Orban: Ključno pitanje evropskih parlamentarnih izbora biće migracije

Orban je okrivio loše rukovodstvo u Briselu za ugrožavanje "ključnih ciljeva mira i prosperiteta" bloka

Ključno pitanje tokom evropskih parlamentarnih izbora sledeće godine biće pitanje masovne migracije, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, tvrdeći da je politika migracija koju su usvojile liberalne vlade u zapadnoj Evropi povećala pretnju od terorizma na kontinentu.

Govoreći za mađarski radio "Košut", premijer je rekao da je nedavno deklasifikovani izveštaj tajne službe o migracijama dokazao da je njegova administracija u pravu u oceni da "migracije i terorizam idu ruku pod ruku" i potvrdio posvećenost njegove vlade suzbijanju ilegalnih migracija.

"Migranti postaju sve agresivniji i sve brutalnijim sredstvima pokušavaju da probiju ogradu južne granice Mađarske", upozorio je Orban, dodajući da sve veću radikalizaciju migranata na granici pokreću terorističke organizacije.

On je okrivio loše rukovodstvo u Briselu za ugrožavanje "ključnih ciljeva mira i prosperiteta" bloka i pozvao na "hitnu reformu".

"Ne želimo mini Gazu u četvrtima Budimpešte", naglasio je Orban, ističući da kada Evropska unija pusti migrante, oni često ne mogu biti izbačeni, a pridošlice formiraju geta unutar postojećih zajednica, što vodi društvenoj dezintegraciji.

On je pozvao na nacionalno jedinstvo po tom pitanju u Mađarskoj.

"Ljudi ne žele rat i migracije, zbog čega će jedan od glavnih uloga evropskih izbora biti promena migracione politike. Zato što su potrebne promene u Briselu", dodao je on.