Svet

Hamas: Oslobodićemo do 70 talaca u zamenu za primirje; Izraelci zauzeli zgradu parlamenta Gaze

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra stradalo je 11.240 osoba, saopštilo je danas ministarstvo informisanja u Gazi, među ubijenima je 4.630 dece i 3.310 žena, prenosi palestinska TV Al Aksa.
Hamas: Oslobodićemo do 70 talaca u zamenu za primirje; Izraelci zauzeli zgradu parlamenta Gaze© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bolnica Al-Šifa u Gazi "više ne funkcioniše kao bolnica" i da se broj smrtnih slučajeva u bolnici značajno povećao.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da su stalna pucnjava i bombardovanje u oblasti oko bolnice pogoršali ionako kritične okolnosti.

Izrael tvrdi da se ispod bolnice Al-Šifa nalazi mreža Hamasovih tunela, ali Hamas odbacuje te tvrdnje.

Najmanje 981 kamion sa humanitarnom pomoći ušao je u Pojas Gaze od 21. oktobra preko prelaza Rafa u Egiptu, navodi se u izveštaju Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Pojas Gaze je danas napustilo više od 560 stranih državljana preko prelaza Rafa na granici sa Egiptom, rečeno je iz egipatske granične uprave.

Sve najnovije vesti iz Pojasa Gaze mogli ste da pratite uživo iz minuta u minut u blogu RT Balkan. 

  • 13. nov 2023 • 21:23

    21:23

    IDF: Pronađen komandni centar Hamasa u bolnici u Gazi

    Portparol IDF-a, Danijel Hagari, saopštio je da je elitna jedinica komandosa izvršila napad na dečiju bolnicu u gradu Gazi, gde su pronašli komandni centar Hamasa.

    "Ispod bolnice, u podrumu, pronašli smo komandni i kontrolni centar Hamasa, samoubilačke prsluke, granate, jurišne puške AK-47, eksplozivne naprave, RPG i drugo oružje", rekao je Hagari na konferenciji za novinare na engleskom jeziku.

    On je istakao da su pronađeni tragovi koji ukazuju je Hamas ovde držao taoce, ali da je istraga u toku.

    "Pored toga, pronašli smo dokaze da su se teroristi Hamasa vratili iz masakra 7. oktobra u ovu bolnicu, nakon što su klali Izraelce u njihovim domovima", rekao je Hagari i dodao, "Hamas se krije po bolnicama. Danas ćemo ovo izložiti svetu".

  • 20:49

    Hamas: Oslobodićemo do 70 talaca u zamenu za primirje

    Portparol Hamasa je rekao da spremni da oslobode do 70 izraelskih talaca u zamenu za petodnevno primirje, prenosi "RIA Novosti".

  • 20:07

    UN: Oko hiljadu kamiona pomoći ušlo je u Gazu od 21. oktobra

    Najmanje 981 kamion sa humanitarnom pomoći ušao je u Pojas Gaze od 21. oktobra preko prelaza Rafa u Egiptu, navodi se u izveštaju Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

    "Juče je iz Egipta u Pojas Gaze ušlo 76 kamiona koji su prevozili hranu, lekove, sanitetski materijal, flaširanu vodu, ćebad, šatore i sredstva za higijenu, tako da je broj kamiona koji su u Gazu ušli od 21. oktobra dostigao 981", navodi se u dokumentu.

  • 20:05

    Izraelski vojnici zauzeli zgradu parlamenta u Pojasu Gaze

    Na društvenim mrežama kruži slika na kojoj se vide izraelski vojnici iz Golanske brigade unutar zgrade parlamenta Gaze u gradu Gaza, nakon što su zauzeli tu lokaciju.

    Hamas je koristio zgrada Palestinskog zakonodavnog veća u Gazi služila od kada su preuzeli kontrolu nad tom enklavom 2007. godine.

  • 19:33

    Hamas ispalio rakete na Tel Aviv

    Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas, Brigade Al-Kasam, saopštilo je da je ispalilo rakete na Tel Aviv kao odgovor na napade na civile.

    Takođe, izraelski mediji su objavili su da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u Tel Avivu.

    Navodi se da je to prvi raketni napad velikog dometa iz pojasa Gaze od petka i da se sirene oglašavaju i u Aškelonu i drugim oblastima južnog Izraela.

    Trenutno nema izveštaja o povređenima ili šteti.

  • 19:29

    Izraelski ministar odbrane: Hamas "izgubio kontrolu u Gazi"

    Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da je Hamas izgubio kontrolu nad Pojasom Gaze, kao i da izraelska vojska radi na tome da potpuno zauzme grad Gazu.

    "Ne postoji snaga Hamasa koja je sposobna da zaustavi izraelsku vojsku. Hamas je izgubio kontrolu nad Gazom, teroristi beže na jug. Civili pljačkaju baze Hamasa. Oni nemaju poverenja u vladu", izjavio je Galant, prenosi "Tajms of Izrael".

    On kaže da izraelske snage "napreduju prema planovima i izvršavaju zadatke precizno i smrtonosno".

    Prema Galantovim rečima, IDF su poslednjih dana "intenzivirale" udare na Hamasove tunele.

    "Radimo prema zacrtanim zadacima. Nemamo štopericu, ali imamo ciljeve - koje ćemo ostvariti", rekao je Galant, aludirajući na ranije izjave ministra spoljnih poslova Elija Koena da bi međunarodni pritisak mogao da natera Izrael da promeni planove svojih akcije u Gazi.

  • 19:26

    Prvi avion sa Rusima evakuisanim iz Gaze sleteo je na moskovski aerodrom

    Prvi avion sa evakuisanim rusima iz Pojasa Gaze je sleteo na moskovski aerodrom Domodedovo.

  • 19:14

    Izrael: Kneset usvojio amandman po kome se stranci mogu proglasiti teroristima

    Izraelski parlament Kneset usvojio je amandman zakona koji dozvoljava da se strani državljani proglašavaju teroristima, čak i ako ih prethodno nisu proglasila teroristima ovlašćena tela u inostranstvu, prenosi "Tajms of Izrael".

    Ranije su se pojedinci koji nisu Izraelci mogli smatrati teroristima samo ako ih je kvalifikovano međunarodno telo proglasilo teroristima.

  • 19:10

    Savetnik Netanijahua: Hamas će nestati do 2024. godine

    Palestinski pokret Hamas prestaće da postoji do 2024. godine, rekao je Ofir Falk, savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

    "Hamas je stvoren 1987. i prestaće da postoji do 2024. godine", rekao je Falk za "Dejli mejl".

    On je dodao da će nakon demilitarizacije i "deradikalizacije" Pojasa Gaze enklava biti obnovljena uz pomoć međunarodne zajednice.

  • 18:38

    Lideri američkih islamskih zajednica na sastanku kod Bajdena

    Bivši zvaničnik američkog Stejt departmenta, izvršni direktor muslimanskog komiteta za ljudska prava Emgejdž, Vael Alzajat izjavio je da se zajedno sa drugim liderima islamskih zajednica, nedavno sastao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

    Alzajat je za "RIA Novosti" rekao da su predstavnici muslimana na sastanku pozvali predsednika SAD da ublaži svoju retoriku o sukobu u Gazi kako bi se izbegla antimuslimanska osećanja i naveo da je Bela kuća pristala da radi na tom pitanju.

    Prema Alzajatu, retorika Bajdenove administracije, političara i medija dovodi do antimuslimanskih, antiarapskih i antipalestinskih osećanja, kao i do porasta napada na muslimane.

image