Petković: Za dva dana u Briselu počinju razgovori o tekstu statuta ZSO

Beograd je odgovorna strana koja nikada nije bežala od dijaloga, rekao je šef Kancelarije za KiM nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o težini situacije sa kojom se suočavaju Srbi na KIM i saopštio činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba i potezima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Naravno da smo razgovarali o Zajednici srpskih opština, to je ključna i najvažnija tema, pre svega za srpski narod na KiM, pored deeskalacije na kojoj je predsednik posebno insistirao. Ona predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih prava Srba na KiM, koja Kurti gazi svakog dana", rekao je Petković nakon sastanka Vučića i Lajčaka.

Kako je rekao, bilo je reči o temama u okviru sporazuma koji su "potpisani, ili pak dogovoreni u okviru dijaloga", i dodao da Beograd nikada nije bežao od dijaloga.

"Beograd je konstruktivna strana posvećena normalizaciji i takvi ćemo ostati i u periodu ispred nas. Deeskalacija je potrebna da bi se videla normalnost života, ali vrlo je bitno i to što konačno ulazimo u razgovore o statutu ZSO, kada ćemo pitanje izvršnih ovlašćenja ZSO, kao i ono najvažnije, a to je da Beograd ima pravo da finansira njihov rad", napomenuo je Petković.

Ističe da je Beograd prihvatio Lajčakov poziv na sastanak u Briselu za dva dana, "gde će početi razgovori o tekstu Statuta ZSO, što je prvi konkretan korak."