Svet

Prvi put posle pola veka: Ruski ratni brodovi ušli u glavnu luku Bangladeša

Pre 50 godina, jedan odred ruskih brodova došao je da spase mladu državu, koja je stekla nezavisnost 1971. godine, od humanitarne katastrofe, podsetio je ruski ambasador u Bangladešu Aleksandar Manticki
Prvi put posle pola veka: Ruski ratni brodovi ušli u glavnu luku Bangladeša© Spencer Platt/Getty Images

Prvi put posle pola veka, odred ruskih ratnih brodova ušao je u Čitagong, glavnu luku Bangladeša. U sastavu odreda su dva velika broda ruske Pacifičke flote "Admiral Tributs", "Admiral Pantelejev" i tanker "Pečenga", prenosi TASS.

Ruski ambasador u Bangladešu Aleksandar Manticki izjavio je da su ruski mornari prethodni put posetili Bangladeš pre 50 godina kako bi se sproveli jedinstvenu i malo poznatu operaciju čišćenja i deminiranja luke Čitagong.

"Tada je jedan odred ruskih brodova došao da zapravo spase mladu državu, koja je stekla nezavisnost 1971. godine, od humanitarne katastrofe. Lučke vode su minirane nakon rata za nezavisnost, a osim toga, ovde je potopljeno na desetine brodova", rekao je Manticki. 

On je napomenuo da se Bangladeš obraćao raznim zemljama da pomognu u rešavanju problema. 

"Neki od njih su pristali, ali za veliki novac, koji republika nije imala. Samo je SSSR pristao da pruži podršku iz humanitarnih razloga. Operacija je trajala 26 meseci, a jedan sovjetski mornar je stradao", naveo je ambasador.

Počasni konzul Ruske Federacije u Čitagongu Ašik Imran rekao je da su sada ruski mornari ponovo došli u Čitagong, ali ovog puta isključivo u prijateljsku posetu. 

"Ovo je dokaz da su odnosi između naše dve države sada na veoma visokom nivou", istakao je Imran. 

image