorija će nam svima suditi po tome šta činimo da okončamo ovu tragediju", poručio je on.

Neuspeli pokušaj atentata na načelnika generalštaba jemenske vojske

Načelnik generalštaba jemenske vojske preživeo pokušaj atentata na severoistoku zemlje, kažu vojni izvori za RIA Novosti.

Hamas: Potpuno obustavljeno snabdevanje Pojasa Gaze Vodom

Palestinski pokret Hamas saopštio je da je u Pojasu Gaze došlo do potpunog prekida snabdevanja vodom, javlja Telegram kanal "Solovjov".

Antisemitski incidenti uzimaju većeg maha u Nemačkoj

Nemačka je zabeležila nagli porast antisemitskih incidenata od Hamasovih napada na Izrael pre mesec dana, prema vladinom komesaru.

"Ono što smo videli od 7. oktobra je mržnja prema Jevrejima na nivou koji u Nemačkoj decenijama nije viđen", rekao je u utorak novinarima komesar savezne vlade za jevrejski život u Nemačkoj i borbu protiv antisemitizma Feliks Klajn.

Nemačka federalna kriminalistička policija izbrojala je "najmanje 2.000 zločina u vezi sa sukobom na Bliskom istoku", rekao je Klajn, dodavši da se to dogodilo svega dva dana pre 85. godišnjice "Kristalne noći", odnosno serije nacističkih napada na jevrejske domove i preduzeća u novembru 1938.

Klajn je rekao da su kuće jevrejskih porodica obeležavane Davidovom zvezdom, a da su na centar jevrejske zajednice bačeni Molotovljevi kokteli.

Vlada je povećala mere bezbednosti za jevrejske i izraelske institucije u Nemačkoj, rekao je Klajn.

Mediji: Američka baza u istočnoj Siriji pod raketnom paljbom

Američka baza na gasnom polju Konoko u u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji našla se pod raketnom paljbom, a čule su se tri eksplozije, kažu lokalni izvori za RIA Novosti.

Ranije je Islamski otpor Iraka, koji uključuje šiitske naoružane grupe, saopštio da je napao američku bazu "Grin vilidž" u Deir ez Zoru dronovima, navodi ruska agencija.

Hezbolah: Odgovorićemo dvostrukom merom na sve izraelske napade na civile

Poslanik Hezbolaha Ali Fajad rekao je danas da će ta libanska militantna grupa odgovoriti dvostrukom merom na sve izraelske napade na civile nakon napada u kojem su ubijene tri devojčice od 10 do 14 godina i njihova baka u južnom Libanu.

Poslanik Hezbolaha u libanskom parlamentu je na sahrani četvoro civila koji su ubijeni u nedelju na jugu Libana rekao da Hezbolah još nije pokazao svoju pravu snagu, preneo je Rojters.

Libanske vlasti su saopštile da je u izraelskom napadu u nedelju pogođen automobil u kojem se nalazila porodica.

Izraelska vojska je saopštila da su trupe gađale u Libanu vozilo koje je "identifikovano kao mogući transport za teroriste" i da istražuje objave da je u vozilu bilo civila.

Izrael je saopštio u ponedeljak da je pogodio mete Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na veliku salvu raketa ispaljenih na gradove na severu Izraela.

U sukobima duž izraelsko-libanske granice ubijeno je više od 60 boraca Hezbolaha i 10 civila, rekli su libanski zvaničnici.

Istovremeno je ubijeno najmanje sedam izraelskih vojnika i jedan civil.

Bajden ne veruje da je nova okupacija Gaze "dobra za Izrael"

Predsednik SAD Džozef Bajden i dalje veruje da nova okupacija Gaze nije dobra ideja i da će Sjedinjene Države nastaviti da razgovaraju sa Izraelom o tom pitanju, rekao je u utorak portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

"Predsednik [Bajden] i dalje veruje da ponovna okupacija Gaze nije dobra, da nije dobra za Izrael", rekao je Kirbi za Si-En-En.

SAD će nastaviti razgovore sa Izraelom o tome, dodao je on.

Galant: Izrael će zadržati potpunu slobodu da odgovori na bilo kakvu pretnju iz Pojasa Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da će Izrael zadržati potpunu slobodu da odgovori na bilo koju situaciju u Pojasu Gaze" kada se rat završi.

Govoreći u Komitetu za spoljne poslove i odbranu u utorak ujutro, Gallant je rekao da će "na kraju ove 'kampanje', Hamas, kao vojna organizacija ili upravljačko telo u Gazi, prestati da postoji", javlja "Inet", prenosi Si-En-En.

