Hamas: Oslobodićemo do 70 talaca u zamenu za primirje; Izraelci zauzeli zgradu parlamenta Gaze

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra stradalo je 11.240 osoba, saopštilo je danas ministarstvo informisanja u Gazi, među ubijenima je 4.630 dece i 3.310 žena, prenosi palestinska TV Al Aksa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bolnica Al-Šifa u Gazi "više ne funkcioniše kao bolnica" i da se broj smrtnih slučajeva u bolnici značajno povećao.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da su stalna pucnjava i bombardovanje u oblasti oko bolnice pogoršali ionako kritične okolnosti.

Izrael tvrdi da se ispod bolnice Al-Šifa nalazi mreža Hamasovih tunela, ali Hamas odbacuje te tvrdnje.

Najmanje 981 kamion sa humanitarnom pomoći ušao je u Pojas Gaze od 21. oktobra preko prelaza Rafa u Egiptu, navodi se u izveštaju Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Pojas Gaze je danas napustilo više od 560 stranih državljana preko prelaza Rafa na granici sa Egiptom, rečeno je iz egipatske granične uprave.

Sve najnovije vesti iz Pojasa Gaze mogli ste da pratite uživo iz minuta u minut u blogu RT Balkan. 

13. nov 2023 • 21:23

IDF: Pronađen komandni centar Hamasa u bolnici u Gazi

Portparol IDF-a, Danijel Hagari, saopštio je da je elitna jedinica komandosa izvršila napad na dečiju bolnicu u gradu Gazi, gde su pronašli komandni centar Hamasa.

"Ispod bolnice, u podrumu, pronašli smo komandni i kontrolni centar Hamasa, samoubilačke prsluke, granate, jurišne puške AK-47, eksplozivne naprave, RPG i drugo oružje", rekao je Hagari na konferenciji za novinare na engleskom jeziku.

On je istakao da su pronađeni tragovi koji ukazuju je Hamas ovde držao taoce, ali da je istraga u toku.

"Pored toga, pronašli smo dokaze da su se teroristi Hamasa vratili iz masakra 7. oktobra u ovu bolnicu, nakon što su klali Izraelce u njihovim domovima", rekao je Hagari i dodao, "Hamas se krije po bolnicama. Danas ćemo ovo izložiti svetu".

Hamas: Oslobodićemo do 70 talaca u zamenu za primirje

Portparol Hamasa je rekao da spremni da oslobode do 70 izraelskih talaca u zamenu za petodnevno primirje, prenosi "RIA Novosti".

UN: Oko hiljadu kamiona pomoći ušlo je u Gazu od 21. oktobra

Najmanje 981 kamion sa humanitarnom pomoći ušao je u Pojas Gaze od 21. oktobra preko prelaza Rafa u Egiptu, navodi se u izveštaju Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

"Juče je iz Egipta u Pojas Gaze ušlo 76 kamiona koji su prevozili hranu, lekove, sanitetski materijal, flaširanu vodu, ćebad, šatore i sredstva za higijenu, tako da je broj kamiona koji su u Gazu ušli od 21. oktobra dostigao 981", navodi se u dokumentu.

Izraelski vojnici zauzeli zgradu parlamenta u Pojasu Gaze

Na društvenim mrežama kruži slika na kojoj se vide izraelski vojnici iz Golanske brigade unutar zgrade parlamenta Gaze u gradu Gaza, nakon što su zauzeli tu lokaciju.

Hamas je koristio zgrada Palestinskog zakonodavnog veća u Gazi služila od kada su preuzeli kontrolu nad tom enklavom 2007. godine.

Hamas ispalio rakete na Tel Aviv

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas, Brigade Al-Kasam, saopštilo je da je ispalilo rakete na Tel Aviv kao odgovor na napade na civile.

Takođe, izraelski mediji su objavili su da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u Tel Avivu.

Navodi se da je to prvi raketni napad velikog dometa iz pojasa Gaze od petka i da se sirene oglašavaju i u Aškelonu i drugim oblastima južnog Izraela.

Trenutno nema izveštaja o povređenima ili šteti.

Izraelski ministar odbrane: Hamas "izgubio kontrolu u Gazi"

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da je Hamas izgubio kontrolu nad Pojasom Gaze, kao i da izraelska vojska radi na tome da potpuno zauzme grad Gazu.

"Ne postoji snaga Hamasa koja je sposobna da zaustavi izraelsku vojsku. Hamas je izgubio kontrolu nad Gazom, teroristi beže na jug. Civili pljačkaju baze Hamasa. Oni nemaju poverenja u vladu", izjavio je Galant, prenosi "Tajms of Izrael".

On kaže da izraelske snage "napreduju prema planovima i izvršavaju zadatke precizno i smrtonosno".

Prema Galantovim rečima, IDF su poslednjih dana "intenzivirale" udare na Hamasove tunele.

"Radimo prema zacrtanim zadacima. Nemamo štopericu, ali imamo ciljeve - koje ćemo ostvariti", rekao je Galant, aludirajući na ranije izjave ministra spoljnih poslova Elija Koena da bi međunarodni pritisak mogao da natera Izrael da promeni planove svojih akcije u Gazi.

Prvi avion sa Rusima evakuisanim iz Gaze sleteo je na moskovski aerodrom

Prvi avion sa evakuisanim rusima iz Pojasa Gaze je sleteo na moskovski aerodrom Domodedovo.

Izrael: Kneset usvojio amandman po kome se stranci mogu proglasiti teroristima

Izraelski parlament Kneset usvojio je amandman zakona koji dozvoljava da se strani državljani proglašavaju teroristima, čak i ako ih prethodno nisu proglasila teroristima ovlašćena tela u inostranstvu, prenosi "Tajms of Izrael".

