Svet

Mask otpustio glavnog lobistu "Tvitera" u Briselu

Stiven Tarner našao se među hiljadama radnika koji su otpušteni usled Maskovih reformi kompanije
Mask otpustio glavnog lobistu "Tvitera" u Briseluwww.globallookpress.com © Onur Dogman/Keystone Press Agency

"Tviterov" direktor za javnu politiku EU Stiven Tarner našao se među brojnim radnicima koji su otpušteni nakon što je milijarder Ilon Mask kupio tu kompaniju.

"Zvanično sam otpušten sa Tvitera nakon šest godina rada na toj platformi. Od otvaranja kancelarije u Briselu do sastavljanja izvrsnog tima radnika, moje radno iskustvo bilo je neverovatno," napisao je Tarner na Tviteru.

Od šestoro zaposlenih koji su činili "Tviterov" tim za javnu politiku EU u Briselu, posao je zadržalo dvoje, ukazuje neimenovani izvor za "Politiko". 

Tarner je zastupao interese "Tvitera" u Briselu kada je EU nastojala da uvede seriju strogih zakona u vezi sa slobodom medija, onlajn reklamama, i drugim pitanjima, dodaje taj medij. 

Otpuštanja, koja je Mask najavio po preuzimanju vlasništva nad popularnom društvenom mrežom, već su pogodila 50 odsto radne snage kompanije "Tviter".

Prema brojnim tvitovima zaposlenih na platformi društvenih medija, otpuštanja su prvenstveno uticala na sektore komunikacije, etičke timove za ljudska prava i mašinsko učenje, kao i na neka odeljenja za proizvode i inženjering.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Folker Turk izjavio je početkom meseca da izvještaji o tome kako su skoro svi stručnjaci za ljudska prava i etiku u "Tviteru" otpušteni "nisu ohrabrujući početak" Maskove ere na "Tviteru".

Pod Maskovim vođstvom ljudska prava bi trebala igrati centralnu ulogu u kompaniji, upozorio je austrijski diplomata UN-a.

Turk je takođe izjavio da sloboda govora ne opravdava mržnju koja može rezultovati diskriminacijom i nasiljem, kao ni "širenje štetnih dezinformacija", navodeći razne tvrdnje o vakcinama protiv kovida 19 koje su se prethodno širile društvenim mrežama.

EU prethodno upozorila Maska

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton Masku uputio sličan tvit nakon što je tehnološki mogul preuzeo vlasništvo nad "Tviterom". Na Maskov tvit "Ptica je oslobođena", Breton je odgovorio da će "u Evropi ptičica leteti prema našim pravilima."

Breton je takođe podelio snimak u kojem razgovara sa Maskom o novom Aktu o digitalnim uslugama EU, i gde Mask izjavljuje da je pravni dokument EU "u skladu sa mojim stavovima."

Akt o digitalnim uslugama EU podrazumeva da tehnološke kompanije uvedu novu politiku i protokole u vezi sa otklanjanjem sadržaja označenog kao govor mržnje, terorističku propagandu, ali i drugi sadržaj koji se u zemljama EU smatra nelegalnim, preneo je "Njujork tajms" u aprilu.

image