Londonska policija moli organizatore da otkažu propalestinski marš

Policija britanske prestonice upozorava na veliki rizik održavanja dva skupa na Dan primirja u Prvom svetskom ratu – veterana i propalestinskih demonstranata

Skotland jard je zamolio organizatore propalestinskog marša planiranog za Dan primirja da otkažu miting zbog sve većeg straha od nasilnih nereda.

Očekuje se da će više od 70.000 ljudi prisustvovati demonstracijama u centru Londona u subotu u znak protesta zbog izraelskog bombardovanja Gaze, istog dana kada veterani planiraju da se okupe kod Kenotafa podignutog u znak sećanja na poginule u Prvom svetskom ratu, preneo je britanski "Telegraf".

Imajući u vidu da je komesar policije Mark Rouli odbio da zabrani propalestinske demonstracije, policija je zamolila organizatore istih da se predomisle.

"Naša poruka organizatorima je jasna: molimo vas da hitno razmislite. Nije prikladno održavati bilo kakve proteste u Londonu ovog vikenda. Pojačan je rizik od nasilja i nereda povezanih s otcepljenim grupama", izjavio je zamenik komesara Ade Adelekan.

Ministarka policije Suela Brejvermen pozdravila je inicijativu Metropoliten policije.

"Podržavam policiju. Demonstranti koji seju mržnju moraju da shvate da je Britancima dosta nasilnog zastrašivanja i ekstremizma", napisala je ministarka na Iksu.