Svet

Gaza posvađala Erdogana i EU: Brisel bi voleo da ga Ankara podrži

Brisel bi voleo da Ankara svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom bloka, ali se Erdogan drži sasvim suprotnih stavova, piše "Euraktiv"
Gaza posvađala Erdogana i EU: Brisel bi voleo da ga Ankara podrži© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Odnosi Turske i Evropske unije na ozbiljnom su testu zbog otvoreno propalestinskih stavova Redžepa Tajipa Erdogana, piše "Euraktiv", podsećajući da turski lider pripadnike Hamasa označava kao "oslobodioce" ili "mudžahedine" koji se bore za svoju zemlju.

Budući da je, čak i nakon 24 godine čekanja Turska i dalje službeno kandidat za članstvo u EU, Brisel bi, prema pisanju "Euraktiva" više voleo da ga Ankara podrži nego da se drži suprotnih stavova.

"Ono što predsednik Erdogan kaže loše se odražava ovde u Briselu. Uvek očekujemo da se Turska uskladi sa nama u spoljnoj politici", rekao je zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman.

Erdogan, pobožni musliman i vatreni zagovornik palestinskih prava, svoje kritike je, međutim, pooštravao kako se broj poginulih civila u Gazi povećavao, a Izrael je optužio za ratne zločine i opozvao turskog ambasadora iz Tel Aviva.

"Glavni krivac za masakr koji se odvija u Gazi je Zapad", rekao je Erdgogan na šok svojih saveznika iz NATO-a, pred 1,5 miliona ljudi na mitingu u Istanbulu.

U izveštaju o napretku zemalja kandidata ka ispunjavanju kriterijuma za pridruživanje EU, objavljenom u sredu, EU je prigovorila da je jednostrana spoljna politika Turske u suprotnosti sa prioritetima bloka.

Rečeno je da je Ankara zadržala veoma nisku stopu usklađenosti, od 10 odsto, sa stavom EU o spoljnoj i bezbednosnoj politici.

"Njegova retorika podrške terorističkoj grupi Hamas nakon napada na Izrael uopšte se ne slaže sa pristupom EU", dodaje se.

Analitičari, prema pisanju "Euraktiva", strahuju i da bi Erdoganov stav o Izraelu i Gazi mogao da ugrozi njegov diplomatski pristup Zapadu nakon što je reizabran na funkciju.

Odnosi Turske i EU, inače su u zastoju od pokretanja pregovora o članstvu 2005. godine.

Zvaničnici EU kažu da je prvobitni entuzijazam nestao i da je došlo do primetnog odstupanja od zapadnih vrednosti, a da je uočljiv i nedostatak političke posvećenosti sprovođenju reformi.

Rat u Gazi samo dodatno pogoršava ionako težak odnos.

"Kada je počeo rat u Gazi, mnogi od nas su mislili da bi Turska mogla da bude pošten posrednik i veliki igrač u širenju tenzija u regionu. Bili smo veoma ohrabreni kada smo videli značajnu ulogu koju je Turska odigrala u obnavljanju (ukrajinskog) izvoza žitarica preko Crnog mora", rekao je jedan od zvaničnika.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je na izveštaj EU kasno u sredu, poručujući da kao pohvalu vidi ocenu EU da je stav Turske o ratu Hamasa  i Izraela kao potpuno nekompatibilan sa njihovim.

"Osećamo potrebu da podsetimo EU, koja je na pogrešnom mestu u istoriji, da politike zasnovane na univerzalnim vrednostima, međunarodnom pravu i humanitarnim principima treba da budu primenljive ne samo na Ukrajinu ili neki drugi region Evrope, već i na ceo svet, uključujući Bliski istok", dodaje se.

image