Svet

Bivši šef NATO-a: Ukrajinu primiti što pre, ali bez ruskih teritorija

Rasmusen negira da bi taj potez zamrznuo konflikt, već da bi Ukrajini dao "kredibilne garancije"
Bivši šef NATO-a: Ukrajinu primiti što pre, ali bez ruskih teritorijawww.globallookpress.com © Kaniuka Ruslan

Nekadašnji generalni sekretar NATO-a, Danac Anders Fog Rasmusen, rekao je da bi Ukrajina trebalo da postane članica tog saveza, ali bez teritorija koje su se pridružile Rusiji.

Kako navodi "Gardijan", Rasmusen i savetnik ukrajinskog predsednika Andrej Jermak razgovarali su o evropskoj bezbednosnoj arhitekturi, kao i o modelima ukrajinskog članstva u NATO-u.

Danski političar, koji je funkciju generalnog sekretara NATO-a obavljao od 2009. do 2014. godine, rekao je da je njegov predlog "delimičnog članstva" ne bi značio zamrzavanje konflikta, već da bi bio signal Rusiji "da ne može da spreči Ukrajinu da se priključi zapadnom savezu".

NATO će sledeće godine u Vašingtonu održati samit povodom 75. godišnjice osnivanja, a potencijalno članstvo Ukrajine predstavljaće jedno od ključnih pitanja.

Ukrajinsko rukovodstvo bilo je razočarano kada je, pod pritiskom SAD i Nemačke, NATO na svom ovogodišnjem samitu izdao saopštenje u kojem se navodi da će Ukrajini biti ponuđen poziv "kada uslovi to budu dozvoljavali", čime je praktično odbijen zahtev Ukrajine da joj se odredi tačan datum.

Umesto toga, odnosi Ukrajine sa NATO-om su podignuti na viši nivo uspostavljanjem Saveta Ukrajina-NATO i sporazumom kojim su članice NATO ponudile bilateralne bezbednosne garancije toj zemlji.

Rasmusen je rekao da pitanje ukrajinskog članstva ne sme biti odloženo i sledeće godine.

"Došlo je vreme da se preduzme sledeći korak i da se Ukrajini pošalje pozivnica za članstvo u NATO-u. Treba nam nova evropska bezbednosna arhitektura, u kojoj će Ukrajina biti u srcu NATO-a".

Isključivanjem teritorije Ukrajine koju drži Moskva, smanjila bi se opasnost od sukoba između Rusije i NATO-a, tvrdi Rasmusen.

Rasmusen je negirao da bi taj potez zamrznuo sukob, ustupajući ukrajinsku teritoriju Rusiji.

"Apsolutni kredibilitet garancija iz člana 5 odvratio bi Rusiju od napada na ukrajinsku teritoriju unutar NATO-a i tako oslobodio ukrajinske snage da odu na liniju fronta", tvrdi on.

On je dodao i da "kako bi član 5 bio uverljiv, morala bi da postoji jasna poruka Rusiji da će svaki napad na teritoriju NATO-a naići na odgovor."

Rasmusen je rekao da je predlog na neki način sličan uspostavljanju zone zabrane letova Rusiji kako ne bi mogla da leti iznad ukrajinske teritorije ili da lansira rakete na ukrajinske gradove.

image