"Neće biti bezbednosne pretnje Izraelu iz Gaze, a Izrael će zadržati potpunu slobodu da odgovori na bilo koju situaciju u Pojasu Gaze koja predstavlja bilo kakvu pretnju", rekao je Galant.

Egipatski predsednik i direktor CIA razgovarali o eskalaciji u Gazi

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi i direktor CIA Vilijam Berns razgovarali su o bezbednosnoj saradnji između Kaira i Vašingtona i vojnoj eskalaciji u pojasu Gaze, saopštila je kancelarija egipatskog lidera.

El Sisi je u utorak primio Bernsa, koji je doputovao u posetu Kairu.

"Strane su izrazile zajedničku želju da ojačaju saradnju u različitim oblastima, posebno po pitanju bezbednosti i obaveštajnih službi, kako bi podržale napore za vraćanje stabilnosti u region", saopštila je Kancelarija egipatskog predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, El Sisi i Berns su razgovarali i o nizu regionalnih i međunarodnih pitanja, posebno o eskalaciji sukoba u Pojasu Gaze.

Pakistan poslao drugi avion sa humanitarnom pomoći za Gazu

Pakistan je poslao drugi avion sa humanitarnom pomoći za Pojas Gaze koja sadrži lekove, hranu i sredstva za higijenu.

Avion, koji prevozi pomoć za Gazu, otputovao je iz Pakistana za Egipat, navodi se u saopštenju pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Na međunarodnom aerodromu u Islamabadu avion su ispratili pakistanski ministri spoljnih poslova Džalil Abas Džilani i za ljudska prava Kalil Džordž, zajedno sa palestinskim ambasadorom u Pakistanu, preneo je Si-En-En.

U saopštenju se navodi da je ministar spoljnih poslova "izrazio punu solidarnost Pakistana sa palestinskom braćom i sestrama" i osudio Izrael zbog nesrazmerne upotrebe sile protiv civila u Gazi.

Džilani je takođe pozvao na hitan prekid "izraelske agresije" i prekid opsade Gaze.

Izraelska vojska: Stotine Palestinaca krenulo ka južnoj Gazi

Izraelska vojska objavila je danas kratak video-snimak iz kojeg se može zaključiti da stotine stanovnika Pojasa Gaze, neki sa podignutim rukama neki noseći bele zastave, odlazi pešice ka južnom delu palestinske enklave putem Salah al Din, preneo je "Tajms of Izrael".

"Ako vam je stalo do sebe i svojih najmilijih, idite na jug prema našim uputstvima. Budite sigurni da su se lideri Hamasa već pobrinuli za sebe", napisao je portparol IDF-a Avičaj Adrae na arapskom jeziku na svom nalogu na mreži Iks.

On je naveo da će put Salah al Din biti otvoren za Palestince u svrhu evakuacije u južnu Gazu između 13 i 16 časova, prenosi "Tajms of Izrael".

U subotu, kada je put Salah al Din bio otvoren za humanitarni koridor, IDF je saopštila da je Hamas navodno iskoristio situaciju i lansirao minobacače i protivtenkovske vođene rakete na trupe koje rade na otvaranju puta za civile.

Izrael i nuklearno oružje: Šta znamo, a šta ne

Postojanje izraelskog nuklearnog programa je već decenijama svojevrsna "javna tajna", a stručnjaci procenjuju da Jerusalim raspolaže sa 90-ak bojevih glava.

Izraelski zvaničnici to niti potvrđuju, niti negiraju.

Pročitajte više u posebnom tekstu ovde.

Bjelajac: Izrael bio "infiltriran" u stvaranju Hamasa, napad možda stimulisan

Naučni savetnik i direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac ocenio je kao licemernu izjavu premijera Izraela Benjamina Netanijahua da će nakon uništenja Hamasa ponuditi narodu Gaze "stvarnu budućnost, budućnost obećanja i nade" i da je razlog za rat s Hamasom možda gubitak kredibiliteta izraelskog premijera u narodu.

"Treba slušati i poruku generalnog sekretara UN da ovo dalje ne može da se toleriše. Stigle su i druge otvorene poruke Izraelu, međutim SAD svojim konkretnim vojnim potezima još uvek podržavaju takvu politiku Netanijahua, koji ima veliku opoziciju u svojoj zemlji. Demonstracije traju prethodna četiri meseca gde on dnevno gubi na kredibilitetu. Jedan od razloga za ovaj rat je možda u tome", rekao je on Bjelajac za Tanjug.