Ranije su se pojedinci koji nisu Izraelci mogli smatrati teroristima samo ako ih je kvalifikovano međunarodno telo proglasilo teroristima.

Savetnik Netanijahua: Hamas će nestati do 2024. godine

Palestinski pokret Hamas prestaće da postoji do 2024. godine, rekao je Ofir Falk, savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

"Hamas je stvoren 1987. i prestaće da postoji do 2024. godine", rekao je Falk za "Dejli mejl".

On je dodao da će nakon demilitarizacije i "deradikalizacije" Pojasa Gaze enklava biti obnovljena uz pomoć međunarodne zajednice.

Lideri američkih islamskih zajednica na sastanku kod Bajdena

Bivši zvaničnik američkog Stejt departmenta, izvršni direktor muslimanskog komiteta za ljudska prava Emgejdž, Vael Alzajat izjavio je da se zajedno sa drugim liderima islamskih zajednica, nedavno sastao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Alzajat je za "RIA Novosti" rekao da su predstavnici muslimana na sastanku pozvali predsednika SAD da ublaži svoju retoriku o sukobu u Gazi kako bi se izbegla antimuslimanska osećanja i naveo da je Bela kuća pristala da radi na tom pitanju.

Prema Alzajatu, retorika Bajdenove administracije, političara i medija dovodi do antimuslimanskih, antiarapskih i antipalestinskih osećanja, kao i do porasta napada na muslimane.

Pojas Gaze danas napustilo više od 560 stranih državljana

Pojas Gaze je danas napustilo više od 560 stranih državljana preko prelaza Rafa na granici sa Egiptom, rečeno je iz egipatske granične uprave.

Egipatski zvaničnik je za Si-En-En potvrdio da su granicu prešle 564 osobe, kao i da je dozvoljen ulazak u Egipat četvorici povređenih Palestinaca koji je svaki došao u pratnji još jedne osobe.

Prema njegovim rečima, danas je u Pojas Gaze ušlo 97 kamiona sa humanitarnom pomoći natovarenih hranom, vodom, medicinskom opremom i lekovima.

Ujedinjene nacije su ranije saopštile da je pre rata oko 455 kamiona sa humanitarnom pomoći ulazilo u Pojas Gaze na dnevnom nivou.

Al Ahli jedina bolnica koja radi u gradu Gazi

Al Ahli je trenutno jedina bolnica u čitavom gradu Gaza koja radi, nakon što su Al Šifa i Al Kuds skoro u potpunosti zatvorene, izjavio je danas hirurg Gasan Abu Sita.

"Od kolapsa bolnice Al Šifa, postali smo jedina funkcionalna bolnica u gradu Gaza", rekao je on za Al Džaziru.

Dodao je da je ispred zgrade bolnice napravljena terenska bolnica gde se trenutno nalazi više od 500 povređenih.

"Ovde imamo samo tri hirurga i dve operacione sale", naveo je Abu Sita.

On je rekao da su hirurzi morali da izvode "mučne i bolne operacije bez anestezije".

Jordanski kralj odbacio ideju da Izrael okupira delove Pojasa Gaze

Jordanski kralj Abdulah odbacio je danas bilo kakve planove Izraela da okupira delove Pojasa Gaze ili da stvori bezbednosne zone unutar te enklave, rekavši da je osnovni uzrok krize izraelsko uskraćivanje legitimnih prava Palestincima.

On je rekao da ne može biti "vojnog ili bezbednosnog" rešenja za sukob Izraela i Palestine, kao i da Izrael ne bi trebalo da odvoji ratom razorenu enklavu Gazu od ostalih palestinskih teritorija, prenosi Rojters.

Naveo je da je "koren krize izraelska okupacija palestinskih teritorija i uskraćivanje legitimnih prava Palestincima".

Abdulah je rekao da je dugo upozoravao na izraelska kršenja zakona na "okupiranoj Zapadnoj obali", sa kojom Jordan deli granicu, a poslednji napadi jevrejskih naseljenika na palestinske civile mogli bi da "prošire sukob i gurnu region 'u ponor'".

IDF pucao na kolonu novinara u Libanu

Izraelska vojska pucala je na kolonu novinara u južnom Libanu, nekoliko automobila je zapaljeno a niko nije povređen, javlja dopisnik RIA Novosti.

Borelj: EU je protiv promena granica Pojasa Gaze

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je izjavio da se Evropska Unija protiv promena granica Pojasa Gaze i iseljavanja njenih stanovnika nakon sukoba, prenosi "RIA Novosti".

"Predložio sam ministrima da razgovaraju o nekim okvirima i uslovima za rešavanje sukoba nakon što se završi aktuelna faza. Jasno nam je da ne smemo da dopustimo da se smanji ili okupira deo teritorije pojasa Gaze, niti iseljenje njenih stanovnika", kaže Borelj.

EU se takođe protivi ideji da vlast i dalje bude u rukama Hamasa, već podržava jedinstvenu palestinsku administraciju.

Eli Koen: Izrael ima još dve do tri nedelje pre nego što međunarodni pritisak postane značajan

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen rekao je da je diplomatski pritisak na tu zemlju počeo da raste i da bi, iako trenutno nije posebno visok, uskoro mogao da postane značajan.

On je na konferenciji za novinare je rekao da su strane diplomate tokom razgovora koje je vodio sa njima isticali humanitarna pitanja, a neki su tražili i prekid vatre, iako to nisu rekli javno.

Ministar spoljnih poslova ocenjuje da Izrael ima još oko dve do tri nedelje dok međunarodni pritisci ne počnu ozbiljno da rastu, ali nije naglasio bi taj pritisak konkretno mogao da znači.

Koen kaže da je pitanje 240 talaca koje Hamas drži u Gazi "centralno oruđe" koje Izraelu daje legitimitet da nastavi borbu i da "svet prihvata da Izrael neće stati dok zarobljenici ne budu oslobođeni".

