"Handelsblat": Rusija nije izolovana na G20

Glasanje ukazuje da u G20 postoje zemlje koje ne osuđuju "rusku aresiju na Ukrajinu", navodi nemački list

Kancelar Nemačke Olaf Šolc je na samitu G20 ostavio otvorenim pitanje koliko je članica grupe država osudilo "agresorski rat Rusije protiv Ukrajine." Političar iz redova socijaldemokrata priznao je u utorak novinarima u Indoneziji da "ovde, naravno, ima i drugih stavova, ali oni nisu uračunati".

Polovina članica G20 nije uvela sankcije Rusiji. Sve ovo ukazuje da u G20 postoje zemlje koje "ne osuđuju rusku aresiju na Ukrajinu", zaključuje nemački list "Handelsblat".

Nacrt završne deklaracije, koji su u utorak ujutro usaglasili pregovarači 19 zemalja G20 i EU, glasi: "Većina članica oštro je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on izaziva ogromnu ljudsku patnju." Šta tačno znači "većina", primećuje "Handelsblat", ostaje otvoreno.

Završna deklaracija G20 zadržala je prvobitni nacrt teksta koji koji se odnosi na "rat u Ukrajini", a ne i na "rat Rusije u Ukrajini." 

U zajedničkoj izjavi G20 pominje se rezolucija UN s početka marta kojom se osuđuje rat u Ukrajini. Četrdeset članica UN prilikom glasanja bilo je protiv ili uzdržano i nije izričito osudilo rat. Osim Rusije, tu su bile još tri članice G20: Kina, Indija i Južna Afrika.

Šolc se osvrnuo i na glasanje u G20, rekavši da postoji "određena dvosmislenost" među zemljama koje su bile uzdržane. Uprkos njihovom glasanju, ustvrdio je, mnogi su "duboko u sebi uvereni da je reč o nepravednom ratu."