Svet

Podela na samitu G20 zbog Rusije

Iako je jasno da će većina članica osuditi rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, iz nacrta deklaracije vidi se da to možda neće uraditi sve države koje pripadaju G20
Podela na samitu G20 zbog RusijeNone © AP Photo/Dita Alangkara, Pool

Deklaracija "kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu" koju su sastavile Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici podelila je lidere na samitu Grupe 20 (G20) na Baliju.

"Većina članica oštro je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on izaziva ogromnu patnju ljudi, ali i pogoršava postojeće krhkosti globalne ekonomije", navodi se u nacrtu deklaracije od 16 stranica u koju je Rojters imao uvid.

U deklaraciji, koja bi tek trebalo da bude usvojena, piše i da je "bilo i drugih stavova, različitih procena situacije i sankcija".

Iako je jasno da će većina članica osuditi rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, iz nacrta deklaracije vidi se da to možda neće uraditi sve države koje pripadaju G20.

Sukob Rusije i Ukrajine zasenio je susret lidera G20, a indonežanski zvaničnici pozvali su na jedinstvo u rešavanju globalnih ekonomskih problema.

Kina protiv isključenja Rusije

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji osvrnuo se danas na poziv Ukrajine da se Rusija isključi iz G20, rekavši da se Peking protivi takvim akcijama. On je izjavio da Kina podržava ulogu Rusije u okviru G20 i drugih međunarodnih organizacija.

"Niko ne može da oduzme pravo Rusiji da učestvuje u multilateralnim formatima", poručio je kineski ministar.

image