Lekari bez granica: U bolnici Al Šifa se nalazi još 600 pacijenata bez hrane i vode

Lekari bez granica su objavili da se u bolnici Al Šifa, bez hrane i vode nalazi još oko 600 pacijenata, uključujući 37 beba.

U objavi na društvenoj mreži Iks se navodi da je na ljude koji pokušavaju da napuste bolnicu otvorena snajperska paljba i da ima poginulih.

Objavljeno je da u bolnici nema ni struje ni vode kao i da su napadnuta kola hitne pomoći.

Netanijahu upozorio Hezbolah da se "ne igra vatrom"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je danas militantnu grupu u Libanu Hezbolah da se "ne igra vatrom", nakon što su povećane tenzije na severu Izraela.

"Ima onih koji misle da mogu da prošire napade na naše trupe i civile. To je igranje vatrom, a vatra će biti dočekana mnogo jačom vatrom. Ne mogu da prave procene, pošto smo pokazali samo deo svoje snage. Nanećemo štetu onima koji naškode nama", rekao je Netanijahu, prenosi "Tajms of Izrael".

On je to rekao tokom posete pustinjskom izviđačkom bataljonu Izraelskih odbrambenih snaga, gde se sastao sa jedinicom 585, poznatom i kao Beduinski bataljon.

"Pozdravljam vas. Naše partnerstvo je za budućnost protiv tih divljaka. Idemo da pobedimo. Nema pauza. Ovo nije operacija ili još jedna runda borbe. Idemo na totalnu pobedu, Hamas će biti eliminisan", rekao je izraelski premijer.

Vozilo za emitovanje oštećeno, fotograf povređen u izraelskom udaru na teritoriju Libana

Al Džazira javlja da je jedno vozilo za emitovanje oštećeno, a fotograf Isam Mavasi lakše povređen u izraelskom udaru na Jarun, Liban.

Komitet za zaštitu novinara saopštio je da je od 7. oktobra u Gazi ubijeno najmanje 40 novinara i medijskih radnika.

Troje Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Bani Suhejlu

Najmanje tri Palestinca su poginula, a 20 povređeno izraelskog vazdušnog napada na Bani Suhejlu, grad istočno od Kan Junisa u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, prenosi Rojters.

Izraelski opozicioni lider: Netanijahu da ne skreće odgovornost sa sebe, nego da se fokusira na rat

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid upozorio je danas premijera te zemlje Benjamina Netanijahua da se "fokusira na rat i ekonomiju, umesto da se bavi pitanjima krivice za neuspeh Izraela da spreči masakr 7. oktobra".

"Premijer treba da prestane da pokušava da skrene odgovornost sa sebe, jer ako ne želi da se sada bavimo pitanjem ko je kriv, neka ne sedi na Si-En-Enu i ne upoređuje se sa američkim ratnim predsednikom Frenklinom Ruzveltom", poručio je Lapid, a preneo "Tajms of Izrael".

Više od 200.000 Palestinaca prešlo iz severne u južnu Gazu

Više od 200.000 ljudi premešteno je iz severne Gaze u njen južni od početka novembra, saopštila je u ponedeljak koordinaciona agencija izraelskog ministarstva odbrane za Gazu (KOGAT).

"Hiljade stanovnika Gaze nastavljaju da se kreću na jug radi svoje bezbednosti, koristeći koridore za evakuaciju koje je otvorila [IDF]. Preko 200.000 stanovnika Gaze je to učinilo od 5. novembra. 9:00-16:00 kroz rutu Salah el Din prema jugu Vadija Gaza", navodi se u saopštenju KOGAT.

SVR: Amerikanci požuruju vojnu operaciju Izraela, strahuju od lošeg uticaja na Bajdenovu kampanju

Iza zatvorenih vrata, Amerikanci pozivaju izraelsko rukovodstvo da ubrza operaciju u Pojasu Gaze, jer bi njeno odlaganje moglo negativno uticati na predizbornu kampanju Džozefa Bajdena, saopštila je pres služba SVR.

Ruski obaveštajci ističu da se "iza zatvorenih vrata" vode dosta drugačiji razgovori od javnih poziva Vašingtona za humanitarne pauze.

"Izraelce ohrabruju da ubrzaju operaciju kako se ne bi razvukla, jer bi to negativno uticalo na izglede za reizbor Džozefa Bajdena položaj", navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Sjedinjene Države su svesne da uništenje Hamasa može dovesti do velikog broja civilnih žrtava, ali smatraju da je to potpuno prihvatljivo, napominje se.

Humanitarnoj operaciji UN u Gazi ostalo još 48 sati zbog nedostatka goriva

Humanitarna operacija UN u Pojasu Gaze biće zaustavljena u narednih 48 sati zbog nedostatka goriva, izjavio je u ponedeljak direktor Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) Tomas Vajt.

"Humanitarna operacija u Gazi će se zaustaviti u narednih 48 sati jer gorivo ne može da uđe u Gazu", objavio je Vajt na Iksu, ranije poznatom kao Tviter.

Zvaničnik je dodao da su jutros dva glavna izvođača radova za distribuciju vode UNRVA prekinula rad nakon što su ostali bez goriva.

Enklava nije dobila gorivo od 7. oktobra, istakao je Vajt.

Ispražnjene ključne zalihe goriva UN u Gazi

Zalihe goriva Agencije UN za palestinske izbeglice u Gazi (UNRVA) je presušilo i za nekoliko dana UNRVA više neće moći da snabdeva bolnice, uklanja otpadne vode i obezbeđuje vodu za piće, rekao je u ponedeljak šef agencije Filip Lazarini.

Zahtev izraelskoj vojsci da se zalihe goriva popune ostao je bez odgovora, a "taj rezervoar je sada prazan", rekao je Lazarini, prenosi Rojters.