On napominje da je "Izrael takođe bio infiltriran u stvaranje Hamasa, zbog čega može da se smatra da je napad 7. oktobra možda bio stimulisan" imajući u vidu da je Hamas, kako je rekao, bio sredstvo da se svojevremeno sabotira vlast palestinske oslobodilačke organizacije Jasera Arafata, i na Zapadnoj obali i na Pojasu Gaze, i da se konačno sprovede ono što je dogovoreno u UN, a to je rešenje konflikta stvaranjem palestinske države.

"Da li je ovo bio planirani detonator da bi se uvukao Iran u rat, da bi se, pored Ukrajine, razvukla ova koalicija koja se odbrambeno spontano formira između Rusije, Irana i Kine, pa i Severne Koreje. Vidim da ta provokacija, ako jeste, nije profunkcionisala. Za sada se Iran drži vrlo suzdržano", naveo je Bjelajac.

On zaključuje da se, na kraju, svi slažu verovatno u jednom, a to je da ne dolazi u obzir neka nova okupacija Izraela u smislu uspostavljanja izraelske vlasti u Pojasu Gaze, jer to nije uspelo ni ranijim vladama.

Turski parlament izbacio "Koka-kolu" i "Nestle" iz svog restorana zbog podrške Izraelu

Turski parlament izbacio je proizvode kompanija "Koka-kola" i "Nestle" iz menija skupštinskog restorana zbog njihove navodne podrške Izraelu u sukobu u Gazi, prenosi Rojters.

"Odlučeno je da proizvodi kompanija koje podržavaju Izrael neće biti prodavani u restoranima, kafeterijama i čajdžinicama unutar kompleksa skupštine", navedeno je u izjavi u kojoj se ne imenuju kompanije. 

Izvor iz parlamenta, međutim, rekao je da su jedini brendovi koji su uklonjeni iz menija napici "Koka-kole" i "Nestleove" instant kafe.

Portparol izraelske vlade: Nema prekida vatre dok se taoci ne vrate kući

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi ponovio je da pozicija Izraela po pitanju prekida vatre u Pojasu Gaze ostaje ista: nema prekida vatre dok Hamas ne vrati taoce koje je oteo 7. oktobra.

"Neće biti obustave vatre koja bi ostavila naše taoce u Gazi, a Hamas na vlasti. Zaboravite na to", istakao je Levi u intervjuu za "Dojče vele njuz".

Prekid vatre značio bi da se Hamas izvukao sa ubistvom, dodao je on.

"To bi ih ostavilo slobodnim da urade to opet, ovog puta sa 240 talaca unutar Gaze. A Hamas preti da će ponoviti 7. oktobar. Tako da nećemo pristati na prekid vatre dok ne ostvarimo svoje ratne ciljeve da uništimo Hamas kako više nikada ne bi mogli da naštete našim ljudima", rekao je Levi.

Na prelazu Rafa čeka se na novu evakuaciju iz Gaze

Na kontrolnom punktu Rafa na granici Egipta i Gaze objavljeni su novi spiskovi stranih državljana za evakuaciju, prenose "RIA Novosti"

Među njima su državljani Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Filipina, Ukrajine, Moldavije, Kanade, Nemačke i Rumunije.

Visoki komesar UN u poseti Bliskom istoku: Planirani razgovori u Egiptu i Jordanu

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk započeo je danas petodnevnu posetu Bliskom istoku gde će razgovarati sa vladinim zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva o kršenju ljudskih prava u Pojasu Gaze.

Tirk danas boravi u poseti glavnom gradu Egipta, Kairu, a prema najavama obići će prelaz Rafa između te zemlje i Pojasa Gaze, preneo je Rojters.

Iz Tirkove kancelarije saopšteno je da će on u četvrtak posetiti jordansku prestonicu Aman, preneo je Rojters.

Kršenja ljudskih prava su u osnovi zaoštravanja sukoba Izraela sa Hamasom i predstavljaće osnovu za pronalaženje rešenja za taj sukob, rekao je Tirk, a citira se u saopštenju Visokog komesarijata UN za ljudska prava.

Svetska zdravstvena organizacija: Više od 160 zdravstvenih radnika poginulo na dužnosti

Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer izjavio je da je više od 160 zdravstvenih radnika stradalo na dužnosti u Gazi i pozvao na ukidanje restrikcija na medicinsku opremu.

On je dodao da deo lekara u Gazi obavlja operacije, uključujući i amputacije, bez anestezije, preneo je Rojters.

"Više od 160 zdravstvenih radnika poginulo je na dužnosti zbrinjavajući povređene i poginule. Ti ljudi održavaju zdravstveni sistem svojom posvećenošću uspevajući nekako da održe bar neki nivo rada", rekao je portparol SZO.

