Pens o Trampovoj kandidaturi: Nadam se boljem izboru

Upitan da li veruje da bi njegov bivši šef Donald Tramp trebalo ponovo da vodi državu, Majk Pens ističe da je odluka o tome "na američkom narodu"

Bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majkl Pens izjavio je da njegova porodica i on "u molitvi razmatraju" da li bi trebalo da se kandiduje za predsednika na izborima koji će biti održani 2024. godine.

Na pitanje Ej-Bi-Si njuza da li veruje da može da pobedi Donalda Trampa, koji je nagovestio kandidaturu, Pens kaže da odgovor na to pitanje prepušta drugima.

"To je na drugima da kažu, ali i mi moramo da odlučimo da li želimo to da testiramo ili ne", rekao je Pens.

Upitan da li veruje da bi njegov bivši šef Donald Tramp trebalo ponovo da vodi državu, Pens ističe da je odluka o tome "na američkom narodu".

"Mislim da ćemo u budućnosti imati bolji izbor. Smatram da narod želi da vidi da njihovi lideri odražavaju saosećanje i velikodušnost", navodi Pens .

Iako bivši potpredsednik nije mnogo govorio o planovima za predsedničku kandidaturu, na njega se dugo gledalo kao na potencijalnog kandidata Republikanske stranke. Međutim, taj potez bi gotovo sigurno izazvao snažno protivljenje Trampa, čije bi pristalice Pensu bile potrebne ukoliko odluči da uđe u izbornu trku.

Kada je u pitanju napad na Kapitol koji se dogodio 6. januara 2021. godine, Pens tvrdi da "ne može da objasni šta je Tramp radio", kao i da tog dana nije razgovarao sa bivšim predsednikom ili bilo kime iz Bele kuće.

Pens, koji je bio na Kapitolu 6. januara, rekao je "da nije osećao strah, već je bio ispunjen ogorčenjem zbog onoga što je video".

Dodao je da ga je naljutio Trampov tvit posle napada u kome tvrdi "da Pens nije imao hrabrosti da jednostrano poništi izborne rezultate".

"To me je naljutilo. Ali, okrenuo sam se ka svojoj ćerki koja je stajala u blizini i rekao 'Nije potrebna hrabrost da se prekrši zakon, potrebna je hrabrost da se zakon poštuje'. Predsednikove reči su bile nepromišljene. Bilo je jasno da je odlučio da bude deo problema", ocenio je Pens.