"Do 14. novembra, ovo će ozbiljno početi da utiče na vozila hitne pomoći i velike bolničke operacije. Neki od njih imaju malo solarne energije, ali to je zanemarljivo", rekao je on.

UNRVA kaže da pruža sklonište za skoro 800.000 ljudi, ili oko polovine ukupnog broja Palestinaca koji su napustili svoje domove od početka rata 7. oktobra.

Gorivo iz zalihe agencije se takođe koristi za uklanjanje stotina tona čvrstog otpada iz prenaseljenih kampova u južnoj Gazi, napominje "Gardijan", a Lazarini je rekao da će te usluge uskoro prestati.

Bez goriva, postrojenja za filtriranje vode za piće koja napajaju najmanje 290.000 ljudi takođe će se zaustaviti do 15. novembra, dodao je on.

"Situacija je sada veoma teška i uskoro će se pogoršati", rekao je Lazarini.

Izraelska vojska sprovodi vazdušne udare u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF)saopštile su da su izvele vazdušne udare na niz lokacija Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na današnje udare na severni Izrael.

Lokacije su uključivale infrastrukturu Hezbolaha, komplekse sa skladištima oružja i komandni centar, saopštila je izraelska vojska.

Ubijeno osmoro militanata u napadima SAD na baze u Siriji

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) posmatračka grupa sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je danas da je prilikom današnjih vazdušnih napada na dve baze na jugoistoku Sirije, ubijeno osmoro pripadnika militantnih grupa koje podržava Iran, a od kojih većina nisu bili državljani Sirije.

U napadima su navodno uništena skladišta oružja u okolini Albu Kamala, kao i platforma za lansiranje raketa u blizini Majadina.

Pored toga, iz SOHR-a je saopšteno da su militantne grupe koje ispalile rakete na američke baze u gasnom polju Konoko i naftnom polju Al Omar u Siriji preko noći, ali nije bilo neposrednih izveštaja o američkim žrtvama.

Crveni polumesec: Intenzivna pucnjava i jake eksplozije u blizini najveće bolnice u Gazi

Palestinski Crveni polumesec (PRCS) saopštio je da je u toku "intenzivna pucnjava" u blizini najveće bolnice u gradu Gazi u ponedeljak.

"Intenzivna pucnjava se nastavlja u blizini bolnice Al Kuds u oblasti Tel el Hava u gradu Gazi, a u tom području se čuju zvuci granatiranja i jake eksplozije", navodi PRCS u objavi na Iksu.

Propalestinske demonstracije u Teksasu

Telegram kanal ruskog novinara Dmitrija Smirnova "Pul N3" podelio je snimke propalestinskih demonstracija u Teksasu.

Palestinska narodna samouprava poziva EU, UN da spuste pomoć u Gazu padobranima

Premijer Palestinske narodne samouprave Mohamed Štaje pozvao je Evropsku uniju i Ujedinjene nacije da padobranima spuste humanitarnu pomoć u pojas Gaze.

"Pozivam Ujedinjene nacije i Evropsku uniju da padobranom isporuče pomoć u pojas Gaze, posebno na severu", kaže on, misleći na oblast u kojoj traje kopnena ofanziva izraelske vojske.

Organizacije to ne bi mogle da urade bez prethodne koordinacije sa Izraelom.

Izrael je već dozvolio Jordanu da izvrši spuštanje pomoći u Gazi, piše "Tajms of Izrael".

Devedeset osam ruskih državljana prešlo granični prelaz Rafa

Devedeset osam ruskih državljana prešlo je granični prelaz Rafa, javlja Ministarstvo za vanredne situacije.

Turski brod sa opremom za poljske bolnice stigao u Egipat

Turski brod koji prevozi humanitarnu pomoć za poljske bolnice stigao je u egipatsku luku El Ariš u blizini graničnog prelaza Rafah sa pojasom Gaze, javlja "Tajms of Izrael", pozivajući se na zvaničnike iz egipatske luke.

Ovo predstavlja prvi brod sa humanitarnom pomoći tog tipa koji je stigao u Egipat od izbijanja rata 7. oktobra, napominje izraelski medij.

Turski zdravstveni zvaničnik rekao je AFP-u da je brod prevozio "materijale, generatore, vozila hitne pomoći za uspostavljanje osam poljskih bolnica".

Turski zvaničnik dodaje da je Ankara zatražila odobrenje Kaira za uspostavljanje poljskih bolnica u El Arišu, koji se nalazi oko 40 kilometara od graničnog prelaza Rafa.

Sindikat izraelskih novinara pozvao vlasti na zaštitu izveštača na arapskom jeziku

Sindikat novinara u Izraelu pozvao je policiju da zaštiti novinare koji izveštavaju sa terena na arapskom jeziku.

U pismu upućenom šefu policije Kobiju Šabtaiju se navodi da je bilo nekoliko slučajeva da su novinari napadani..

"Ne bi trebalo posebno isticati da svaki novinar koji izveštava na arapskom nije neprijatelj", navodi se u saopštenju.

Mnogi izraelski mediji i državni emiteri imaju arapske platforme, napominje "Tajms of Izrael".

"Svaki novinar, bez obzira na jezik, ima pravo na punu zaštitu i pravo da bezbedno obavlja svoj posao, posebno u ratu", navodi se u pismu.

Oko 780,000 Palestinaca u skloništima UN

Oko 780.000 ljudi u Gazi našlo je utočište u objektima Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA), saopštila je ta agencija u ponedeljak.

"Zgrade i objekti UN trenutno ugošćuju skoro 780.000 raseljenih ljudi", navodi se u saopštenju UNRVA objavljenom na zvaničnom sajtu.

Agencija je dodala da ove zgrade treba da budu zaštićene u svakom trenutku.

