Finska zatvara granicu sa Rusijom?

Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema predlog po kome će se granični prelazi zatvoriti ili će im se ograničiti rad, navela je ministarka Mari Rantanen

Ministarstvo unutrašnjih poslova Finske priprema zakonske predloge za ograničavanje rada kontrolnih punktova na granici sa Rusijom zbog nekontrolisanog dolaska izbeglica iz Somalije, Jemena, Sirije i drugih zemalja, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen.

"Finsko Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema predlog po kome će se granični prelazi zatvoriti ili će im se ograničiti rad. Sadašnja zakonska regulativa to dozvoljava", kazala je Rantanen na današnjem brifingu.

Kako je dodala, prošle nedelje je 71 tražilac azila stigao iz Rusije na finsku granicu, kao i da je o tom pitanju razgovarano sa ruskim vlastima, ali da nije bilo rezultata.

Ministarka je napomenula da to verovatno neće biti "meke mere" kao što je ograničavanje radnog vremena graničnih prelaza, već strožije mere, uključujući i njihovo zatvaranje".

Nakon masovnog dolaska izbeglica iz Afrike i Bliskog istoka u periodu od 2015. do 2016. iz Rusije preko severnih kontrolnih punktova, Finska je sprovela zakonodavnu reformu kojom se dozvoljava zatvaranje pojedinačnih graničnih prelaza, a međunarodne obaveze za prihvatanje izbeglica dodeljuju samo jednu tačku u zemlji, na primer, na aerodromu Helsinki-Vanta.