Gde ih ima više? EU primila 4,2 miliona izbeglica iz Ukrajine; Rusija ih ima više od 5 miliona

Stalni predstavnik Moskve pri UN naglasio je da je među izbeglicama više od 730.000 dece

Broj tražilaca azila iz Ukrajine u EU nastavlja da raste, dostigavši 4,2 miliona ljudi registrovanih u bloku, a koji imaju pravo na različite socijalne beneficije, rekli su zvaničnici, dok je prema rečima stalnog predstavnika Moskve pri UN Vasilija Nebenzje, Rusija primila više od pet miliona stanovnika Ukrajine i Donbasa od početka SVO.

"Od toga je više od 730.000 dece. Velika većina te dece stigla je sa svojim roditeljima ili drugim rođacima. Među njima je samo 2.000 dece iz sirotišta iz DNR i LNR, koja su stigla zajedno sa rukovodiocima i vaspitačima tih ustanova", rekao je ruski diplomata.

Prema statističkoj službi EU Evrostat, od kraja septembra, broj Ukrajinaca koji su pobegli u blok i sada imaju koristi od šeme privremene zaštite porastao je za skoro 32.000 ili 0,8 odsto, pri čemu su najveći deo ovog broja primile Nemačka i Holandija.

U nekim zemljama, uključujući Češku, Francusku, Poljsku i Sloveniju, međutim, došlo je do blagog smanjenja broja onih koji dolaze i registruju se za beneficije iz programa zaštite.

Prema podacima, Nemačka je postala glavna destinacija za ukrajinske izbeglice, prihvatila je 1,2 miliona ljudi.

Odmah za njom je komšija Ukrajine Poljska (958.000) i Češka (357.000).