Izrael: Gađani položaji Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage gađale su ćelije Hezbolaha na teritoriji Libana, saopštila je izraelska vojska.

Kako su naveli, sa gađanih položaja pokušano je granatiranje delova izraelske teritorije u Gornjoj Galileji. 

Portparol IDF-a Danijel Hagari objavio je na društvenoj mreži Iks da su položaji Hezbolaha gađani kako bi se "uklonila pretnja". 

Izraelska vojska privremeno otvorila koridor za prelazak civila na jug Gaze

Izraelske odbrambene snage otvorile su koridor za prelazak civila sa severa na jug Gaze.

Kako je objavljeno na njihovom nalogu na društvenoj mreži Iks na arapskom jeziku, IDF će dozvoliti prelazak između 10 i 14 sati. U objavi u kojoj se uverava da su se "lideri Hamasa pobrinuli za sebe" građani se pozivaju da radi svoje bezbednosti, kako se navodi, iskoriste ovu priliku i krenu na jug.  

"Mnogi od vas to rade u ovom času, što možete videti na priloženim fotografijama koje su nedavno snimljene. Ako vam je stalo do sebe i svojih najmilijih, idite na jug prema našim uputstvima", navodi se u objavi na arapskom IDF-a.

UNRVA: Tragedija kolosalnih razmera

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA) navela je da je situacija u Gazi, mesec dana nakon početka sukoba Izraela i Hamasa, "tragedija kolosalnih razmera".

U objavi na društvenoj mreži Iks, oni su naveli da je tokom mesec dana ljudima širom Pojasa Gaze uskraćena pomoć, bombardovanjem se proteruju iz svojih domova i ubijaju, a borba za vodu i hranu je svakodnevna. 

"Isključenja struje odsecaju ljude od njihovih najmilijih i ostatka sveta. Ovo je nasilno preseljenje i humanitarna tragedija kolosalnih razmera", navodi UNRVA. 

Izraelska policija pucala u Palestinku koja je navodno nosila nož

Izraelska policija ranila je Palestinku umotanu u zastavu Hamasa na kontrolnom punktu Kalandija blizu Jerusalima, čime je, kako je saopšteno iz policije, "osujećen teroristički napad".

Portal "Tajms of Izrael" prenosi da je žena nosila mali nož, kao i da je uhapšena na licu mesta i sada se nalazi u pritvoru.

Navodno, ona je pešice došla do kontrolnog punkta i odbila da posluša uputstva stražara i pripadnika granične policije, koji su, prema saopštenju policije, "brzo reagovali otvorivši vatru na nju, i neutralisali je".

Pretresom njenih stvari, pronađen je mali nož. Niko drugi nije povređen u incidentu.

Gutereš: Gaza postaje groblje za decu, potreban hitan humanitarni prekid vatre

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da Pojas Gaze postaje "groblje za decu" i ponovo pozvao na hitan humanitarni prekid vatre kako bi se pružila pomoć na ugroženoj teritoriji.

"Moramo delovati sada kako bismo pronašli izlaz iz ovog brutalnog, užasnog, mučnog ćorsokaka uništenja", rekao je Gutereš novinarima u UN i dodao da "Gaza postaje groblje za decu, na stotine devojčica i dečaka, prema izveštajima, bude ubijeno ili povređeno svakog dana".

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Izraelska vojska: Zauzet vojni centar Hamasa u srcu Gaze

Izraelska vojska preuzela je kontrolu nad vojnom ispostavom Hamasa u srcu grada Gaze, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF.

Kako su naveli, pronašli su protivtenkovske lansere i rakete, oružje i obaveštajne materijale na tom mestu.

IDF je dodao da su izraelski ratni avioni pogodili ćeliju od oko 10 pripadnika Hamasa, a napadom su na terenu upravljali vojnici iz brigade "Nahal" koji su identifikovali ćeliju i koordinisali vazdušni napad na ispostavu.

Vojska je tokom noći gađala desetine položaja koji su korišćeni za granatiranje Izraela, a pomorske snage su napale brojne ciljeve Hamasa, koristeći precizno oružje, navodi ID.

Vojnici su takođe identifikovali borce Hamasa koji su se zabarikadirali u zgradi u blizini bolnice Al-Kuds i za koje je vojska rekla da planiraju napad na izraelske kopnene snage.

Molitva kod Zida plača za preminule

U Jerusalimu je održana verska komemoracija povodom 30 dana od napada pripadnika Hamasa na Izrael, u kojem je ubijeno 1.400 ljudi, prenosi "Gardijan".

Rođaci poginulih okupili su se ispred Zida plača, sa zapaljenom svećom za svaku žrtvu, da obeleže mesec žalosti kod najsvetijeg mesta za Jevreje.

