Svet

Francuski sud osudio 18 osoba zbog smrti migranata 2019. godine

Četvorica osuđenih - svi Vijetnamci - proglašeni su krivima za ubistvo iz nehata i osuđeni su na devet ili 10 godina zatvora
Francuski sud osudio 18 osoba zbog smrti migranata 2019. godine© TANJUG/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Francuski sud osudio je 18 osoba na zatvorske kazne do 10 godina zbog smrti 39 Vijetnamaca, među kojima i dvoje dece, koji su se ugušili u zaključanoj hladnjači dok su ih preko Lamanša ilegalno prevozili u Veliku Britaniju 2019. godine.

Od 19 optuženih za umešanost u taj slučaj krijumčarenja, među kojima su državljani Vijetnama, Francuske, Kine, Alžira i Maroka, 18 je proglašeno krivim, preneo je londonski "Gardijan".

Njih četvorica - svi Vijetnamci - proglašeni su krivima za ubistvo iz nehata i osuđeni su na devet, odnosno 10 godina zatvora.

Još četiri vijetnamska državljanina, od kojih su dvojica odsutna i smatraju se beguncima, osuđena su na kazne od jedne do 10 godina zatvora zbog uloge u prevozu i smeštaju migranata. Ostali - vozači ili vlasnici stanova koji su radili sa bandom krijumčara - osuđeni su na uslovnu kaznu zatvora.

Tela 39 vijetnamskih migranata otkrivena su u luci Grejs, u Eseksu u Engleskoj, u oktobru 2019. godine. Migranti su putovali kamionom iz severne Francuske u Belgiju pre nego što su prešli Lamanš da bi stigli u Britaniju, preneo je "Gardijan".

Dvojica glavnih krijumčara u toj operaciji, jedan Rumun i jedan Britanac, osuđeni su na suđenju 2021. godine u Britaniji na 27, odnosno 20 godina zatvora. Ostali osumnjičeni, posebno vozači, dobili su od 12 do 20 godina zatvora, dok je belgijski sud izrekao kaznu od 15 godina Vijetnamcu zbog toga što je vodio lokalnu ćeliju krijumčarske mreže.

image