"Tokom prošlog meseca, UNRVA je zabeležila kolateralnu i direktnu štetu na više od 60 svojih objekata, uglavnom u školama u kojima je bilo sklonište na hiljade civila širom Pojasa Gaze", dodaje se u saopštenju.

Crveni polumesec: Propao pokušaj evakuacije bolnice Al Kuds zbog granatiranja i pucnjave

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca izvestilo je da se od pokušaja evakuacije bolnice Al Kuds iz Kan Junisa kako bi se evakuisali pacijenti odustalo zbog "nastavaka granatiranja i pucnjave".

"Konvoj za evakuaciju Crvenog polumeseca, u pratnji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, vratio se nakon što je danas krenuo iz Kan Junisa ka bolnici Al Kuds. Konvoj je bio primoran da se vrati zbog opasnih uslova u oblasti Tal el Hava, gde se nalazi bolnica, usred nastavka granatiranja i pucnjave, a medicinsko osoblje, pacijenti i njihove porodice su i dalje zarobljeni unutar bolnice bez hrane, vode ili struje", navodi se u saopštenju.

Zvaničnik Hamasa odbacio mogućnost delimične razmene talaca

Zvaničnik Hamasa u Libanu Osama Hamdan odbacio je mogućnost delimične razmene talaca, rekavši da palestinski pokret zahteva potpunu razmenu zatvorenika pripadnika Hamasa koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Crveni polumesec: Borbe u toku u blizini bolnice Al-Kuds

U blizini bolnice Al-Kuds u gradu Gaza čuje se teška pucnjava, javlja Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS).

"Čulo se granatiranje i žestoke eksplozije u tom području", naveli su iz Crvenog polumeseca na mreži Iks.

PRCS je ranije saopštio da je izraelska vojska opkolila bolnicu Al-Kuds usred priprema za evakuaciju.

IDF: Otvoren humanitarni koridor za evakuaciju stanovnika severne Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je u ponedeljak ponovo otvoren koridor za evakuaciju stanovnika severne Gaze.

Nejasno je koliko se najava čula Gazi, gde internet konekcija i mobilne usluge jedva da postoje.

Izveštaji iz Gaze pokazuju da se neki civili plaše da napuste mesta kao što su bolnice u kojima su se sklonili, dok drugi nerado napuštaju svoje domove, piše Si-En-En.

Humanitarni koridor biće otvoren između 09:00 i 16:00 časova, saopštio je portparol IDF.

Džoko Vidodo stiže u Belu kuću sa porukom za Bajdena iz Rijada

Lider najveće države sa većinski muslimanskim stanovništvom Džoko Vidodo, doputovaće u ponedeljak u Belu kuću sa porukom za američkog predsednika Džozefa Bajdena o tekućem izraelskom napadu na Gazu, prenosi Si-En-En.

Predsednik Indonezije, koji putuje u Vašington na razgovore nakon sastanka sa arapskim i muslimanskim liderima u Saudijskoj Arabiji, pozvao je na prekid vatre.

On je rekao pre odlaska iz Džakarte da će preneti Bajdenu zaključke sa samita u Rijadu, gde su lideri kritikovali Izrael.

"Delegiran sam da kažem predsedniku Bajdenu da rat Hamasa i Izraela treba odmah zaustaviti", rekao je Vidodo, prenosi Rojters.

Sva ključna odeljenja u najvećoj bolnici u Gazi "su se urušila", kaže direktor

Uslovi u bolnici Al Šifa su "katastrofalni", a "sva ključna odeljenja su se urušila", rekao je direktor bolnice Mohamed Abu Salmija za Si-En-En.

U bolnici se trenutno nalazi oko 7.000 ljudi, zajedno sa 1.500 pacijenata i medicinskog osoblja, dodao je direktor najveće bolnice u Gazi.

Bolnica je tražila od izraelske vojske 600 litara goriva po satu za napajanje agregata, ali vojska tek treba da odgovori, dodao je on.

Izraelska vojska je u nedelju saopštila da je stavila 300 litara goriva na ulaz u bolnički kompleks, ali je tvrdila da je Hamas sprečio bolnicu da uzme gorivo.

Abu Salmija je rekao za televiziju "Al Arabi" da je osoblje bilo previše uplašeno da bi izašlo da ga uzme.

"Rekli smo izraelskoj vojsci da 300 litara goriva koje su ponudili nije dovoljno ni za 30 minuta rada bolnice", rekao je on za Si-En-En, dodavši da "nema više vode, hrane, mleka za bebe..."

IDF: Izrael sproveo 4.300 napada na Pojas Gaze u sukobu sa Hamasom

Izraelske odbrambene snage objavile su najnovije informacije o svojoj vojnoj operaciji u Gazi, gde su saopštile da je izraelska vojska do danas izvela 4.300 udara.

Tvrdi se da je pogođeno "otprilike 300 tunelskih okana" i "otprilike 3.000 terorističkih infrastrukturnih lokacija".

"Trupe ID nastavljaju da deluju u Pojasu Gaze. Avioni i kopnene snage IAF izvele su 4.300 napada, pogodile stotine lansirnih mesta protivtenkovskih raketa, približno 300 tunelskih okna, oko 3.000 terorističkih infrastrukturnih lokacija, uključujući preko 100 objekata opremljenih eksplozivom, i stotine komandnih i kontrolnih centara Hamasa", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Izrael nastavio proizvodnju na morskom gasnom polju Tamar

Izrael je nastavio proizvodnju na gasnom polju Tamar mesec dana nakon što je obustavljena zbog napada Hamasa, prenosi izraelski lokalni portal "Gloubs".

Zastave UN na pola koplja zbog smrti 101 kolege u Gazi

Kancelarije UN širom sveta spustile su zastave u ponedeljak u znak sećanja na preko 101 pripadnika Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRVA) ubijenih od početka eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, saopštila je agencija.

