Od prestižnog golf kluba do sporazuma u slučaju silovanja deteta: Bajden bio meta FBI istrage

Dok se Amerika priprema za predsedničke izbore, u mejnstrim medijima su počele da se pojavljuju "pikanterije" iz života demokratskog kandidata

Američki predsednik Džozef Bajden postao je, u vreme kada je bio senator, član prestižnog golf kluba u Vilmingtonu koji je osnovala porodica Dipon poznata po istoimenoj hemijskoj kompaniji, što je podstaklo FBI da pokrene istragu.

Članstvo Bajdena u Fildston golf klubu 2001. godine, piše "Vašington post", bio je kontrast imidžu "Džoa iz srednje klase", senatora skromnih primanja i finansijskog statusa koji se sada družio sa jednom od najbogatijih porodica u zemlji.

Njegovo članstvo u klubu podstaklo je Federalni istražni biro da pokrene istragu 2007. FBI je interesovalo kako je Bajden postao član, naročito zato što je dobio "neiskorišćenu" kartu kompanije u vlasništvu osnivača kluba, potencijalno zaobilazeći značajnu naknadu za članarinu.

Istraga je na kraju zatvorena bez ikakvih navoda o nezakonitim radnjama. 

Pa ipak, ova priča otkriva delikatnu ravnotežu između Bajdenovog javnog identiteta kao političara dopadljivog svima i njegovih privatnih interakcija sa elitom Delavera.

Forsirajući imidž branioca interesa srednje klase, Bajden je takođe pokušavao da se uključi u više državne ešalone otelotvorene u porodici Dipon kojom je bio fasciniran od malih nogu. Tokom 1970-ih služio je u Kongresu sa jednim članom Diponovih, njegov savetnik je nekada bio zaposlen u kompaniji "Dipon", a kupio je i jednu kuću od porodice koja je bila sedište njegove propale predsedničke kampanje 1988.

Veza Bajden-Diponovi, navodi "Vašington post", postavlja pitanja o potencijalnim uticajima i recipročnim uslugama unutar ovih elitnih krugova.

Tu se posebno ističe kontroverzni sporazum o priznanju krivice iz 2009. koji je tadašnji državni tužilac Bo Bajden ponudio nasledniku Diponovih optuženom da je silovao sopstvenu ćerku dok je još bila beba. Robert Ričards je prvobitno optužen za silovanje drugog stepena, za koje sledi kazna od najmanje 20 godina iza rešetaka. Umesto toga, on se 2008. godine izjasnio krivim za silovanje četvrtog stepena, koje ne podrazumeva minimalnu zatvorsku kaznu.

"Slatki" sporazum koji je dobio bogati naslednik u oštroj je suprotnosti sa tipično strogim kaznama koje se izriču manje privilegovanim prestupnicima. Ovaj disparitet ukazuje na potencijalnu pristrasnost unutar pravosudnog sistema, na koju utiču socio-ekonomski status i veze, navodi list.

Veza između Bajdenovih i Diponovih, uspostavljena godinama ranije kroz članstvo Džozefa Bajdena u golf klubu, sugeriše narativ obostrane koristi i nepisanog razumevanja među elitom Delavera. Iako nema dokaza o povezanosti, vreme i kontekst ovih odnosa daju sliku ukrštanja interesa i zajedničkih prostora između moćnih porodica, zaključuje "Vašington post".