Svet

Povišene tenzije u britanskoj prestonici: London se sprema za najveći propalestinski protest do sada

Policija spremna za eventualne nerede, premijer Sunak kritikovao odluku da se protest održi na Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Povišene tenzije u britanskoj prestonici: London se sprema za najveći propalestinski protest do sada© Tanjug/Jordan Pettitt/PA via AP

Policija u Londonu se priprema za do sada najzahtevniju operaciju očuvanja javne bezbednosti pred početak najvećeg propalestinskog protesta u tom gradu do sada.

Policija očekuje da će protest, koji je zakazan na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, biti najveći do sada, a nisu isključeni ni sukobi sa ekstremno desnim grupama, navodi Bi-Bi-Si.

Propalestinskim demonstrantima je rečeno da će biti uhapšeni ako se budu približili spomeniku britanskim žrtvama u Prvom svetskom ratu.

Premijer Riši Sunak je više puta rekao da smatra vreme održavanja tog protesta "neumesnim".

On je demonstrantima poručio da "uzmu u obzir neprijatnosti sa kojima se suočavaju jevrejska i islamska zajednica" kada se budu okupili u subotu, a dodao je i da mu je iz policije potvrđeno da će biti preduzeti svi koraci kako bi se obezbedio javni red.

U izjavi u petak, Sunak je rekao da "zbog onih koji su se borili za ovu zemlju i slobodu koju mi cenimo, oni koji žele da protestuju to mogu da urade, ali to moraju da urade s poštovanjem i mirno.

"Vikend sećanja je svetinja za sve nas i trebalo bi da bude trenutak jedinstva, naših zajedničkih, britanskih vrednosti i dostojanstvenog sećanja", dodao je on.

U policiji su rekli da očekuju da će najavljeni protest biti najmasovniji od kada se svake nedelje od početka oktobra održavaju slična okupljanja, dodajući da bi situacija mogla da bude "izazovna" i "napeta".

Organizatori protesta, koji pozivaju na prekid vatre z Gazi, rekli su da očekuju oko 500.000 ljudi na šetnji od Hajd parka do američke ambasade.

Oko spomenika stradalima u Prvom svetskom ratu i velikog dela Vajthola biće uspostavljena specijalna zon, za koju policija kaže da će sprečiti propalestinske demonstrante da dolaze na ove lokacije.

Policija očekuje i veliki broj kontrademonstranata, uključujući i članove ekstremno desnih grupa, kao i da bi njihovo prisustvo moglo da dovede do sukoba, navodi Bi-Bi-Si.

image