Direktor CIA na razgovorima u Kijevu

Vilijam Berns je obavestio ukrajinskog predsednika Zelenskog o sastanku koji je prethodno imao sa direktorom Spoljno obaveštajne agencije Rusije Sergejom Nariškinom

Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns doputovao je u Kijev gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i svojim kolegama iz obaveštajnih struktura, potvrdio je američkim medijima neimenovani zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država.

Berns je obavestio Zelenskog o razgovoru koji je prethodno obavio sa direktorom Spoljno obaveštajne agencije Rusije Sergejom Nariškinom, prenosi agencija AP pozivajući se na neimenovane izvore. Berns je navodno ukrajinskim zvaničnicima preneo da je SAD upozorila Rusiju da ne upotrebljava nuklearno oružje.

Ovo je drugi put za manje od mesec dana, barem koliko je javnosti poznato, da direktor CIA dolazi u Kijev.

On je bio na bezbednom u američkoj ambasadi, tokom vazdušnog napada na ukrajinsku prestonicu, rekao je neimenovani zvaničnik, a prenose američki mediji.

Berns je došao u ukrajinsku prestonicu neposredno pošto je u Ankari u ponedeljak imao sastanak sa ruskim kolegom Sergejom Nariškinom.

Nakon sastanka, iz Kremlja je saopšteno da je razgovore inicirala američka strana, ali nije izneto više detalja.

Bela kuća saopštila je nakon sastanka da su dvojica šefova obaveštajaca razgovarali o "posledicama u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje", riziku od eskalacije i strateškoj stabilnosti. Dodaje se da je jedna od tema bila i pitanje američkih državljana koji su "nepravedno" pritvoreni u Rusiji.