Helikopteri, čizme za jahanje i usisivači: Kako francuske granične snage troše britanski novac

Detalji graničnog sporazuma između Velike Britanije i Francuske

Francuske vlasti potrošile su britanski novac namenjen sprečavanju migranata da pređu Lamanš na raznu opremu - od visokotehnološke opreme za nadzor do usisivača i punjača za telefone za automobile, otkriva analiza potrošnje.

Sredstva data Francuskoj u skladu sa Ugovorom iz Sandhersta, dogovorom o graničnoj bezbednosti koji su 2018. postigli tadašnja britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron, takođe su korišćena za nadzor granice sa Italijom, 900 kilometara od Lamanša, piše "Politiko" pozivajući se na podatke koje je dobio u skladu sa zakonima o slobodi informisanja.

Francuska policija zaustavila je manje od polovine svih migranata koji su pokušali da pređu Lamanš od potpisivanja sporazuma 2018. godine, pokazuju podaci, što je izazvalo nove sumnje u vezi sa predizbornim obećanjem britanskog premijera Rišija Sunaka da će "zaustaviti čamce" koji stižu preko Kanala.

Budžetski dokumenti pokazuju da je Francuska potrošila 40,4 miliona funti (46,5 miliona evra) koje im je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo u skladu sa sporazumom o bezbednosti granica.

Značajan deo novca potrošen je na transport uključujući helikoptere, automobile, motore, e-skutere i četvorocikle i opremu za nadzor granice, kao što su dvogledi, dronovi, kamere, kamere za lov i softver.

Međutim, sredstva su takođe korišćena za opremanje francuske policije svakodnevnim uređajima kao što su mikrotalasne rerne, usisivači za automobile i automobilski adapteri za uređaje za punjenje.

Ukupno 130.383 funti (150.000 evra) iskorišćeno je za formiranje konjičke brigade u zalivu Soma, za kupovinu čizama za jahanje, šlemova i brigu o konjima, sa godišnjim operativnim troškovima od 26.000 funti (30.000 evra).

Britanski novac je takođe potrošila divizija francuskih snaga koja kontroliše francusko-italijansku granicu, kupujući vozila, štampače i dronove.

U periodu od januara 2018. do avgusta 2023, francuska policija je otkrila i sprečila 3.400 malih čamaca, sa oko 81.000 ljudi, da stignu do Engleske. Ali brojke takođe pokazuju da je zabeleženo da je 3.500 malih čamaca, sa 111.000 ljudi, uspešno prešlo u Britaniju. Prave brojke su verovatno veće, jer su neki migranti uspeli da neotkriveni stignu u Ujedinjeno Kraljevstvo.