"Kancelarije UN danas su spustile zastave na pola koplja, uključujući i UNRVA. Osoblje je minutom ćutanja odalo počast 101 kolegu iz Agencije koji je ubijen u ratu u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju agencije.

Još oko 70 Rusa će moći da napusti Pojas Gaze danas

Na novom spisku ruskog Ministarstva za vanredne situacije za evakuaciju iz Pojasa Gaze u Egipat nalazi se oko 70 Rusa, javlja savetnik šefa resora Danil Martinov za Prvi kanal.

"Danas ćemo poslati prvi avion za Moskvu. Trenutno sam na putu. Ostalo mi je bukvalno 30 kilometara do kontrolnog punkta Rafa, gde je uz saglasnost svih strana odobrena nova lista za evakuaciju naših građana. Danas očekujemo oko 70 ljudi. Nadamo se tome", kaže Martinov.

Prva grupa evakuisanih državljana Ruske Federacije stigla je u sedište Ministarstva za vanredne situacije u Kairu rano jutros. Svi su u dobrom stanju, odobren im je let za Moskvu.

IDF: Protivtenkovska raketa ispaljena iz Libana na teritoriju Izraela

Protivtenkovska vođena raketa ispaljena je iz Libana na oblast u blizini severne zajednice Netu, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Trenutno nema informacija o potencijalnim žrtvama, prenosi "Tajms of Izrael".

U saopštenju se navodi da izraelske trupe odgovaraju artiljerijskim napadima na izvor raketne vatre.

Palestinske vlasti pozvale međunarodnu javnost da osudi izjave "fašiste" Ben Gvira

Palestinska narodna samouprava (PA) pozvala je međunarodnu javnost da osudi navodne izjave izraelskog ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira, koga su nazvali "fašistom".

Mediji su juče preneli da je Ben Gvir navodno pozvao da se određeni civili u Gazi tretiraju kao neprijatelji.

"Zahtevamo od svih država da osude opravdanja fašiste Ben Gvira i njegovih sledbenika za ubijanje palestinskih civila", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova PA, prenosi "Tajms of Izrael".

Iranski general: Sukob se već proširio van Gaze, spremni smo na sve

Sukob u Pojasu Gaze već se proširio na susedni Liban i mogao bi da se širi dalje, rekao je general Hadžizadeh, komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa Čuvara Islamske revolucije, prenosi iranska novinska agencija Tasnim.

"Verovatno će razmeri sukoba postati još veći. Budućnost je nejasna, iako je Iran spreman na sve", rekao je on.

Objekat agencije UN pogođen u napadu izraelske mornarice

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) saopštila je da je jedan od njenih objekata u Rafi, južna Gaza, u nedelju pogodila i značajno oštetila izraelska mornarica.

Nije bilo žrtava, pošto je osoblje UN napustilo zgradu 90 minuta pre napada, saopštila je UNRVA u ponedeljak.

"Ovaj nedavni napad je još jedan pokazatelj da nigde u Gazi nije bezbedno. Ni na severu, ni u srednjim područjima, ni na jugu. Nepoštovanje zaštite civilne infrastrukture, uključujući objekte UN, bolnice, škole, skloništa i bogomolje, svedoči o nivou užasa koji civili u Gazi svakodnevno doživljavaju", rekao je generalni komesar UNRVA Filip Lazarini.

SAD upozorile Hezbolah da ne eskalira situaciju

Viši savetnik za energetiku američkog predsednika Džozefa Bajdena, Amos Hohštajn, posetio je Liban prošle nedelje i upozorio Hezbolah da ne eskalira situaciju na granici sa Izraelom, izvestio je u nedelju portal "Aksios", pozivajući se na izvore.

Upozorenje je izrečeno preko predsednika libanskog parlamenta Nabiha Berija i drugih zvaničnika, navodi se u izveštaju.

Tokom posete, Hohštajn je "ponovio da Sjedinjene Države ne žele da se sukob u Gazi proširi na Liban i da obnavljanje mira duž [izraelsko-libanske granice] mora biti najveći prioritet i za Liban i za Izrael", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, prenosi "Aksios".

Bajdenova administracija ima utisak da libanska vlada i Hezbolah nisu zainteresovani za rat sa Izraelom, navodi se u izveštaju i dodaje da je Vašington takođe zadovoljan što lider Hezbolaha Hasan Nasralah u svom govoru prošle nedelje nije pozvao na dalju eskalaciju.

Izvor: Moguć razgovor Putina i Erdogana o rešenju za Gazu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan mogao bi da održi telefonske razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uskoro, pošto Ankara planira da nastavi diplomatske napore u dijalogu o sukobu u pojasu Gaze sa međunarodnim liderima od ponedeljka, rekao je za "Sputnjik" izvor u kabinetu predsednika Turske.

"Predsednik [Erdogan] će nastaviti svoju tradicionalnu 'telefonsku diplomatiju' sa međunarodnim liderima po pitanju rešenja za Gazu posle samita Organizacije islamske saradnje... Verovatno je da će predsednik razgovarati o situaciji u regionu sa ruskim liderom", rekao je izvor. 

Očekuje se da će Erdogan i Putin razgovarati o bilateralnoj agendi u kontekstu "aktivne saradnje Rusije i Turske u mnogim oblastima", dodao je izvor.

Crveni polumesec: Izraelska vojska opkolila bolnicu Al Kuds usred priprema za evakuaciju

Izraelski tenkovi i vojska opkolili su bolnicu Al Kuds u Pojasu Gaze iz svih pravaca, a zdravstvena ustanova se priprema za evakuaciju pacijenata, saopštilo je u ponedeljak Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS).

