Svet

Sporazum Edija Rame i Đorđe Meloni: Italija razmešta do 39.000 migranata u Albaniji

Albanski premijer kaže da njegova zemalja "uvek odgovora na pozive Rima", dok italijanska premijerka govori da se Tirana ponaša kao da je već članica EU
Sporazum Edija Rame i Đorđe Meloni: Italija razmešta do 39.000 migranata u Albaniji© Tanjug/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

Italijanska vlada najavila je planove za otvaranje centara za smeštaj tražilaca azila u Albaniji, rekla je premijerka te zemlje Đorđa Meloni.

Ona je dogovor sa Tiranom o upravljanju migracionim tokovima opisala kao "istorijski", piše "Gardijan".

"Zadovoljstvo mi je da sa albanskim premijerom Edijem Ramom najavim memorandum o razumevanju između Italije i Albanije u vezi sa upravljanjem migracionim tokovima", rekla je Melonijeva.

"Italija je najveći trgovinski partner Albanije. Već postoji bliska saradnja u borbi protiv nezakonitih radnji", dodala je.

Sporazum podrazumeva uspostavljanje centara u Albaniji koji mogu da prime do 3.000 ljudi, a u Albaniju će italijanskim čamcima biti poslati migranti spašeni na moru.

"Počeli smo da razgovaramo o tome sa idejom da je masovna ilegalna imigracija fenomen sa kojim nijedna članica EU ne može da se nosi sama, a saradnja između država EU je ključna", dodala je Melonijeva.

Partnerstvo je učvršćeno tokom leta, tokom boravka italijanske premijerke u Albaniji, iako se tada govorilo da je ona u tu zemlju došla na odmor.

"Ovo je prvi sporazum te vrste, i on je istorijski ne samo za Italiju, već i za celu Evropsku uniju", rekli su izvori "Gardijana".

Italijanske opozicione stranke kritikovale su sporazum, opisujući ga kao "haotičan".

"Oni stvaraju neku vrstu italijanskog Gvantanama, van bilo kakvog međunarodnog standarda, izvan EU bez mogućnosti praćenja statusa ljudi koji su zatvoreni u ovim centrima", rekao je Rikardo Magi, predsednik levičarske partije Više Evrope.

"Italija ne može da transportuje ljude spasene na moru u zemlju koja nije članica EU kao da su paketi ili roba", dodao je.

Izvori iz vlade preneli su u medijima da će u Albaniju slati samo ljude spašene na moru, a ne tražioce azila koji stignu do italijanske obale i teritorije, sa izuzetkom maloletnika, trudnica i ugroženih lica, koji će biti preseljeni u Italiju.

Centri imaju kapacitet da prime do 3.000 od 39.000 ljudi, koliko se očekuje da će doći u narednih godinu dana.

"Ako Italija pozove Albaniju, mi odgovaramo", rekao je Rama. "Nije na nama da sudimo o političkim osnovama odluka koje se donose u ovoj i drugim institucijama. Naša je dužnost da pružimo ruku pomoći."

"Geografija je postala prokletstvo za Italiju. Kada uđete u Italiju, ulazite u EU", rekao je albanski premijer.

"Možda nemamo snage i kapaciteta da budemo rešenje, ali imamo dužnost prema Italiji i sposobnost da pružimo ruku. Albanija možda nije deo Unije, ali jeste evropska država."

U zamenu za Raminu podršku u upravljanju migracionim tokovima, Melonijeva je rekla da će učini sve što može kako bi podržala pristupanje Albanije Evropskoj uniji.

"Albanija je prijateljska država, i iako još uvek nije članica, ponaša se kao da jeste. To je jedan od razloga zašto sam ponosna na to što je Italija uvek bila jedna od zemalja koje podržavaju proširenje na Zapadni Balkan", rekla je italijanska premijerka.

"EU nije klub. Dakle, ne govorimo o ulasku, već o ponovnom ujedinjenju Zapadnog Balkana, koji su zemlje EU po svemu osim po imenu."

image