Svet

Tramp objavio predsedničku kandidaturu za izbore 2024. godine

Kako bih učinio Ameriku ponovo velikom, objavljujem moju kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, rekao je nekadašnji predsednik SAD
Tramp objavio predsedničku kandidaturu za izbore 2024. godineNone © Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Nekadašnji američki predsednik Donald Tramp objavio je da će se ponovo kandidovati za predsednika Sjedinjenih Američkih Država na izborima 2024. godine.

Tramp se obratio javnosti iz svoje rezidencije Mar-a -Lago na Floridi sa skupa na kojem je prisustvovalo nekoliko stotina njegovih pristalica i članova Republikanske stranke.

"Kako bih učinio Ameriku ponovo velikom, objavljujem moju kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Tramp, a prenosi Rojters.

U jednočasovnom govoru bivši američki predsednik govorio je o problemima za koje smatra da najviše muče naciju, poput kriminala, droge i ilegalne imigracije, ali se dotakao i nekih novih – poziva na ograničenje mandata u Kongresu, uvođenje propisa o trgovanju akcijama sa savezne zvaničnike i zabrani lobiranja za bivše članove kabineta i Kongresa.

"Pre dve godine bili smo velika država i uskoro ćemo ponovo biti veliki", rekao je Tramp.

Pomenuo je i sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena kojeg je okrivio za povlačenje američkih trupa iz Avganistana koje je učinilo da država postane "predmet podsmeha", ali i za poteze u vezi sa rusko-ukrajinskim konfliktom.

"Za razliku od Bajdena koji nas najverovatnije vodi u Treći svetski rat, koji zaista može da se dogodi, čuvaću Ameriku od budalastih i bespotrebnih stranih ratova", istakao je Tramp.

U govoru je obećao svojim pristalicama da će raditi na tome da pobošlja izborni sistem u Sjedinjenim Američkim Državama i kritikovao glasanje poštom.

Neposredno pre Trampovog obraćanja, američka Savezna izborna komisija potvrdila je da je Tramp postao prvi kandidat za izbore 2024. koji je podneo svoju kandidaturu za predsedničke izbore, prenosi TASS.

Trampova objava da će se po treći put kandidovati za predsednika stiže oko nedelju dana posle održanih međuizbora koji nisu doneli očekivani "crveni cunami" i ubedljivu pobedu republikanaca koja bi "potopila" demokrate.

Glasovi na međuizborima još uvek se broje u nekim saveznim državama, ali je izvesno da su republikanci na korak od osvajanja većine u Predstavničkom domu Kongresa, dok Senat ostaje pod kontrolom demokrata. Pojedinci iz Republikanske stranke okrivili su Trampa za ne tako trijumfalne rezultate kojima su se nadali, a kako prenosi konzervativni "Foks njuz", bilo je predloga da on odloži svoje obraćanje i najavu kandidature.

Ovaj medij podseća i da Trampova objava predsedničke kandidature dolazi nekoliko meseci pre nego što kandidati uobičajeno saopštavaju da ulaze u izbornu trku. Američki mediji podsećaju i da se protiv nekadašnjeg američkog predsednika vodi nekoliko istraga.

Na Trampovu objavu reagovao je kratko i predsednik SAD Džozef Bajden koji je na Tviteru objavio video i poruku: "Tramp je izneverio Ameriku".

Bajden je izjavio početkom novembra da planira da uđe u novu predsedničku izbornu trku, ali je dodao da će konačnu odluku tek doneti i saopštiti je javnosti početkom sledeće godine.

Vesti iz Floride komentarisao je i poslanik ruske Državne dume Oleg Morozov koji je za RIA Novosti izjavio da će ako Donald Tramp zameni Džozefa Bajdena na mestu predsednika SAD to dati šansu za novu pregovaračku poziciju o nizu međunarodnih pitanja, kao i da će "umor od ukrajinske teme" biti neizbežan. Morozov je naveo i da republikanci mogu promeniti ulog za dve godine i promeniti ideju o svom predsedničkom kandidatu.

Spekuliše se da bi najozbiljniji protivkandidati iz redova republikanaca mogli biti Majk Pens, bivši potpredsednik, i Ron De Santis, guverner Floride koji je odneo ubedljivu pobedu na međuizborima nad demokratskim protivkandidatom.

Donald Tramp pobedio je na predsedničkim izborima 2016. godine Hilari Klinton, dok je na narednim 2020. izgubio od demokrate Džozefa Bajdena, u trci koju je žestoko osporavao navodeći da je došlo do masovne izborne krađe, a zbog čega ga i danas pojedini američki mediji optužuju da je izneo laži u vezi s tim i da je posredno odgovoran za nemire na Kapitol Hilu 6. januara 2021.  

 

image