Svet

Generalno čišćenje San Franciska zbog "fensi" gosta Si Đinpinga

Grad koji propada zbog beskućništva i rastućeg kriminala, uređen je pred samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje
Generalno čišćenje San Franciska zbog "fensi" gosta Si Đinpingawww.globallookpress.com © Michael Ho Wai Lee/Keystone Press Agency

Dolazak "fensi lidera", Si Đinpinga na godišnji samit lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), primorao je guvernera Kalifornije Gevina Njusoma na jedno brzinsko, ali detaljno raspremanje San Fransiska.

Grad domaćin samita koji bi trebalo da obnovi poljuljane veze Amerike i Kine sada je očišćen i to po "feng šuiju" - kampovi za beskućnike u centru grada su nestali, trotoari su uglačani, grafiti obrisani, a murali i ukrasni pešački prelazi su dodati na prometne oblasti.

Njusom je priznao da je trud da se San Francisko sredi pred Sijev dolazak tepmiran. Ideja mu je, izgleda, da malo "propere" javni imidž grada koji je godinama zaprljan rastućim beskućništvom i kriminalom.

"Znam da ljudi kažu: 'O, oni samo čiste ovo mesto jer sve te fensi vođe dolaze u grad.' To je tačno i istina. Ali istina je i da smo mesecima i mesecima pre APEK-a vodili različite razgovore i podigli smo granicu očekivanja između grada, okruga i države, kao i naših saveznih partnera da svi moramo da radimo više i da radimo bolje", rekao je Njusom, a preneo "Njuzvik".

Njusom,  koji je inače bivši gradonačelnik San Franciska, obećao je da će stanovnici Kalifornije "videti mnogo više ovoga po celom gradu i širom Zaliva".

"Očigledno, svaki put kada organizujete događaj, po definiciji... znate, kad vam dolaze gosti, vi ćete počistiti kuću", rekao je Njusom.

Izjave demokratskog guvernera izazvale su talas kritika na društvenim mrežama. 

"Guverner Njusom naređuje da se uklone kampovi za beskućnike u San Francisku u očiglednom pokušaju da impresionira svog novog najboljeg prijatelja, kineskog komunističkog diktatora. Šteta što nema želju da impresionira one koji zapravo žive u Kaliforniji", napisala je na Tviteru bivša senatorka Kalifornije Melisa Melendez.

Kalifornijski republikanski poslanik Kevin Kili, naveo je na "Iksu" da Njusom "pokušava ne samo da se spasi od poniženja, već i da sakrije posledice neuspešne politike koju želi da nametne ostatku zemlje".

image