Vojnici Oružanih snaga Ukrajine žale se na nedostatak municije i ljudstva

Posade oklopnih vozila i operateri bespilotnih letelica moraju da idu na prve linije fronta kao pešadinci

Ukrajinski vojnici se žale da Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno municije, kao ni ljudstva, zbog čega posade oklopnih vozila i operateri bespilotnih letelica moraju da idu na prve linije fronta kao pešadinci, piše američki list "Volstrit džornal", pozivajući se na vojnika 47. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

U tekstu se navodi i procena stalnog predstavnika SAD pri NATO-u Daglasa Luta koji je rekao da ne postoji "srebrni metak" koji bi u kratkom roku mogao da promeni situaciju u sukobu u Ukrajini, koju je opisao kao "pat poziciju".

Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni govorio o zastoju u sukobu za "Ekonomist", ali je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov odgovorio da sukob nije u ćorsokaku i da Rusija nastavlja dosledno da vodi Specijalnu vojnu operaciju, čiji svi ciljevi moraju da budu ostvareni.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaka pošiljka koja sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. On je dodao da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuke u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.