Svet

Stižu dolari: Bajden traži 37 milijardi za Ukrajinu

Zahtev za ovom infuzijom gotovine je hitan kako bi se pomoć obezbedila pre nego što nova republikanska većina u Predstavničkom domu "preseče" davanje "blanko čekova"
Stižu dolari: Bajden traži 37 milijardi za Ukrajinuwww.globallookpress.com © Adam Schultz/White House

Američki predsednik Džozef Bajden traži od Kongresa da obezbedi više od 37 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini, piše Asošiejted pres.

Predložena pomoć uključuje 21,7 milijardi dolara za vojnu, obaveštajnu i drugu odbrambenu podršku, 14,5 milijardi dolara za humanitarnu pomoć i za pomoć u funkcionisanju ukrajinske vlade, 900 miliona dolara za zdravstvenu zaštitu i usluge podrške za Ukrajince koji žive u SAD, kao i 626 miliona dolara za nuklearno-bezbednosnu podršku Ukrajini i modernizaciju strateških rezervi nafte.

Zahtev administracije za ovom infuzijom gotovine dolazi dok se republikanci spremaju da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom nakon međuizbora.

A lider "crvenih" u Predstavničkom domu Kevin Makarti koji bi trebalo da postane i predsedavajući, već je jasno najavio da njegova stranka ako osvoji većinu neće podržati potpisivanje "blanko čeka" za Ukrajinu.

Šalanda Jang, direktorka Kancelarije za budžet Bele kuće, rekla je da je više od tri četvrtine od ukupno 40 milijardi dolara koje je Kongres ranije ove godine odobrio za Ukrajinu već isplaćeno ili opredeljeno.

"Zajedno, uz snažnu podršku u Kongresu, pružili smo značajnu pomoć koja je bila ključna za uspeh Ukrajine na bojnom polju i ne možemo dozvoliti da ta podrška presuši", navela je Jang u pismu predsednici Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Američka pomoć Ukrajini uključivala je desetine hiljada projektila i raketa za PVO i protivoklopne sisteme, kao i više od 84 miliona komada municije, kao i dronove, tenkove, kamione, radare, pancire i drugu opremu.

Ukrajinski lideri su molili i za naprednije oružje većeg dometa, ali su SAD pazile i nisu im dali sisteme koji bi im omogućili da dopru duboko do Rusije ili udare na Moskvu.

Poslednjih meseci američka pomoć bila je najviše fokusirana na sisteme protivvazdušne odbrane i stalni dotok municije.

Bajden je u septembru tražio 13,7 milijardi dolara za hitno finansiranje i potpisao je zakon kojim je odobreno oko 12 milijardi dolara.

Predsedavajući odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Gregori Miks rekao je da je novi zahtev za hitne slučajeve „da bismo bili sigurni da ćemo im obezbediti sve što možemo kako bi imali oružje da nastave da se kreću kroz zima.”

A hitnost je zbog toga što bi izdvajanje ovolikih svota novca za Ukrajinu vrlo lako mogli da preseku republikanci u Predstavničkom domu.

"Nadam se da će ih, ako preuzmu većinu, njihovo rukovodstvo dovesti u red kako bismo sačuvali demokratiju i kako ne bismo dozvolili Rusiji da pobedi", rekao je on.

image