Ko će ako ne ja? Ukrajinska vojska toliko oslabljena da sada traže pomoć žena

U pokušaju da popuni vojne redove, Kijev se okreće Ukrajinkama

"Niko ne želi da se bori u rovovima", kaže za "Njujork tajms" Olga Bahmatova, jedna od dvadesetak Ukrajinki koje su se prijavile za vojnu obuku u blizini Kijeva, svesne da bi uskoro mogle da dobiju poziv u vojsku.

Ali, dodaje Bahmatova, žene će "neizbežno" završiti boreći se u sukobu, budući da ukrajinska vojska trpi velike gubitke, a mobilizacija ne ide po planu. "Stoga, ko će, ako ne ja?"

Posle 20 meseci sukoba i konstantnog priliva zapadne vojne pomoći, Kijev se našao u problemu manjka muškaraca sposobnih i voljnih da se bore. Zbog toga su se okrenuli Ukrajinkama, nudeći im obuku u slučaju da ih uskoro pošalju na front.

Oko 43.000 žena sada služi u ukrajinskoj vojsci, prema podacima Ministarstva odbrane, što je povećanje od oko 40 odsto u odnosu na 2021. godinu. 

Ukrajinke se sada bore na jugoistoku Ukrajine. Vojska je ukinula ograničenja pa tako sada žene mogu da budu mitraljesci, komandanti tenkova i snajperskih timova ili kamiondžije. Takođe je podignuta starosna granica za regrute sa 40 na 60 godina, isto kao i za muškarce.

Vojni instruktori trenutno obučavaju oko 200 žena koje su se dobrovoljno prijavile, budući da Kijev još nije počeo da mobiliše žene, ali postoji verovatnoća da će vrlo brzo krenuti.

Prva naznaka mogućeg pozivanja žena stupila je na snagu 1. oktobra, sa zakonom koji zahteva od žena sa medicinskom spremom da se registruju u regrutnim kancelarijama. 

Osim osnovne obuke, žene se obučavaju u upravljanjem dronova koji se koriste za nadgledanje ili bacanja eksploziva na neprijatelja.

"Mogu da me pozovu u vojsku pa sam odlučila da imam neke veštine za prvu liniju fronta", rekla je Alina Budnjova,  koja je prošle godine diplomirala na medicinskom fakultetu i sada mora da se prijavi.