"HITNO: Izraelski tenkovi i vojska stacionirani u blizini bolnice Al-Kuds iz svih pravaca. Bombardovanje je u toku usred pripreme za evakuaciju pacijenata, njihovih porodica i medicinskog osoblja", navodi se u saopštenju PRCS Iksu.

Netanijahuov savetnik: Izraelska vojska spremna da evakuiše novorođenčad iz bolnice Al Šifa

Savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Mark Regev, rekao je da je izraelska vojska spremna da evakuiše novorođenčad iz bolnice Al Šifa u pojasu Gaze.

"Ne želimo da se ništa loše desi ovoj deci... Spremni smo i da ih evakuišemo, rekli smo da ćemo obezbediti ambulantna vozila i pomoći im da ih prevezu na bezbednije mesto", rekao je on u intervjuu za "Skaj njuz", prenose RIA Novosti.

Borelj: Svih 27 zemalja EU pozvalo je na hitne pauze u sukobu u Gazi

Svih 27 država članica EU pozvalo je na hitne pauze u sukobu u Pojasu Gaze da bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je, pred sastanak ministara spoljnih poslova EU, rekao da je cilj uspostavljanje humanitarnih koridora da bi se rešila teška situacija u Pojasu Gaze, kao i da je potrebno više pauza u sukobu, objavio je "Gardijan".

Šef EU diplomatije je istakao da su ministri EU u nedelju osudili Hamas zbog toga što, kako navodi, koristi bolnice u Gazi kao živi štit.

Izvori: Razgovori Hamasa i Izraela o taocima zakomplikovani nedostatkom spremnosti na kompromis

Pregovori Hamasa i Izraela o oslobađanju talaca značajno su zakomplikovani nedostatkom spremnosti na kompromis obe strane, rekao je za "Sputnjik" diplomatski izvor u Ankari.

"Kao što znate, Katar preduzima aktivne napore posredovanja u ovom procesu i mi smo u kontaktu sa njima. Proces je problematičan zbog nedostatka spremnosti na kompromis. Hamas zahteva oslobađanje Palestinaca koje je Izrael uhapsio na Zapadnoj obali i u Pojas Gaze, pre svega žene i deca, dok Izrael postavlja svoje principijelne uslove. Zato je to tako teško", rekao je izvor.

Mediji su izvestili da su u toku pregovori uz posredovanje Katara o oslobađanju 10 do 15 izraelskih državljana koji su bili taoci u Gazi u zamenu za do tri dana humanitarnog prekida vatre.

Mediji: Borelj u Izraelu 16. novembra, planira da poseti i Gazu

Šef diplomatije EU Žozep Borelj doputovaće u Izrael 16. novembra, a planira da poseti i pojas Gaze, prenose izraelski mediji.

Izraelski ambasador u SAD: Amerika i Izrael vode razgovore o dugoročnom planu za Gazu

Izrael vodi dijalog sa SAD o dugoročnom planu za Gazu po završetku rata, rekao je izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama.

Izraelski stav je da će "Palestinci morati sami da vladaju", rekao je Majkl Hercog u intervjuu za "Foks njuz sandej", i dodao da Tel Aviv neće podržati Palestinsku narodnu samoupravu u njenom sadašnjem obliku, prenosi Si-En-En.

Kako je rekao, Izrael nije zainteresovan za okupaciju ili upravljanje Gazom, dodavši da je bezbednost glavni prioritet.

"Mi smo tu da sklonimo vojnu pretnju koju Hamas predstavlja za Izrael i njihovu sposobnost da ponovo izgrade kapacitete i sprovedu nove napade, kao što kažu da hoće. To je naša namera", rekao je Hercog.

Protesti u znak podrške Palestini u Islamabadu

U glavnom gradu Pakistana Islamabadu održan je protest protiv izraelskih napada u Pojasu Gaze.

Ministar odbrane SAD: Mogući novi napadi američke vojske na grupe povezane sa Iranom

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da su mogući novi napadi SAD na grupe povezane sa Iranom, ukoliko ne prestanu napadi na američke snage u Iraku i Siriji.

Ostin je rekao na konferenciji za novinare u Seulu da ti napadi moraju da prestanu, a da će u suprotnom SAD ponovo odgovoriti napadima na grupe povezane sa Iranom.

Cilj napada je da se oslabe te grupe koje su, kako je naveo, direktno odgovorne za napade na američke snage u Iraku i Siriji, prenosi Rojters.

Američki napadi usledili su posle najmanje 40 napada tokom poslednjih sedmica na koalicione i SAD trupe u Iraku i Siriji koje su izvele snage koje podržava Iran, a najmanje 45 američkih vojnika je povređeno.

U najvećoj bolnici u Gazi prevremeno rođene bebe održavaju u životu folijom i toplom vodom

Medicinsko osoblje u najvećoj bolnici u gazi vadi prevremeno rođene bebe iz inkubatora, umotava ih u foliju i postavlja ih pored tople vode ne bi li se održale u životu nakon što su zalihe kiseonika nestale, a rezerve goriva se iscrpljuju, upozorio je direktor bolnice Al Šifa.

"Bio sam sa njima malopre... Umotamo ih u foliju i stavimo toplu vodu pored njih da ih zagrejemo", rekao je direktor medicinskog centra dr Muhamed Abu Salmija za televiziju "Al Arabi" u nedelju, prenosi Si-En-En.

Lekar je rekao da je proteklog dana nekoliko dece umrlo na odeljenju intenzivne nege i u vrtiću usred izraelskog bombardovanja i blokade Gaze.

Mediji: U Izraelu drastično opao broj uzbuna za vazdušne napade

Broj uzbuna za vazdušne napade i infiltracije protivnika u Izraelu značajno je opao poslednjih nedelja u poređenju sa prvom nedeljom rata, navodi "Tajms of Izrael".

