Sloboda govora: Predstavnički dom cenzuriše poslanicu zbog komentara o Izraelu, Palestini i Bajdenu

Članica Predstavničkog doma palestinskog porekla Rašida Tlaib našla se na udaru zbog svojih kritika Izraela, ali i američkog predsednika Džozefa Bajdena

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je da cenzuriše Rašidu Tlaib, demokratu iz Mičigena i jedinu članicu tog tela palestinskog porekla, zbog njenih komentara o ratu Izraela i Hamasa.

Dvadeset dvoje demokrata se pridružilo republikancima tokom glasanja kako bi cenzurisali Tlaib i sprečili je da "promoviše lažne narative" o napadu Hamasa 7. oktobra i "poziva na uništenje Izraela", prenosi Rojters.

Inicijativu za glasanje je podneo republikanac Ričard Makromik. Konačni rezultat glasanja bio je 234 "za" i 188 "protiv" u korist cenzure.

Tlaib je više puta osudila napad Hamasa, u kom je stradalo oko 1.400 ljudi, ali je i kritikovala američku vladu zbog podrške Izraelu, u čijem je bombardovanju Pojasa Gaze poginuo desetak hiljada Palestinaca.

Članovi Kongresa su kao jedan od razloga eksplicitno naveli video koji je Tlaib okačila na društvenim mrežama, a u kom se nalazi rečenica "od reke do mora" - propalestinski poklič koji mnogi Jevreji smatraju antisemitskim i pozivom na uništenje Izraela.

Kako navodi Rojters, ona je razbesnela i mnoge demokrate kada je u petak objavila video u kom optužuje predsednika Džozefa Bajdena da podržava "genocid nad palestinskim narodom".

Tlaib je tokom svog govora u Kongresu odbacila optužbe za antisemitizam. "Ja sam Amerikanka palestinskog porekla u Kongresu, moja perspektiva je sada potrebnija nego ikada pre", izjavila je ona.

"Moje kritike su uvek usmerene protiv izraelske vlade i akcija (premijera Benjamina) Netanijahua. Ideja da je kritika izraelske vlade antisemitizam je izuzetno opasan presedan", dodala je ona.

Predsedavajući demokratskog kokusa u Predstavničkom domu Pit Agilar rekao je da, iako se "izrazito ne slaže" sa izjavama Rašide Tlaib o Bajdenu, smatra da je njena cenzura loš potez.

Simbolični ukor ne nosi konkretnu kaznu. Iako je to ranije bila retka mera korišćena protiv članova Predstavničkog doma, poslednjih godina postaje sve češća.