Svet

Bela kuća odbacila projekat finansiranja rada američke vlade koji ne uključuje pomoć Kijevu

Republikanski plan budžeta ne uključuje dodatnu pomoć Ukrajini i Izraelu
Bela kuća odbacila projekat finansiranja rada američke vlade koji ne uključuje pomoć KijevuGetty © Stefan Zaklin / Stringer

Plan da se nastavi finansiranje rada savezne vlade SAD, koji je predložio republikanski predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson je neozbiljan i dovodi do obustave njenog rada, poručila je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

"Ovaj predlog je recept za veći haos i vodi do još jednog zatvaranja", navodi se u saopštenju i dodaje da republikanci u Predstavničkom domu "gube dragoceno vreme na neozbiljan predlog koji su kritikovali članovi obe stranke".

Narednog petka ističe privremeno rešenje američkog državnog budžeta, zbog čega su republikanci u Predstavničkom domu najavili plan u dva koraka za finansiranje vlade, ali ni jedno od dva najavljena rešenja ne uključuje dodatnu pomoć za Izrael ili Ukrajinu, preneo je Si-En-En. Ako zakonodavna i izvršna vlast američke vlade ne usvoje novi sličan dokument, onda će ministarstva i resori biti prinuđeni da obustave rad zbog nedostatka sredstava.

Žan-Pjer je navela da bi gašenje savezne vlade "ugrozilo" nacionalnu bezbednost i ciljeve unutrašnje politike i da bi "primoralo vojno osoblje da radi bez plate". Sekretarka za štampu Bele kuće je naglasila da republikanci u donjem domu Kongresa "treba da prestanu da gube vreme na unutrašnje partijske svađe, da rade svoj posao i rade u dvopartijskom formatu kako bi sprečili zatvaranje".

Džonsonovim predlogom predviđen je nastavak finansiranja rada pojedinih vladinih programa i resora, uključujući i one koji se bave pitanjima poljoprivrede, energetike, vojnog građevinarstva, saobraćaja i stanovanja, do 19. januara 2024. godine.

Predloženo je da se finansiranje rada ostalih odeljenja i programa produži do 2. februara 2024. godine. Predlog zakona ne predviđa finansijska sredstva za pružanje podrške Izraelu i Ukrajini, kao ni za zaštitu američkih granica; prema Džonsonu, ova pitanja treba razmatrati izolovano od predloga zakona koji je osmišljen da se izbegne gašenje.

Čak i ako bude odobren u Predstavničkom domu, velika je verovatnoća da će biti odbačen u Senatu gde demokrate imaju većinu.

image