Svet

Okončan šverc avionske opreme ukrajinske proizvodnje, raskrinkan biznismen iz Harkova

Služba bezbednosti Ukrajine privela trojicu muškaraca koji su hteli da ilegalno izvezu opremu za borbene avione MiG-29 iz Ukrajine i prodaju je "azijskim kupcima“
Okončan šverc avionske opreme ukrajinske proizvodnje, raskrinkan biznismen iz Harkovawww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow/dpa

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) privela je trojicu građana koji su pokušavali da iz Ukrajine ilegalno izvezu opremu za borbene avione MiG-29 koju su prethodno ukrali od industrijskog giganta "Motor Sič". Opremu su hteli da prodaju "azijskim kupcima", a organizator je, kažu, biznismen iz Harkova.

Trojica muškaraca koje je SBU privela hteli su da iz Ukrajine ilegalno izvezu opremu za borbene avione, javlja služba na Telegramu. Seriju rezervnih delova za avionske motore pokušali su da prodaju azijskim kupcima u vrednosti od skoro 2,5 miliona grivna, što je oko 69,3 hiljada dolara.

Istraga je otkrila da je organizator šeme biznismen iz Harkova, koji je, da bi pronašao strane klijente, postavljao oglase na specijalizovanim sajtovima na internetu.

Prilikom pretresa adresa umešanih lica, zaplenjen je veći broj jedinica avionske opreme ukrajinske proizvodnje, pripremljene za slanje u inostranstvo.

Optuženi su privedeni zbog "povrede postupka međunarodnog prometa robe koja je pod kontrolom državnog izvoza". Istraga je u toku, traže se drugi učesnici kriminalnih aktivnosti, kao i oni koji su umešani u krađu avionskih proizvoda iz ukrajinskih fabrika.

image