Svet

Uprkos prognozama, kandidat demokrata Kejti Hobs nova guvernerka Arizone

Favorit za pobedu republikanka Kari Lejk poručila: Građani Arizone prepoznaju budalaštine kada ih vide, proglasićemo pobedu i bacićemo se na preokret
Uprkos prognozama, kandidat demokrata Kejti Hobs nova guvernerka ArizoneGetty © Kevin Dietsch / Staff

Demokratska državna sekretarka Kejti Hobs pobedila je republikanku Kari Lejk u trci za guvernera Arizone, prenosi En-Bi-Si.

Zbog veoma male razlike u glasovima rezultati su objavljeni tek nedelju dana nakon izbora, a ovu pobedu Hobsove u tzv. neodlučnoj državi demokrate smatraju ključnom.

"Počastvovana sam što sam izabrana za guvernerku Arizone. Želim da se zahvalim biračima što su mi poverili ovu ogromnu odgovornost. Ovo je velika čast i učiniću sve što je u mojoj moći da državljani Arizone budu ponosni na mene", rekla je Hobsova nakon pobede.

Ankete su u poslednjim nedeljama kampanje pokazivale da je u vođstvu republikanska protivkandidatkinja i bivša lokalna voditeljka Kari Lejk.

Kako navodi En-Bi-Si, Lejkova je nakon proglašenja pobede Hobsove tvitovala "Građani Arizone prepoznaju budalaštine kada ih vide".

Podsećamo, Kari Lejk je osporavala rezultate predsedničkih izbora 2020. godine, a Arizona je predstavljala veliku šansu da republikanski kandidat u neodlučnoj državi postane guverner i tako dobije mogućnost da u ime države direktno utiče na potvrdu rezultata predsedničkih izbora 2024. godine.

Arizona je bila izložena nekim od najviših stopa inflacije u SAD, a glasači su takođe bili zabrinuti i zbog velikog broja imigranata bez dokumenata koji su ilegalno prešli u državu iz Meksika.

Kari Lejk je u izbornoj noći poručila: "Danas smo imali veliki dan i nemojte da dozvolite da vas te varalice i prevaranti nateraju da mislite drugačije".

"Proglasićemo pobedu i bacićemo se na preokret", rekla je ona.

Lejkova je za vreme kampanje odbijala da ublaži svoje stavove, uključujući tu i obećanje da će uvesti nove zabrane abortusa nakon što je Vrhovni sud SAD poništio "Rou protiv Vejda" u junu, a Hobsova se, pišu američki mediji, "udvarala nezavisnim glasačima".

To je dovelo do uspeha Kejti Hobs, budući da je u Arizoni, kako navodi En-Bi-Si, biračko telo podeljeno na trećine: republikanci, demokrate i nezavisni.

image