Kako je ubijen pomoćnik glavnokomandujućeg ukrajinske vojske

Izvori u policiji navode da je oficir Genadij Čistjakov poginuo od eksplozije bombi koje su bile deo "poklon seta" koji je Čistjakovu za rođendan poklonio njegov kolega, pukovnik Timčenko

Oficir Genadij Čistjakov, pomoćnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, poginuo je u svojoj kući od eksplozije ručne bombe, saopštili su policijski izvori ukrajinskoj agenciji Ukrinform.

Izvori u policiji kazali su da su bombe bile deo "poklon seta" koji je Čistjakovu za rođendan poklonio njegov kolega, pukovnik Timčenko.

Timčenko je već dao iskaz u kojem je naveo da je sam odlučio da napravi poklon tako što je u drvenu kutiju stavio flašu viskija "Blek lejbel" i šest bombi, što su potvrdila tri svedoka.

"Teško te je iznenaditi, zato ti poklanjam bombe i flašu dobrog viskija", rekao je Timčenko Čistjakovu.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko takođe je objavio detalje incidenta.

"Danas je bio rođendan preminulom majoru Častjakovu. Kući se vratio sa poklonima svojih kolega koje je počeo da pokazuje porodici. Izvadio je poklon kutiju sa bombama i počeo da pokazuje jednu od njih svom sinu. To su bile nove bombe zapadne proizvodnje. Prvo je sin uzeo bombu u ruke i počeo da uvija prsten. Tada je ju je uzeo od deteta i izvukao osigurač, izazvavši tragičnu eksploziju", precizirao je načelnik odeljenja.

Kako se dodaje, Čistjakov je mislio da u kutiji nisu prave bombe, već čaše takvog oblika.

Kako je ranije prenela kijevska agencija, u selu Čajki u Kijevskoj oblasti od eksplozije bombe poginuo je ukrajinski oficir, a njegov 13-godišnji sin je teško povređen.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni potvrdio je smrt svog pomoćnika, rekavši da je oficira na njegov rođendan usmrtio eksploziv koji se nalazio u jednom od poklona.