Era harakirija je prošlost: Zamenik ministra finansija Japana optužen za utaju poreza podneo ostavku

To je treći slučaj da je neki zvaničnik podneo ostavku na funkciju otkako je premijer Kišida u septembru rekonstruisao kabinet

Zamenik japanskog ministra finansija Kendži Kanda podneo je ostavku nakon optužbi za utaju poreza, zadavši novi udarac administraciji japanskog premijera Fumija Kišide.

Ostavka je usledila nakon medijskih izveštaja u kojima se navodi da Kandina kompanija nije platila porez. Ministar finansija nije demantovao te tvrdnje, već je potvrdio da su vlasti oduzele zemljište i imovinu njegove kompanije zbog neplaćanja poreza.

Kanda je na nedavnoj sednici parlamenta obrazložio da je postao prezauzet državnim poslovima, te da je obaveze oko plaćanja poreza prepustio drugima jer nije imao vremena da se uključi. 

Opozicioni poslanik, koji je Kandu nazvao "kriminalcem", rekao je da je njegov prekršaj ostavio utisak da ljudi ne moraju da plaćaju porez.

Ovo je treći slučaj da je neki zvaničnik podneo ostavku na funkciju otkako je premijer Kišida u septembru rekonstruisao kabinet. Uzastopne ostavke pokrenule su pitanja o Kišidinom izboru članova kabineta i njegovoj sposobnosti da upravlja vladom.