Svet

Tramp se nije pojavio na svedočenju pred Kongresom

Bivši američki predsednik je u petak tužio komisiju Predstavničkog doma kako bi blokirao poziv za svedočenje
Tramp se nije pojavio na svedočenju pred Kongresom© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Bivši američki predsednik Donald Tramp nije se pojavio na svedočenju pred kongresnom komisijom koja istražuje napad njegovih pristalica na Kapitol 6. januara prošle godine, saopšteno je iz američkog Kongresa.

Tramp se nije odazvao sudskom pozivu koji je komisija izdala u oktobru, saopštili su predsednik komisije demokrata Beni Tompson i kopredsedavajuća Liz Čejni iz redova republikanaca.

"Istina je da se Donald Tramp, kao i nekoliko njegovih najbližih saveznika, skriva od istrage komisije i odbija da uradi ono što je uradilo više od 1.000 drugih svedoka", saopštili su Tompson i Čejni, ali nisu naveli koje bi naredne korake mogli da preduzmu protiv bivšeg predsednika.

Trampovi advokati ranije su istakli da ovaj poziv krši njegovo ustavno pravo na slobodu govora, a istragu su nazvali "kvazikriminalnom", poručivši da veće ove komisije nema ovlašćenja da bivšeg predsednika natera da svedoči.

Bivši predsednik je u petak tužio komisiju kako bi blokirao poziv u kom se traži da svedoči, a ukoliko republikanci budu preuzeli većinu u Predstavničkom domu, očekuje se da će raspustiti kongresnu komisiju.

Republikanskoj partiji nedostaje još jedno mesto kako bi mogla da proglasi pobedu na izborima za Predstavnički dom. 

image