Mask odbio saradnju sa vlasnikom propale kripto berze FTX

Milijarder i odnedavni vlasnik "Tvitera" Ilon Mask otkrio je da je osnivač kripto berze FTX ponudio da investira tri milijarde dolara u "Tviter"

Krah kriptio berze Sema Bankmana-Frida FTX izazvao je ozbiljne probleme na tržištu digitalnih valuta, a po svemu sudeći preti da preraste i u politički skandal.

Bankman-Frid je u petak podneo ostavku na mesto generalnog direktora FTX nakon što je kompanija podnela zahtev za bankrot. Ubrzo potom su se pojavili izveštaji da je drugi najveći donator Demokratske stranke iskoristio svoju berzu za pranje novca demokrata, i to preko donacija Ukrajini, što je izazvalo potres na društvenim mrežama.

Oglasio se i Mask koji je poručio da nikada nije verovao Bankman-Fridu, bivšem brokeru sa Volstrita i da je odbio da sarađuje sa njim.

Kako prenosi "Jahu fajnen", Bankman-Frid se obratio Masku u martu preko posrednika i poručio mu da je zainteresovan da investira u Maskovu ponudu za "Tviter".

Maskov bankar koji se bavio pregovorima o kupovini "Tvitera", Majkl Grajms iz finansijske institucije "Morgan Stenli" rekao je Masku da je Bankman-Frid nudio "najmanje tri milijarde dolara" da pomogne osnivaču "Tesle" da kupi društvenu mrežu, kao i da je želeo da sa njim razgovara o "integraciji blokčejna u društvene mreže".

Mask nije bio uveren da Bankman-Frid ima tri milijarde dolara likvidnih sredstava, a kako se cela prepiska Maska i njegovih advokata pojavila u medijima u septembru, društvene mreže su je sada ponovo izvukle na svetlost dana. Mask je potvrdio prepisku poručivši da je Bankman-Frid aktivirao njegov "detektor gluposti" zbog čega je bio siguran da osnivač FTX nema tri milijarde dolara.

Bankman-Frid je isto tako bio zainteresovan za otvaranje blokčejn verzije Tvitera, što Mask nije prihvtio poručivši mu da "blokčejn Tviter nije moguć". "Blokčejn" je sistem čuvanja informacija koji je veoma teško ili nemoguće promeniti, hakovati ili prevariti. Služi kao "crna knjižica" transakcija i veoma je popularan na kripto tržištu.

Propast FTX berze izazvala je haos na tržištu kripto valuta i pokrenula globalnu istragu, a vlasti upozoravaju da  bi u njenom stečajnom postupku moglo biti milion poverilaca.