Svet

Marin Le Pen: Isporuka oružja Ukrajini produžava sukob

Francuska političarka je ocenila da zemlje ne smeju da odustanu od traženja mirnog rešenja
Marin Le Pen: Isporuka oružja Ukrajini produžava sukobwww.globallookpress.com © Alexander Pohl

Francuska političarka Marin Le Pen i doskorašnja liderka stranke Nacionalno okupljanje (nekadašnji Nacionalni front) smatra da je jedini izlaz iz situacije u Ukrajini "diplomatski, a ne vojni".

"Isporuka oružja, i to sve težeg, doprinosi nastavku ovog sukoba, a posledica toga su ljudske žrtve", izjavila je Lepen u intervjuu za radio "Frans inter".

Ona je istakla da je "obuzdavanje ovog rata veliki izazov. Zbog toga, ovi vojni aspekti ne smeju da dovedu do odustajanja od težnji da se nađe mirno rešenje."

"Mi dobro znamo da svetski rat može da započne zbog skoro automatskog mehanizma solidarnosti, što bi bila tragedija za sve naše zemlje", zaključila je Le Pen. 

Ona je prokomentarisala i izveštaj koji je javnom tužiocu podneo Žilijen Baju o navodnom finansiranju Nacionalnog okupljanja od strane ruskih kompanija, za koje tvrdi da je "nezakonito finansiranje političkih partija".

"On priča gluposti", odgovorila je Marin Le Pen i dodala da je ne brine ishod ovog postupka, jer je reč o "potpuno legalnom kreditu za koji svi znaju".

image