Svet

Izrael kritikuje Ukrajinu: To nije prijateljsko ponašanje

Ukrajinski diplomata kritikovan je jer je njegova zemlja podržala rezoluciju protiv ove države
Izrael kritikuje Ukrajinu: To nije prijateljsko ponašanje© Tanjug/AP Photo/Jeenah Moon

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor ukrajinskog ambasadora Jevgenija Kornijčuka kako bi iskazali svoje zaprepašćenje nakon što je Kijev glasao za rezoluciju Ujedinjenih nacija o otvaranju međunarodne istrage o produženoj izraelskoj okupaciji Zapadne obale.

U saopštenju objavljenom nakon sastanka sa ukrajinskim diplomatom, kako prenosi "Blumberg", ovo ministarstvo je naglasilo da akcije Ukrajine ne odražavaju odnose između prijateljskih zemalja, a "posebno u svetlu podrške Izraela Ukrajini u nizu važnih rezolucija UN i obimne humanitarne pomoći".

Izrael je pozvao ovu istočnoevropsku zemlju da promeni svoj stav pre drugog glasanja o tom pitanju u decembru.

Ukrajinci međutim, u objavi na Fejsbuk stranici svoje ambasade u Izraelu, poziv zbog spornog glasanja i ne pominju.

"Ambasador je preneo ogorčenje ukrajinske strane zbog uvrežene prakse neopravdanog odbijanja ulaska ukrajinskih državljana na teritoriju Izraela. Pošto između zemalja važi bezvizni režim kao što je i slobodan ulazak državljana Izraela u Ukrajinu, ove prepreke Kijev smatra neprijateljskim korakom".

Kornijčuk, dakle, kako Ukrajinci tvrde ne samo što nije kritikovan, već je zapravo on održao bukvicu predstavnicima zemlje domaćina.

"Ambasador je izrazio i razočarenje stavom Izraela, čiji je predstavnik bio uzdržan tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN o pitanju isplate ruskih reparacija Ukrajini", navedeno je na stranici ukrajinske ambasade.

Sporna rezolucija inače poziva Međunarodni sud pravde da hitno da mišljenje o legalnosti "naseljavanja i aneksije palestinske teritorije okupirane od 1967. godine".

Tada je u bliskoistočnom ratu ova zemlja zauzela Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim.

Podrška Ukrajine rezoluciji protiv Izraela dolazi nakon što je ta zemlja krajem oktobra ublažila svoje protivljenje pružanju vojne pomoći toj zemlji, pošto, kako su naveli, sve veća podrška Irana ruskoj strani evoluira u pretnju izraelskoj bezbednosti.

image