Ispred ogromne izraelske zastave, glavni vojni rabin Šai Abramson predvodio je molitvu za preminule, koja je uključivala blagoslov za bezbednosne snage koje su "svojim životima platile za zaštitu izraelske zemlje", navodi britanski list.

Ovo je prva verska komemoracija organizovana na Zidu plača od 7. oktobra.

Indonezija poriče da je njihova bolnica izgrađena na vrhu tunela Hamasa

Indonezija je negirala jučerašnju izraelsku tvrdnju da se bolnica izgrađena u Pojasu Gaze korišćenjem indonežanskih sredstava nalazi na vrhu mreže tunela Hamasa i da se nalazi u blizini lansirne rampe za raketne napade na Izrael.

Bolnica, koja se nalazi u severnoj Gazi u blizini utvrđene granice sa Izraelom, izgrađena je od indonežanskih dobrotvornih fondova.

"Indonežanska bolnica u Gazi je objekat koji je izgradio indonežanski narod isključivo u humanitarne svrhe i da služi medicinskim potrebama palestinskog naroda u Gazi", navodi se u saopštenju indonezijskog Ministarstva spoljnih poslova koje prenosi "Tajms of Izrael".

Minut ćutanja u celom Izraelu na dan napada Hamasa

U Izraelu je danas dan žalosti u znak sećanja na stradale u napadu Hamasa u kojem je pre tačno mesec dana ubijeno više od 1.400 ljudi, većinom civili, a oko 240 uzeto kao taoci.

U 11 časova po lokalnom vremenu širom zemlje biće održan minut ćutanja, a lokalne vlasti spustiće zastave na pola koplja.

Komemorativne svečanosti biće održane i u školama i na univerzitetima tokom celog dana, prenosi "Tajms of Izrael".

Kasnije popodne ljudi će se okupiti na gradskim trgovima i drugim centralnim mestima kako bi zapalili sveće u znak sećanja na poginule vojnike i ubijene civile.

U Tel Avivu, komemoracija ožalošćenim porodicama biće održana sa početkom u 18.30 časova u Hajhal ha Tarbutu, zvanično Auditorijum Čarlsa Bronfmana, uz nastup Izraelske filharmonije.

U Jerusalimu će sa početkom u 19.30 časova biti održan memorijalni i protestni skup ožalošćenih porodica. ispred Kneseta. Na kraju službe, ispred Kneseta će biti postavljen stalni kamp koji će predvoditi ožalošćene porodice koje zahtevaju novu vladu, prema organizatorima.

Al Džazira: Osam poginulih u napadu na bolnički kompleks

U izraelskom vazdušnom napadu na bolnički kompleks "Naser" u Gazi poginulo je najmanje osam ljudi, izvestila je Al Džazira,  a prenose "RIA Novosti".

Kako se dodaje, u napadu je ranjeno desetine ljudi, podaci su palestinskog Ministarstva zdravlja.

Napominje se da je kompleks, koji uključuje dečije, oftalmološke i psihijatrijske bolnice, kao i specijalizovanu kliniku, bio izložen direktnim i indirektnim raketnim napadima.

Pored toga, prema Al Džaziri, najmanje dva Palestinca su ubijena, a nekoliko drugih je povređeno nakon odvojenih napada izraelskih vazdušnih snaga u blizini bolnica Kamal Advan i Al-Kuds u Gazi.

Ministarstvo odbrane Izraela: 70 kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo u Gazu

Kancelarija koordinatora Vlade Izraela na palestinskim teritorijama koja deluje u sastavu Ministarstva odbrane, objavila je na društvenoj mreži Iks da je 70 kamiona sa humanitarnom pomoći provereno i ušlo u pojas Gaze preko kontrolnog punkta Rafa tokom prethodnog dana.

"Pregledano je 70 kamiona koji su prevozili međunarodnu humanitarnu pomoć i dopremljeno u Gazu preko prelaza Rafa. U kamionima su bili lekovi, hrana i voda", navodi se u saopštenju kancelarije, a prenose "RIA Novosti".

Crveni polumesec: Izraelski udar 50 metara od bolnice Al-Kuds u Gazi

U izraelskim vazdušnim udarima pogođena je u ponedeljak uveče neposredna okolina bolnice Al-Kuds u gradu Gazi, saopštio je Palestinski Crveni polumesec.

"Izrael je sa dve rakete pogodio okolinu bolnice Al Kuds u Pojasu Gaze, otprilike 50 metara od kapije bolnice", navodi se u saopštenju, a prenosi Si-En-En.