Vašington podeljen oko pregovora Rusije i Ukrajine

Stejt department postavlja temelje za eventualne mirovne pregovore Ukrajine i Rusije, tvrdi američki zvaničnik, ne iznoseći nikakve detalje o tome

Američki general Mark Mili rekao je da pobeda Ukrajine možda neće biti postignuta vojnim putem i da bi zima mogla da pruži priliku za početak pregovora sa Rusijom.

Bajdenova administracija pokušava da "umanji štetu" koju je izazvala izjava generala da bi prostor za mirovne pregovore Kijeva i Moskve mogao da se otvori ove zime. Visoki zvaničnici sada pokušavaju da uvere Ukrajinu da ta izjava ne potkopava njene ratne ciljeve, prenosi "Politiko".

Visoki američki zvaničnici poručuju svojim kolegama u Ukrajini da će Vašington nastaviti da pruža vojnu podršku Kijevu, dodajući da Ukrajina upravo "pokreće sledeću fazu napredovanja na bojnom polju."

Bernsov susret u Turskoj

Sukob unutar administracije usledio je nakon prošlonedeljnih komentara generala Marka Milija, predsedavajućeg Združenog štaba načelnika. General sa četiri zvezdice, tokom nastupa u Ekonomskom klubu u Njujorku, rekao je da pobeda Ukrajine možda neće biti postignuta vojnim putem i da bi zima mogla da pruži priliku za početak pregovora sa Rusijom.

Prema jednom američkom zvaničniku, general je ovih dana redovno razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom, generalom Valerijem Zalužnim, uključujući i ponedeljak. Tokom diskusije, Zalužni nije izrazio nikakvu zabrinutost, niti je spomenuo Milijeve komentare, saopštio je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman. 

Ipak, upravo učestali sastanci sa ukrajinskim zvaničnicima naglašavaju do kojeg je stepena administracija zabrinuta zbog stanja na frontu u Ukrajini. Svaki javni razdor među američkim zvaničnicima mogao bi da ugrozi ionako delikatan odnos između Vašingtona i Kijeva, i to u ključnom trenutku rata.

Bajdenova administracija je zabrinuta i zbog toga što su zapadne zalihe vojne opreme pri kraju. Administracija pokušava da signalizira da mirovni pregovori trenutno nisu na stolu. Ubrzo nakon što su ruski mediji objavili da se direktor CIA Vilijam Berns sastao sa svojim ruskim kolegom u Turskoj u ponedeljak, portparol Bele kuće je insistirao da je ovaj "sastanak imao nediplomatski karakter."

"Berns ne vodi pregovore bilo koje vrste. On ne razgovara o rešavanju rata u Ukrajini. On prenosi poruku o posledicama upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije i o rizicima eskalacije", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Ukrajinski zvaničnici su unapred obavešteni o tom putovanju, izjavio je portparol.

Pomešane poruke u javnosti o tome da li bi SAD trebalo da počnu ozbiljno da razgovaraju sa Ukrajinom o mirovnim pregovorima sa Rusijom, zaoštravaju odnose Vašingtona i Kijeva, navode američki zvaničnici. Dok neki najviši zvaničnici nacionalne bezbednosti tvrde da sada nije vreme za početak pregovora, posebno nakon što je Kijev prošle nedelje ponovo preuzeo strateški važan grad Herson, drugi veruju da zima daje pravu priliku za razgovore.

Njihove preporuke još nisu promenile stavove predsednika Džoa Bajdena i njegove administracije, tvrde američki i ukrajinski zvaničnici.

Ni neki vojni stručnjaci se ne slažu sa Milijevom procenom. Zima će usporiti, ali ne i zaustaviti borbe, a ukrajinske snage će i dalje vršiti pritisak na slabo opremljene ruske trupe, rekao je penzionisani general potpukovnik Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi.

Debata unutar administracije

Debata unutar administracije počela je prošle nedelje, nakon što je Mili ocenio da ni Ukrajina ni Rusija ne mogu da pobede u vojnom smislu.

Obe strane moraju da priznaju da vojna pobeda "možda nije ostvariva vojnim sredstvima" i da se "zato okrenu drugim sredstvima", rekao je Mili. Milijeve primedbe ne znače da on veruje da Ukrajina treba da kapitulira ili da ustupi bilo koji deo svoje teritorije Rusiji, rekao je drugi američki zvaničnik.

Milijeva izjava pokrenula je lavinu komentara unutar Ministarstva odbrane. "Veoma je teško pobediti vojsku koja se brani", rekao je drugi zvaničnik iz Ministarstva. "Biće veoma skupo izbaciti Ruse, ali skupo u smislu resursa i života. Da li je to moguće, ostaje da se vidi."

Na pitanje da prokomentariše Milijev istup, portparol Ministarstva odbrane ukazao je na primedbe portparolke Pentagona Sabrine Sing u petak, da Milijevi komentari "govore sami za sebe."

„Predsednik je rekao da kraj ovog rata vidimo kroz diplomatske razgovore. Ali ne vidimo da su Rusi voljni da odustanu", rekla je Singova.

"Zašto ne počnete da pričate o mirovnim pregovorima pre nego što bacite još 100.000 života u provaliju?", rekao je jedan američki zvaničnik.

U međuvremenu, Stejt department postavlja temelje za eventualne mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, rekao je treći američki zvaničnik, ne iznoseći detalje o tome. Administracija naglašava da bi se uključila u takve razgovore samo uz konsultacije sa svojim partnerima u Kijevu.

Da li Mili govori ono što misli

Savet za nacionalnu bezbednost pruža najžešći otpor ideji o pregovorima, uprkos malom broju saradnika koji pozivaju SAD da dovedu Ukrajinu i Rusiju za pregovarački sto. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je izjavio da se slaže da treba dati prioritet pregovorima između Ukrajine i Rusije, ali on tvrdi da ruski predsednik Vladimir Putin u ovom trenutku ne shvata pregovore ozbiljno. "Sve dok Rusija smatra da može silom da zauzme onoliko teritorija koliko želi, teško ih je prepoznati kao dobronamernu stranu u pregovorima", rekao je Salivan novinarima prošle subote. Visoki zvaničnik administracije rekao je da "svi u prostoriji dele isto mišljenje."

"Ono što su zvaničnici Bele kuće spremni da kažu javno i ono što misle privatno nije nužno isto", komentarisao je još jedan američki zvaničnik. "Mili je mnogo spremniji da kaže šta misli. Siguran sam da oni ponekad požele da ne izgovori sve naglas."