Svet

UN: Uzgoj opijuma opao za 95 odsto u Avganistanu, posledice će se osetiti u celom svetu

Proizvodnja opijumskog maka u Avganistanu je naglo opala otkako su vlasti uvele zabranu droge prošle godine, navode iz UN.
UN: Uzgoj opijuma opao za 95 odsto u Avganistanu, posledice će se osetiti u celom svetuGetty © Paula Bronstein / Staff

Podaci Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC) pokazuju da je uzgoj opijuma u Avganistanu pao za 95 odsto, sa 6.200 tona u 2022. na 333 tone u 2023, što odgovara smanjenju polja zasađenih opijumskim makom sa 233.000 hektara na samo 10.800 hektara u istom periodu.

Skoro potpuna kontrakcija ekonomije opijata imaće dalekosežne posledice, upozorava UNODC, ističući hitnu potrebu za alternativnom podrškom za razvoj ruralnih zajednica koje žive od uzgoja maka.

Naglo smanjenje proizvodnje ima trenutne humanitarne posledice za mnoge ranjive ruralne zajednice koje su se oslanjale na prihod od uzgoja opijuma, navode iz UN. Prihod farmera od prodaje opijuma ubranog 2023. trgovcima pao je za više od 92 odsto sa procenjenih 1.360 miliona dolara za žetvu 2022. na 110 miliona dolara u 2023. godine, dodaje se u istraživanju.

Izvan Avganistana, manje heroina može dovesti do smanjene trgovine i upotrebe, ili bi moglo da podstakne pojavu štetnih alternativa, kao što su fentanil i drugi sintetički opioidi, upozorio je UNODC.

Podaci o zaplenama pokazuju da trgovci rasprodaju svoje zalihe opijuma iz prošlih rekordnih žetvi, kako bi prebrodili manjak u 2023. godini, dok je prerada heroina smanjena. Međutim, trgovina drugim drogama, odnosno metamfetaminom, porasla je u regionu.

image