Mađarska vlada anketira građane: Jeste li za Ukrajinu u EU?

Vlasti su već otvoreno rekle da nisu za članstvo Kijeva u bloku

Mađarska vlada poštom je poslala upitnik građanima sa pitanjem da li podržavaju potencijalno članstvo Ukrajine u EU, rekao je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova zemlje Tamaš Menčer.

Upitnik poznat kao "Nacionalne konsultacije" i samom svojom najavom podstakao je negativne reakcije građana na tu ideju.

U video snimku koji je podelio na svom Fejsbuk nalogu, i sam sekretar rekao je da bi ulazak Ukrajine u EU značio da će "rat biti unet u našu zajednicu i da bi značajan deo resursa EU takođe otišao u Ukrajinu".

I mađarski premijer Viktor Orban ranije je pozvao EU da ne počinje pregovore o članstvu sa Ukrajinom, a u septembru je naglasio da Budimpešta neće podržati članstvo Kijeva u NATO-u ukoliko ne vrati određene zakone koji se odnose na mađarsku manjinu u Ukrajini.

Ponavljajući Orbanove reči, Menčer je i u video poruci o pristupanju Ukrajine EU naglasio da je Ukrajina "oduzela prava mađarskoj nacionalnoj zajednici".

Ukrajina, inače, odbacuje tvrdnje Mađarske da se obračunava sa ovom manjinom, iako je jedan od glavnih razloga sukoba, zakon o jeziku iz 2017. koji zahteva da se najmanje 70 odsto obrazovanja iznad petog razreda škole izvodi na ukrajinskom jeziku.

Potpredsednica vlade za evropske integracije Olga Stefanišina ističe da pretnje Mađarske da će blokirati ulazak Ukrajine u EU neće ometati njihov "pravi rad" u korist nacionalnih manjina.