Svet

Ukrajina obustavila isporuke ruske nafte Mađarskoj

Kijev krivi Rusiju za prekid isporuke nafte Mađarskoj preko naftovoda "Družba"
Ukrajina obustavila isporuke ruske nafte Mađarskojwww.globallookpress.com © Patrick Pleul/dpa

Ruska nafta prestala je da stiže u Mađarsku kroz naftovod "Družba" (Prijateljstvo) koji prolazi kroz Ukrajinu, potvrdila je u utorak uveče mađarska naftna kompanija MOL.

Zvanični razlog koji je naveo ukrajinski nadzornik naftovoda je da je ruski vazdušni udar pogodio trafo stanicu u blizini granice sa Belorusijom, koja snabdeva strujom jednu od pumpnih stanica za gasovod.

Isporuke sirove nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj su "privremeno obustavljene", navodi se u saopštenju MOL-a.

"Pratimo dešavanja i zajedno sa ukrajinskim partnerima ispitujemo uslove za ponovno pokretanje naftovoda 'Družba'", dodala je mađarska naftna kompanija.

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi se pozabavio prekidom isporuka energenta ali i tvrdnjama da je zalutala ruska raketa pogodila selo u Poljskoj, rekao je njegov portparol Bertalan Havasi.

Iako je EU u junu zabranila uvoz ruske nafte pomorskim putem, Brisel je izuzeo Mađarsku, Češku i Slovačku iz te zabrane.

Portparolka poljskog operatera naftovoda rekla je za "RIA Novosti" da ruska nafta preko "Družbe" stiže u Poljsku.

"Da", odgovorila je ona na pitanje da li se nafta normalno isporučuje u Poljsku.

Ranije je Ukrajina obavestila ruski "Transnjeft" da je obustavila pumpanje nafte kroz južni krak naftovoda "Družba" u pravcu Mađarske zbog "pada u voltaži".

Izgrađen 1960ih, "Družba" se proteže na preko 4.000 kilometara od Tatarstana u Rusiji do Mađarske i onoga što su nekada bile Istočna Nemačka i Čehoslovačka. Preko teritorije Ukrajine prolazi oko 1.490 kilometara gasovoda. Naftovod se u Užgorodu razdvaja na "Družbu-1", koja ide do današnje Slovačke, i "Družbu-2", koja ide do Mađarske.

image