Demokrate prelaze na plan "B": Prva dama umesto Bajdena?

Katastrofalni predizborni rezultati Džozefa Bajdena primorali su njegovu stranku da mu potraži alternativu

Aktuelni američki predsednik Džozef Bajden sve gore prolazi u predizbornim anketama, a u sve većem broju za izbore najvažnijih država, favorit je Donald Tramp što bi, kako predviđa "Bild" američke demokrate moglo da navede da pribegnu planu "B" i još jednu bivšu prvu damu bace u ring sa republikancem. 

Ranije je boje demokrata u političkom okršaju sa Trampom neuspešno branila jedna druga bivša prva dama - Hilari Klinton - a ovoga puta, sve su prilike da će u "boj" sa njim i Mišel Obama.

Glavni arhitekta istorijske pobede prvog crnog američkog predsednika Baraka Obame, Dejvid Akselrod već je, prema nekim mišljenjima počeo da priprema teren za njenu kandidaturu, iako se ona ranije gotovo zaklinjala da joj takav politički izlet ne pada na pamet. 

No, nekadašnji savetnik u Ovalnom kabinetu, definitivno ne odmaže najskrivenijim političkim ambicijama Barakove supruge, budući da se zalaže za "leteću promenu" i Bajdenu poručuje da razmisli da li je zaista mudro, da se uprkos lošim anketama i stalnoj debati o njegovim godinama, i dalje drži svoje kandidature.

I republikanski senator Ted Kruz jedan je od onih koji veruju da Akselrod utabava stazu za kandidaturu Mišel Obame, dok se, prema pisanju "Bilda" neke demokrate uzdaju u to da ni ona ne bi mogla da spase demokratsku vladavinu u Beloj kući.

Činjenica je i da je sam Barak Obama nedavno pokazao svom predsedničkom kolegi da ga neće maziti zbog godina - itekako mu je zabio nož u leđa ne želeći da bezrezervno podrži Izrael. Takav postupak bivšeg predsednika dodatno je poljuljao Bajdenov ugled među biračima, koji je ovih dana, baš zbog kritika na račun njegove neupitne podrške nasilnim akcijama Izraela, na velikom testu.

Politički portal "Hil" još je proletos ocenio da je Mišel Obama demokrata sa najvećim šansama na izborima u 2024. godini.

Prema anketama, ona bi mogla da pobedi na partijskim predizborima protiv Bajdena, i to sa 48 prema 36 odsto podrške. Kako bi prošla u duelu sa Trampom još nije istraživano, ali veruje se da joj je potencijal veliki.

"Hil" je ranije preneo i da je bivši kandidat za potpredsednika republikanaca Sara Pejlin rekla da misli da će bivša prva dama Mišel Obama biti kandidat demokrata na izborima 2024, dodajući da je predsednik Bajden - "aut".