Svet

Naslednik Soroša u Kijevu: Zagrljaji, dogovor o privatizacijama i američkom lobiranju

Naslednik Džordža Soroša razgovarao je sa šefom administracije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o obnovi ukrajinske infrastrukture, novim investicijama i stanju na frontu
Naslednik Soroša u Kijevu: Zagrljaji, dogovor o privatizacijama i američkom lobiranjuwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Sin Džordža Soroša, Aleksandar Soroš, doputovao je u Kijev, a kako prenose mediji, već se sastao sa šefom administracije ukrajinskog predsednika Andrejom Jermakom.

"Mnogo smo govorili o Ukrajini, obnovi naše države, pobedi nad Rusijom, povratku ukrajinske dece koje je otela Rusija, i projektu predsednika Vladimira Zelenskog 'Bring Kids Back UA'. Veoma sam zahvalan svom prijatelju Aleksandru Sorošu na njegovoj viziji i poverenju u Ukrajinu, u naš narod. Takođe smo razgovarali o zajedničkom radu na zapleni ruske imovine i njihovom daljem transferu u cilju obnove Ukrajine. To je za nas ključan zadatak", napisao je Jermak na svom Telegramu.

Kako je dalje naveo, bilo je reči i o daljem razvoju ukrajinske ekonomije, a u tom kontekstu akcenat je stavljen na obnovu infrastrukture i realizaciju investicionih projekata

"Održali smo i bilateralan sastanak sa Aleksandrom Sorošem. Veoma topla poseta, produktivan razgovor. Zahvalan sam na konstruktivnoj poziciji koja je u interesu Ukrajine. Uz nas su važni ljudi, jer Ukrajina je svetlo, a Rusija tama", napisao je još Jermak.

Ipak, "Ukraina.ru" prenosi da, prema pisanju jednog ukrajinskog Telegram kanala "Legitimni" (Legitimnый), Jermak je Soroševom nasledniku obećao privatizaciju energetskih kompanija Ukrajine, koje bi tako mogle postati deo zapadnih korporacija, a Soroš će zauzvrat u SAD lobirati za Jermaka i Zelenskog. 

Aleksandar je, podsetimo, ove godine na leto i zvanično zamenio svog oca Džordža Soroša i tako postao vođa finansijskog carstva vrednog oko 25 milijardi dolara. 

Rusija je, inače, organizacije Soroša označila kao one koje mogu narušiti bezbednost države, jer one predstavljaju pretnju za ustavni poredak u Ruskoj Federaciji. 

image