Tokom prva četiri sata nakon što je Hamas pokrenuo napad 7. oktobra, ispaljeno je više od 3.000 raketa. Od tada je ispaljeno još oko 7.000 raketa, ali mnogo sporijim tempom, dodaje ovaj medij.

Od 5. do 12. novembra, sirene su se oglasile 455 puta. 

Ganc: Nije vreme za smenu Netanijahua

Bivši ministar odbrane Izraela i član ratnog kabineta Beni Ganc izjavio je da nije vreme za smenu premijera Benjamina Netanijahua, rekli su izvori bliski političaru.

Ganc je naveo da, sve dok zemlja je usred rata, pozivi na smenu premijera nisu "ništa manje nego ludi", prema rečima izvorima.

Ipak, dodali su da Ganc veruje da će doći vreme za istragu i raspravu o odgovornostima za napad 7. oktobra.

Raste broj žrtava u bolnici

Dva pacijenta i jedno nedonošče umrli su u bolnici Al-Šifa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze, prenosi agencija AFP.

Doktor Jusef Abu Riš izjavio je da je u poslednjih nekoliko dana u bolnici, usled nestašice električne energije, preminulo šest prevremeno rođenih beba, kao i još devet pacijenata.

Izrael odobrio zatvaranje kanala "El-Majadin"

Izraelski ministar komunikacija naložio je zabranu emitovanja libanskog kanala "El-Majadin" i zatvaranje kancelarija tog medija na Zapadnoj obali nakon što je vlada odobrila zatvaranje stranih tv stanica čije "izveštavanje ugrožava bezbednost zemlje".

Izraelska vojska zaplenila Hamasovo oružje u školama, džamijama i univerzitetu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da kopnene trupe nastavljaju da pronalaze oružje i infrastrukturu Hamasa tokom racija u Pojasu Gaze, uključujući unutar škola, džamija i domova pripadnika te palestinske terorističke grupe.

IDF je naveo da su izraelske trupe na obodima kampa Al-Šati locirali infrastrukturu Hamasa na Univerzitetu Al-Kuds i skladište eksploziva u džamiji Abu Bakr, preneo je "Tajms ov Izrael".

Navodi se da je vojska zaplenila na desetine komada oružja, vojne opreme i borbenih planova Hamasa.

IDF ističe da je tokom racije doma višeg operativca palestinskog Islamskog džihada u oblasti Beit Hanuna, pronađeno skladište oružja, uključujući i dečiju spavaću sobu.

U drugoj raciji u Beit Hanunu, vojnici su pronašli podzemni tunel, obaveštajni materijal i oružje, navodi IDF.

Zastave UN na pola koplja širom Azije

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su da su tri medicinske sestre u bolnici Al-Šifa ubijene.

Zastave su danas spuštene na pola koplja na zgradama Ujedinjenih nacija širom Azije, a osoblje je pozvano da minutom ćutanja oda poštu svojim kolegama poginulim u ratu u Pojasu Gaze.

Plavo-bela zastava Ujedinjenih nacija spuštena je u 9.30 po lokalnom vremenu u Bangkoku, Tokiju i Pekingu, dan pošto su UN saopštile da je veliki broj mrtvih i povređenih u bombardovanju sedišta Program UN za razvoj (UNDP) u Gazi.

Iz UN je navedeno da je oštećena infrastruktura u bolnici koja je od kritične važnosti.

Prva grupa evakuisanih Rusa stigla u Kairo

Prva grupa od 70 Rusa evakuisanih iz Gaze stigla je u operativni štab ruskog Ministarstva za vanredne situacije u Kairu, javlja dopisnik TASS.

Izrael izveo vazdušne i artiljerijske udare na ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izraelski borbeni avioni napali su nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na napade koje je libanska militantna organizacija izvršila na severu Izraela.

"Borbeni avioni Ratnog vazduhoplovstva napali su nekoliko ciljeva terorističke organizacije Hezbolah, uključujući vojni kompleks sa skladištem naoružanja i objekte vojne infrastrukture", navodi se u sinoćnjoj objavi Izraelskog ratnog vazduhoplovstva na mreži Iks.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da je Hezbolah u nedelju ispalio protivtenkovske rakete na sever Izraela iz Libana, ranivši nekoliko civila.

Kasnije, kako navode, u roku od jednog sata, zabeleženo je 15 lansiranja sa teritorije Libana. Sistem PVO izraelske vojske presreo ih je četiri, ostali su pali na otvorenom prostoru.

U posledicama minobacačkog granatiranja povređeno je sedam izraelskih vojnika.

"Sada pokrećemo artiljerijske udare u pravcu izvora ovih granatiranja", navodi se u objavi IDF-a na platformi Iks.

SZO: Svet ne sme da ćuti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bolnica Al-Šifa u gradu Gaza "više ne funkcioniše kao bolnica" i da se broj smrtnih slučajeva u bolnici "značajno povećao".

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da su stalna pucnjava i bombardovanje u oblasti oko bolnice pogoršali ionako kritične okolnosti.

On je na mreži Iks napisao da je SZO uspela da stupi u kontakt sa zdravstvenim radnicima u bolnici Al-Šifa, a situaciju u toj bolnici je opisao kao "strašnu i opasnu" i istakao da svet ne može da ćuti dok se bolnice, koje bi trebalo da budu sigurno utočište, pretvaraju u scene smrti, razaranja i očaja.

Šef hirurgije u bolnici Al-Šifa, Marvan Abu Saada, izjavila je za "Bi-Bi-Si" da je treća prevremeno rođena beba umrla zbog nedostatka struje.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da se u bolnici još nalazi najmanje 2.300 ljudi

Prema tim navodima, koje je objavila SZO na mreži Iks, u bolnici je 600-650 pacijenata, 200-500 zdravstvenih radnika i približno 1.500 interno raseljenih.