Svet

Pobrkao lončiće: Stoltenberg pozvao Rusiju da bude odgovorna u kontroli naoružanja

Rusija je u noć 7. oktobra i zvanično istupila iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi
Pobrkao lončiće: Stoltenberg pozvao Rusiju da bude odgovorna u kontroli naoružanjaGetty © Sean Gallup/Getty Images

NATO ostaje posvećen kontroli naoružanja, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i pozvao Rusiju da pokaže "odgovornost".

"NATO ostaje u potpunosti posvećen kontroli naoružanja, razoružanju i neproliferaciji i pozivamo Rusiju da pokaže odgovornost", rekao je Stoltenberg tokom zajedničke konferencije za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Ranije je prvi zamenik šefa Komiteta za odbranu Saveta Federacije Viktor Bondarev rekao za "RIA Novosti" da je Rusija posvećena svojim obavezama u vezi sa kontrolom naoružanja, ali da je spremna da ih preispita, ukoliko su one u suprotnosti sa nacionalnim interesima.

Rusija je u noć 7. oktobra i zvanično završila proceduru za istupanje iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE).

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da su pristupanje Finske NATO-u i procedura za prijem Švedske u alijansu "poslednja kap koja je prelila čašu", zbog koje je Rusija bila neophodna da istupi iz CFE ugovora.

Ministarstvo je istaklo da ne vidi mogućnost sklapanja sporazuma sa zemljama NATO-a u oblasti kontrole naoružanja, pošto su vlasti zemalja bloka "jasno pokazale svoju nesposobnost da pregovaraju."

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u ponedeljak da je završena procedura povlačenja Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi i da za Moskvu dokument više ne postoji.

image